Objevte novou řadu traktorů DEUTZ-FAHR 5 Keyline
Dnes je 4.7. – svátek slaví Prokop

Malotraktory CAPTAIN: siláci s širokým uplatněním

Zveřejněno: 1. 7. 2024

Malotraktory CAPTAIN si získávají stále více pozornosti u českých farmářů, svědčí o tom fakt, že jsou nejprodávanější malotraktory v ČR s výkonem do 25 koní. V oficiálních dokumentech se dočtete, že stroje vynikají stabilním výkonem, kvalitním dílenským zpracováním, líbivým designem a univerzálním využitím od zahrad, farem až po les. Taková tvrzení mohou být odvážná, zajeli jsme se proto zeptat samotných majitelů, jak jsou se svými CAPTAINY spokojeni.

Pan Poláček umí svůj Captain 263 v lese pořádně zapřáhnout, stroj si hravě poradí s náročným a podmáčeným terénem i sebe těžší prací.

Na diskotéku do lesa

Jako prvního jsme zastihli pana Poláčka z Chebska, který nás hned z kraje s úsměvem ujistil, že ať se budeme ptát na cokoliv, je se strojem spokojen. Pan Poláček hospodaří na 3 ha vlastních pozemků, hlavní využití jeho malotraktoru CAPTAIN 263 je však v lese, odkud sváží pro soukromou potřebu dřevo. „Práce na zahradě a v lese je můj koníček, mám civilní zaměstnání, a tak se farmaření a dřevu mohu věnovat po práci, či o víkendech a samotný traktor CAPTAIN využívám několikrát do týdne po celý rok.“

„Stroj jsem si pořídil u prodejce Gregor a syn z Tábora v roce 2023. Za ten rok, co s ním pracuji si nemohu stěžovat,“ říká pan Poláček a dodává: „Asi Vám to přijde úsměvné, ale já se vlastně pro CAPTAINA rozhodl z důvodu jeho jména, které mi přišlo blízké a zajímavé, tak jak jsem sám bývalý voják. Samozřejmě roli sehrál i vstřícný přístup prodejce, okamžitá dostupnost stroje a příznivá cena.“

Model CAPTAIN 263 je osazen 3-válcovým motorem Mitsubishi o výkonu 25 koní. „I při zatížení a práci v terénu drží stroj stabilní výkon,“ komentuje pan Poláček svou zkušenost. „Převodovka stroje se pohodlně ovládá a nemohu k ní říct půl slova.“ Převodovka modelu má 9 rychlostí vpřed a 3 vzad a je synchronizovaná. Maximální rychlost stroje je 22 km/h. „Traktor je svižný a hbitý, a to se mi na něm líbí.“

„Společně se strojem jsem si u prodejce pořídil také čelní nakladač s vidlemi a lopatou, dále zadní bočně nesenou bubnovou sekačku pro kosení luk. Později jsem si dokoupil box do zadního tříbodového závěsu, kterým mohu udržovat např. sjízdné komunikace během zimy a zároveň slouží i pro přepravu nářadí a materiálu. A po několika hodinách práce na otevřeném slunci jsem si došel objednat i stříšku,“ říká pan Poláček. Potvrzuje tak slova prodejce Gregor a syn, že traktory CAPTAIN je možné osadit širokou nabídkou příslušenství a uzpůsobit si tak stroj svým potřebám. Zákazník si můžete také vybrat ze široké nabídky až 8 typů pneumatik. „K pneumatikám můžu říct, že jsem si vybral dva typy kol, přičemž jedny jsou širší a vhodné pro práci do lesa, to společně s lehkou váhou stroje mi dává výhodu v tom, že dokážu zajet, nebo projet podmáčenými místy, kam se jinak běžná lesní technika nedostane,“ říká pan Poláček.

„A aby mi práce utíkala od ruky, namontoval jsem si na traktor rádio s reproduktorem, který se používá i na člunech. Každý v okolí mě tak hned pozná a v lese je to pak slušná diskotéka,“ dodává s úsměvem pan Poláček.

Díky širokému příslušenství nacházejí Captainy uplatnění při celoročních pracech, když není pan Poláček v lese, pomáhá se svozem balíků z louky.
Díky širokému příslušenství nacházejí Captainy uplatnění při celoročních pracech, když není pan Poláček v lese, pomáhá se svozem balíků z louky.

S kabinou pro pohodlnější práci

Pozitivní zkušenosti s malotraktorem CAPTAIN potvrzuje i pan Bicek z Českého Krumlova, který si svůj CAPTAIN 263 pořídil zejména pro svážení dřeva z lesa. Společně s traktorem si od prodejce Gregor a syn pořídil také transportní box, naviják a vlek. „Využívám ho ale i při jiných zahradních pracích, zkrátka všude, kde je potřeba cokoliv převézt, odtáhnout, naložit apod.“

„Co se mi na tom stroji nejvíc líbí? Že je jednak výkonný a obratný a bez jakýchkoliv problémů se s ním propletu v lese mezi stromy i s nákladem,“ pochvaluje si pan Bicek a dodává: „Vybral jsem si jej pro jeho dobrou cenu, která byla z ostatních nabídek nejvýhodnější, a kterou mi předložila firma Gregor a syn. Stroj měli navíc skladem, a tedy okamžitě k dispozici.“

Stejně jako pan Poláček i pan Bicek je s výkonem stroje a jeho stálostí za všech podmínek spokojen. „Řadící páka je umístěna na zadním blatníku, i díky tomu je stroj pohodlné ovládat,“ upřesňuje pan Bicek.

„S traktorem pracuji 2 roky a jsem s ním náramně spokojený. Svou práci odvede na jedničku. A jestli mi něco na stroji vadí? Kdyby byla maximální rychlost vyšší, nezlobil bych se,“ říká pan Bicek.

K jedné úpravě stroje proti standardní výbavě u pana Bicka přeci jen došlo. „Po vyhodnocení všech pro a proti jsem se rozhodl přiobjednat na svůj model kabinu pro pohodlnější práci, přeci jen, když je zima, nebo na Vás prší, je příjemnější být v teple a suchu,“ říká pan Bicek.

Stroj pana Bicka je osazen tří válcovým motorem Mitsubishi o výkonu 25 koní, synchronizovaná mechanická převodovka pak nabízí 9 rychlostí vpřed a 3 vzad.
Stroj pana Bicka je osazen tří válcovým motorem Mitsubishi o výkonu 25 koní, synchronizovaná mechanická převodovka pak nabízí 9 rychlostí vpřed a 3 vzad.

Malotraktory CAPTAIN: cenově dostupní pomocníci

Je tedy zřejmé, že malotraktory CAPTAIN jsou opravdu nepostradatelnými pomocníky při práci na zahradě i v lese. Jedná se zkrátka o univerzálního pomocníka, na kterého je spoleh.

Malotraktory CAPTAIN jsou navíc cenově dostupné. Přední prodejce této techniky Gregor a syn nabízí celkem 4 modely lišící se výkonem a typem převodovky. Cena nejoblíbenějšího modelu CAPTAIN 263 startuje na 242 000 Kč bez DPH dle pneu. Čelní nakladač s nosností 500 kg, lopatou a s paralelogramem je nabízen za 94 000 Kč bez DPH, bez paralelogramu za 70 000 Kč bez DPH. Oba nakladače mají třetí funkci, rychloupínání na nářadí a masivní rám.

Cena malotraktoru a nakladače je velmi zajímavá a je ideální volbou pro každého. U Gregora a syn navíc ke každému traktoru s nakladačem dostane jako dárek křovinořez.

V případě zájmu kontaktujte firmu Gregor a syn, s.r.o. na tel. čísle 777636436 nebo pište na e-mail: gregorasyn@seznam.cz.

I přesto, že původně si pan Bicek vybral bezkabinový stroj, v průběhu zimy se rozhodl si pořídit na svůj Captain 263 kabinu.
I přesto, že původně si pan Bicek vybral bezkabinový stroj, v průběhu zimy se rozhodl si pořídit na svůj Captain 263 kabinu.