TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Lemken a jeho vychytávky. Co ukáže na Agritechnice?

Zveřejněno: 9. 10. 2017

Do Agritechniky zbývá měsíc a firmy už nyní ukazují novinky. Do takových firem nyní patří i Lemken. V tomto článku zmíníme několik jeho inovací.

Lemken

Na veletrhu opět Lemken ukáže produkt Azurit se systémem DeltaRow. Semena nejsou umísťována do jednoho řádku, ale do dvou od sebe vzdálených 12,5 cm. To dává jednotlivým rostlinám o 70 % větší plochu pro růst a zajišťuje lepší přístup k vodě a živinám. Azurit umožňuje, aby výsev kukuřice, sójových bobů, slunečnice a řepky prováděl s vysokou přesností a efektivitou při rychlostech do 15 km/h. Hnojivová secí botka pak umístí hnojivo přesně uprostřed mezi dvojitými řadami a válečkový trapézový válec pak řádek s hnojivem zpětně uzavře. 

Dokonalejší pluh

Traktory jsou stále výkonnější a větší, proto výrobci musí přizpůsobovat i závěsnou techniku. Lemken ukáže pluh Diamant 11. Jeho všechny hlavní ložiskové body byly zesíleny. Novinkou je bezproblémové přizpůsobení pracovní hloubky. Pluh může být vybaven tělesy Dural nebo DuraMaxx, která jsou chráněna již známou ochranou proti přetížení/poškození  Hydromatic. Navíc osvědčený posilovač trakce, který byl rozšířen o funkci odlehčení tlaku na předním konci, přispívá ke snížení spotřeby paliva. Systém OptiLine nyní umožňuje orbu bez bočního zatížení. OptiLine kompenzuje boční zatížení způsobené asymetrickým uspořádáním pluhu za traktorem.  Za tímto účelem se na traktor přenese dodatečný točivý moment hydraulickým válcem a tah se přesune do středu zadní nápravy. Tím se sníží spotřeba paliva až o 10 %.

Lepší nakládání se zbytky

Krátké diskové brány jsou známé díky vynikajícímu zpracování organického materiálu. Podélné zapravování je však poněkud špatné. Lemken proto tento problém vyřešil samoregulačními „prsty“ upevněnými na přídavném rámu, které mohou být namontované pouze na polonesené modely talířových bran, protože jsou uloženy v přední části u první řady disků. Dobrou zprávou je, že se délka oje nemění.Jednoduchá výměna válce

Lemken dále vyvinul systém rychlé výměny válců. To se uplatní, protože každý válec je určen na jiný typ půdy. Zemědělec tak rychle a snadno vymění příslušný válec. Doposud to bylo možné, ale bylo to velmi časově náročné. Jedná se o technologii OptiChange. Válec není přišroubován. Válec je vybaven háčky, které zapadnou do horního úchytu u stroje.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Lemken

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.