AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Kruh se uzavírá, Lely posiluje svoji vizi farmy budoucnosti směrem k udržitelnému zemědělství

Zveřejněno: 5. 11. 2020

Během digitální akce Lely Future Farm Days představil generální ředitel společnosti Lely André van Troost vizi Farmy budoucnosti. Dále tento dodavatel robotiky představil řadu nových stájových technologií.

Chovatelé musejí přehodnotit svůj přístup k chovu dojnic – tomu mají pomocí novinky společnosti Lely

Podle Lely se bude Farma budoucnosti soustředit výhradně na hospodářská zvířata, přičemž nutné a stále opakující se úkoly, jako je vyhrnování hnoje, krmení, dojení apod. budou zcela automatizované. Chovatel se tak bude moci soustředit na pracovní úkoly, které jsou pro něj nejdůležitější. Jak už víme, Lely razí přístup zajištění zcela volného pohybu krav ve stáji – za tím si nadále stojí a počítá s tím, že i ve farmě budoucnosti se díky tomu budou dojnice chovat přirozeně.

Novinky od Lely přichází v době, kdy je na chovatele, respektive zemědělce, vyvíjen velký tlak. „Žijeme v rychle se měnícím světě, kde populace stále roste,“ říká André van Troost, generální ředitel společnosti Lely. „Zoufale potřebujeme zemědělce, protože očekáváme, že do roku 2050 vzroste poptávka po potravinách o 70 %. Procesy v zemědělství podléhají v návaznosti na stupňující se ochranu životního prostředí stále se zpřísňujícím předpisům." Chovatelé musejí přehodnotit svůj přístup k chovu dojnic – tomu mají pomocí novinky společnosti Lely, o kterých budou pojednávat samostatné články na Agroportal24h.cz.

V jednotlivých článcích představíme tři hlavní letošní novinky. První článek bude věnován stroji Lely Exos zajišťující sklizeň travního porostu, jeho dopravu a podání kravám přímo ve stáji. Druhý článek bude pojednávat o systému Lely Sphere zpracovávající statkové hnojivo. V posledním článku se zmíníme o systému Lely Horizon nahrazujícím stávající oblíbený systém T4C, který sdružuje a vyhodnocuje data o dojnicích a farmě.

Autor: Jakub Tutsch1)
Foto: Lely

1) z podkladů Lely


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.