Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Kramer na veletrhu Agritechnica 2023 představil novinky

Zveřejněno: 21. 3. 2024

Kramer na veletrhu Agritechnica 2023 opět představil nové produkty s nejmodernějšími technologiemi. Návštěvníci stánku Kramer se mohli seznámit s aktuálním portfoliem a mnoha novinkami, včetně elektrických strojů. Elektromobilita hraje stále důležitější roli i v zemědělství. Jedním z důvodů je možnost využití samovýroby elektrické energie.

Teleskopický manipulátor Kramer.

Využíváním elektrických strojů se nejen snižují emise CO2, ale také se minimalizují emise hluku. V prostředí citlivém na hluk, například na farmě s chovem koní nebo na rekreační farmě s mnoha návštěvníky, se ideálně hodí elektrické kolové nakladače nebo teleskopické nakladače. Práce ve stájích, hospodářských budovách, skladech nebo sklenících je mnohem příjemnější pro lidi i zvířata.

Společnost Kramer má v současné době v nabídce dva elektrické stroje, kolový nakladač Kramer KL25.5e a kompaktní teleskopický nakladač Kramer KT144e. Oba stroje jsou vybaveny 96voltovou lithium-iontovou bateriovou technologií, která zajišťuje dobu provozu až 4 hodiny.

Elektrický pohon není jediným způsobem, jak u strojů Kramer snížit emise CO2. Od 1. ledna 2024 budou všechny současné dieselové modely tankovat z výroby HVO (hydrogenovaný rostlinný olej). V závislosti na použitém palivu HVO se emise skleníkových plynů sníží až o 90 % v průběhu životního cyklu paliva ve srovnání s fosilní naftou.

Nová generace kolových nakladačů řady Kramer 8

Efektivní, úsporné a moderní – to jsou ve zkratce vlastnosti nových kolových nakladačů a teleskopických nakladačů řady Kramer 8 (Kramer KL36.8, Kramer KL38.8, Kramer KL41.8, Kramer KL43.8, Kramer KL33.8T a Kramer KL37.8T). V závislosti na modelu se sklápěcí zatížení pohybuje od 3 650 do 4 250 kg. Všechny modely jsou standardně vybaveny motorem Deutz o výkonu 75 koní (55 kW), u modelů Kramer KL41.8, Kramer KL43.8 a Kramer KL37.8T je na přání k dispozici motor o výkonu 100 koní (74,4 kW).

Kolový nakladač Kramer.
Kolový nakladač Kramer.

Nově vyvinutý pohon pojezdu nabízí čtyři jízdní režimy (Power, Eco, Road a CSD). Ať už se jedná o stohování, vyhrnování hnoje nebo zametání – pro každé použití lze zvolit správné nastavení tak, aby byla práce prováděna co nejefektivněji a s co nejnižší spotřebou paliva. Zcela přepracována byla kabina, která má na každé straně dva plnohodnotné vstupy a výstupy. Skládací loketní opěrka s joystickem a funkčními tlačítky je umístěna na sedadle řidiče a lze ji snadno podélně nastavit podle potřeb řidiče. Volitelný 7palcový displej otevírá nový svět nastavení stroje a asistenčních systémů. Pomocí otočného ovladače lze například nastavit citlivost joysticku nebo množství oleje 3. okruhu. Pomocí funkce Smart Steering může řidič snížit počet otáček volantu potřebných pro dosažení maximálního úhlu natočení volantu.

Pro všechny stroje řady Kramer 8 jsou k dispozici dvě varianty kabiny. Standardní kabina dosahuje kompaktní výšky vozidla 2,49 metru (2,69 metru u modelů Kramer KL43.8 a Kramer KL37.8T). Panoramatická kabina rozšiřuje výhled směrem vzhůru, což je praktické zejména při práci s teleskopickými kolovými nakladači.

Teleskopický nakladač Kramer KT276 – facelift bestselleru

Výška a šířka teleskopického nakladače Kramer KT276 je pod hranicí 2 metrů, což z něj činí ideální stroj pro stísněné prostory. Na výběr máte také výšku kabiny: necelé 2 metry pro maximální kompaktnost vozidla nebo 2,10 metru pro ještě lepší výhled do všech stran. Stroj se dále vyznačuje užitečným zatížením 2,7 tuny a motorem Kohler o výkonu 75 koní. Novinkou je volitelná pojezdová rychlost 40 km/h, která umožňuje dosáhnout vyšší produktivity při práci na delší vzdálenosti.

Významnou novinkou je konstrukce kabiny, která zajišťuje vyšší komfort obsluhy. Pro model Kramer KT276 je nyní k dispozici volitelný 7palcový barevný displej s otočným ovladačem. Kromě rozšířeného informačního obsahu nabízí displej další volitelné funkce. Zde vysoce boduje i plně hydraulický rychloupínací systém Smart Attach, který je nyní k dispozici jako volitelná výbava i pro model Kramer KT276. Díky systému Smart Attach lze přídavná zařízení s další hydraulickou funkcí, jako je zametací kartáč nebo silážní lžíce, připojit a odpojit během několika sekund, aniž by bylo nutné opustit kabinu.