Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

John Deere začne spolupracovat s výrobcem poloautonomních postřikovačů do vinic a sadů

Zveřejněno: 18. 5. 2022

Společnost Deere & Company založila společný podnik se společností GUSS Automation, LLC v Kingsburgu v Kalifornii. Společnost GUSS (Global Unmanned Spray System) je průkopníkem v oblasti poloautonomních postřikovačů pro sady a vinice.

Poloautonomní postřikovač GUSS.

Sady a vinice vytvářejí výrazně vyšší hodnotu na akr než obiloviny nebo olejniny. Mezi tři základní kategorie vysoce hodnotných plodin patří záhonové plodiny (zelenina a melouny), vinice (hrozny a jiné bobuloviny) a ovocné sady (mandle, citrusy, olivy, jablka atd.).

„S rostoucí poptávkou po vysoce hodnotných plodinách vidíme významné příležitosti, jak pěstitelům pomoci zvýšit produktivitu a zároveň řešit problémy spojené s rostoucími náklady na pracovní sílu a hledáním kvalifikovaných pracovníků pro obsluhu zařízení,“ řekl Chris Davison ze společnosti John Deere. „Tým GUSS má hluboké znalosti v systému výroby vysoce hodnotných plodin, stejně jako silné vztahy se zákazníky a prokazatelné výsledky v zavádění inovativních technologií.“

Více postřikovačů GUSS může být vzdáleně řízeno jediným operátorem, což umožňuje pěstitelům ošetřovat sady a vinice rychleji a důsledněji, s využitím menšího množství zdrojů a snížením nákladů díky eliminaci chyb a prostojů obsluhy. Stroje také řídí aplikační dávky a pracovní rychlost pomocí nastavitelných softwarových parametrů. „Společnosti Deere a GUSS se zavázaly investovat do inovací a technologií, které pomáhají zemědělcům být produktivnější a ziskovější a zároveň pěstovat více potravin s využitím menšího množství zdrojů,“ řekl Davison.

Prostřednictvím společného podniku pomůže Deere společnosti GUSS dále spolupracovat s prodejním kanálem značky John Deere. GUSS bude pokračovat v inovacích a vývoji produktů, aby co nejlépe sloužila zákazníkům.

Společnost GUSS byla založena v roce 2018 a má přibližně 35 zaměstnanců na plný úvazek. Společnost GUSS si zachová své zaměstnance, název značky a ochrannou známku a bude nadále působit ve svém současném sídle.

Autor: Milan Jedlička
Foto: John Deere

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.