50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Kousek od českých hranic byl zprovozněn moderní závod Göweil na výrobu lisů. Nahlédli jsme dovnitř a prohlédli si novinky

Zveřejněno: 31. 1. 2023

Göweil Maschinenbau GmbH je rodinný podnik zabývající se vývojem zemědělských strojů. Herbert Göweil je zakladatelem a jednatelem společnosti, která sídlí v Kirchschlagu u Lince v Horním Rakousku. Společnost zaměstnává přibližně 300 lidí v Rakousku a ve svých dvou dceřiných společnostech v Belgii a Švýcarsku.

Během návštěvy výrobního závodu Göweil jsme si prohlédli lakovací a montážní linky.

Společnost Göweil založil v roce 1988 Herbert Göweil, vyučený strojní zámečník, jako zámečnickou dílnu a prodejnu zemědělských strojů na statku svých rodičů. Kromě vývoje nástaveb vozidel realizovali první tři zaměstnanci také různé zakázky.

Prvního významného úspěchu dosáhl Herbert Göweil v roce 1989, kdy vyvinul ovíječku na kulaté balíky. Milníkem u této ovíječky Göweil byla realizace rotujícího ovíjecího ramena s konstrukcí, jež do té doby nikde nebyla použita.

S rozvojem společnosti Göweil se prostory na rodinném statku staly příliš malými, a tak v roce 1991 bylo sídlo společnosti přesunuto, zůstalo však stále v Kirchschlagu. V roce 1994 se přistavila lakovna a v roce 1998 se rozšířily výrobní prostory. V témže roce se podnikatel rozhodl věnovat výhradně vývoji a výrobě techniky pro konzervaci objemných krmiv. V říjnu 2021 byla zahájena výroba ve druhém závodě v Rainbachu im Mühlkreis.

Odstavná plocha strojů před závodem Göweil v Rainbachu im Mühlkreis.
Odstavná plocha strojů před závodem Göweil v Rainbachu im Mühlkreis.

V roce 1997 získala společnost Göweil na veletrhu Agritechnica stříbrnou medaili za prezentaci prvního kombinovaného lisu s ovíjecím mechanismem (jako základ posloužil lis John Deere). V roce 2004 společnost vyvinula svůj vlastní kombinovaný lis s ovíjecím mechanismem pro lisování kukuřice do balíků. Mezitím společnost vyvíjela řadu dalších strojů, od jednoduchých lisů na kulaté a hranaté balíky až po ovíječky, ať už v kombinaci s lisy jiných značek, nebo bez nich. V roce 2014 společnost představila vlastní lis na kulaté balíky a později vlastní kombinovaný lis s ovíječkou.

Podnik Göweil v současnosti vyvíjí a vyrábí vlastní lisy na kulaté balíky, kombinované lisy s ovíječkou, ovíječky pro kulaté i hranaté balíky, transportní zařízení na balíky, rozdružovače balíků, sklopné lžíce a brusky nožů. Například ovíječky vyrábí i pro firmu John Deere. V závodě v Rainbachu vyrábí kromě zmíněných vlastních výrobků také mulčovače pro firmu Müthing. Spolupráce mezi oběma společnostmi trvá od roku 2004. Stroje jsou vyvíjeny s ohledem na rakouskou, švýcarskou a další horskou krajinu. Hlavními exportními trhy značky jsou Německo, Švýcarsko a Belgie. Své zastoupení má i v České republice.

Na akci proběhla světová premiéra kombinovaného lisovacího a ovíjecího stroje Göweil LT-Master F115.
Na akci proběhla světová premiéra kombinovaného lisovacího a ovíjecího stroje Göweil LT-Master F115.

Říjnový Den otevřených dveří minulý rok umožnil nahlédnout do výrobního závodu v Rainbachu. Závod se nachází deset minut jízdy autem od hranic s Českou republikou. Na den otevřených dveří zavítalo devět tisíc návštěvníků. Na akci proběhla i světová premiéra kombinovaného lisovacího a ovíjecího stroje Göweil LT-Master F115.

Na celkové ploše 4,3 hektaru vyrostla moderní kancelářská budova s podnikovou kuchyní, montážní hala, sklad a lakovací linka. Celková investice činila 27 milionů eur. Z celkových 300 zaměstnanců jich v současné době v novém závodě Göweil pracuje 90.

Během návštěvy jsme si prohlédli lakovací a montážní linky. Po procesu lakování jsou díly ochlazovány a putují na montážní linku. Součástí lakovací linky je i sušička barev. Zajímavé bylo stanoviště, kde společnost Göweil prezentovala schopnosti svých svářečů. Pro výrobu jsou klíčové pracovní pozice – ruční svářeč, obsluha soustruhu, pracovník pro zpracování plechů, obsluha svářecího robota, Offline programátor a učňové. Pro zajímavost – svařovacího drátu pro ruční svařování se zde spotřebuje skoro šest tun ročně, plechů se spotřebuje 1 540 tun, tyčového materiálu 11,5 km a svařovacího plynu osm milionů litrů. Svařovací robot zvládne zpracovat 100 kusů lisovacích komor lisu, 140 kusů základních rámů lisů a 1 500 kusů válečků lisovací komory.

Ve výrobní hale společnosti Göweil se nachází i vysoký regál s 4 670 místy pro palety.
Ve výrobní hale společnosti Göweil se nachází i vysoký regál s 4 670 místy pro palety.

V hale společnosti Göweil se nachází i vysoký regál s 4 670 místy pro palety. Délka regálu je 60 metrů, výška 9 metrů a šířka 18 metrů. Opodál se nachází sklad s malými díly s automatickým výdejem. Je zde 16 000 míst pro skladování. Proces uložení, přemístění a vyzvednutí dílu zabere pouhých 40 sekund.

Ve fiskálním roce 2022 společnost vyrobila 469 kusů lisů a ovíječek všech typů a 4 579 ostatních výrobků. Prodeje společnosti v tomto období činily 50 300 000 eur, což je nejvíce v historii. Produkty Göweil jsou dostupné prakticky po celém světě, až 85 % roční produkce je určeno na export.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.