Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

John Deere vyvíjí autonomní a plně elektrický traktor. Kabinu k němu bude možné připojit

Zveřejněno: 16. 3. 2022

John Deere úspěšně otestoval elektrický traktor poháněným bateriovým pohonem. Již podle výrobce nyní hrají elektrifikace a automatizace zásadní roli v rozvoji zemědělství.

John Deere úspěšně otestoval elektrický traktor poháněným bateriovým pohonem.

S ohledem na změny v automobilovém průmyslu a právní předpisy pro vozidla se spalovacími motory nabývá elektrifikace strojů pro výrobce zemědělských strojů na významu. Ústředním aspektem této strategie je využívání lokálně vyráběné elektřiny. Zemědělci jsou díky němu nezávislí na rostoucích cenách pohonných hmot.

John Deere představuje inovativní a veřejně financovaný projekt GridCON 2 zkoumající elektrický traktor poháněným bateriovým pohonem, který poskytuje trvale vysoký výkon bez omezení doby provozu. Traktor využívá bateriový modul s celkovou kapacitou 1000 kWh. Díky tomu může traktor v závislosti na oblasti použití produktivně pracovat celý pracovní den bez nutnosti dobíjení. Kromě toho je možné připojit elektrické nářadí nebo jiné elektricky poháněné stroje.

Jelikož autonomní provoz traktoru po silnici ještě není možný, k traktoru lze připojit kabinu. Po příjezdu na pole se kabina odpojí a traktor může na poli pracovat bez ní a zcela autonomně.

John Deere zkouší různá řešení v oblasti provozu elektrických traktorů. Minulý rok výrobce prezentoval elektrický traktor John Deere (robot) připojený k síti, který může napájet několik dalších navzájem spojených autonomních robotů.

John Deere se naplno vrhl do elektrifikace v roce 2019, kdy prezentoval mnoho autonomních elektrifikovaných strojů na veletrhu Agritechnica 2019. Elektrifikaci strojů John Deere provádí společně s firmou Kreisel Electric. Elektrifikace proniká i do převodových ústrojí – John Deere nedávno představil světově první plynulou převodovku s elektromechanickým dělením výkonu eAutoPowr v sériovém provedení.