Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

MESPOL Medlov využil možnosti vyzkoušet secí stroj Grimme Matrix od BV-Techniky

Zveřejněno: 4. 5. 2023

Společnost BV-Technika, a. s. nabízí všem zájemcům předvádění nejrůznější nové zemědělské techniky na vlastních pozemcích. Oslovuje zemědělské podniky a farmáře na území Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského, Pardubického a Královehradeckého kraje. Možnosti vyzkoušet si secí stroj Grimme Matrix při setí cukrové řepy využila společnost MESPOL Medlov, a.s.

Secí stroj Grimme Matrix 1200 a bližší pohled na detaily výsevní jednotky.

MESPOL Medlov hospodaří na dvou farmách s výměrou zemědělské půdy 2 050 ha, z čehož 1 900 ha připadá na ornou půdu. Dvě třetiny výměry se nachází v typické hanácké krajině u Medlova u Uničova. Zbytek výměry se rozkládá v podhorské oblasti u Nového Malína na Šumpersku.

Společnost pěstuje pšenici ozimou, ječmen jarní, řepku ozimou, cukrovku a menší výměru zaujímá pšenice jarní a mák. Značnou výměru zabírá kukuřice, vojtěška a jetelotrávy pro potřeby živočišné výroby. Na pozemcích kolem Nového Malína je pěstována kostřava červená na semeno a jetel nachový na semeno.

V rámci živočišné výroby se společnost zabývá chovem 600 kusů hovězího dobytka a dojnic plemene kanadský Holštýn s uzavřeným obratem stáda. Užitkovost se pohybuje na úrovni 12 000 litrů na dojnici a laktaci. Mléko je dodáváno do mlékárny ve Valašském Meziříčí.

„Secí stroj Grimme Matrix je jednoduchý a snadno obsluhovatelný i méně kvalifikovaným pracovníkem. Je moderní a má lehkou konstrukci. Nabízí možnost konfigurace podle potřeb zákazníka”
Ing. Josef Smyčka, MESPOL Medlov

Cukrová řepa je pěstována na výměře 170 ha. Řepu odebírá cukrovar v Litovli a Prosenici. Podle agronoma Ing. Josefa Smyčky se cukrové řepě ve zdejších podmínkách daří, protože je v Medlově vláhově stabilní mikroklima, a i v suchých letech je srážek relativně dost.

Secí stroj Grimme Matrix 1200 během testování. BV-Technika poskytla i traktor Case IH Vestrum.
Secí stroj Grimme Matrix 1200 během testování. BV-Technika poskytla i traktor Case IH Vestrum.

Secí stroj Grimme Matrix 1200

Setí cukrové řepy obstarává secí stroj z roku 1995, který již vykazuje vysokou míru opotřebení. Shánění důležitých náhradních dílů začíná být obtížné. Společnost tak v příštích letech plánuje obměnit stroj za nový. Pracovníci společnosti měli letos možnost vyzkoušet si secí stroje různých značek včetně modelu Grimme Matrix. U všech testovaných strojů pak vedení společnosti vyhodnotí vzcházivost porostu, přesnost setí a provozní parametry a podle toho se rozhodne.

Secí stroj Grimme Matrix 1200 je v přepravní poloze velmi kompaktní.
Secí stroj Grimme Matrix 1200 je v přepravní poloze velmi kompaktní.

„Secí stroj Grimme Matrix je jednoduchý a snadno obsluhovatelný i méně kvalifikovaným pracovníkem. Je moderní a má lehkou konstrukci. Nabízí možnost konfigurace podle potřeb zákazníka,“ uvedl přednosti stroje agronom a pokračoval: „S BV-Technikou jsme v minulosti nespolupracovali. Nový obchodní zástupce Ondřej Pytlíček nás však seznámil s prodejním sortimentem. Byl jsem velmi příjemně překvapen přístupem BV-Techniky. Poskytla nám traktor Case IH Vestrum s dvanáctiřádkovým secím strojem Grimme Matrix 1200. Zaškolila naši obsluhu, stroj předvedla a následně nás nechala si stroj vyzkoušet. Vyzkoušeli jsme také čtyřmetrový diskový podmítač Lemken. V dnešní době nedostatku předváděcích strojů není tento přístup samozřejmostí.“

Srdcem secího stroje Grimme Matrix 1200 je výsevní jednotka, která je k dostání ve dvou provedeních. Zatímco první provedení je navrženo pro použití na zoraných, konvenčně obdělávaných plochách, druhé provedení je určeno pro výsev do mulče a je ideální pro použití na plochách se sníženou intenzitou zpracování půdy. Obě verze zajišťují vysokou přesnost setí. Secí stroj se vyznačuje stabilním chodem i při vysokých pracovních rychlostech, a to díky zavěšení výsevních jednotek do paralelogramu. Setí do hloubky zajišťují radlice odolné proti opotřebení. Po umístění osiva do půdy se o její optimální uzavření postará pěchovací kolečko odlehčené pružinou.

Kompletní ovládání a monitorování secího stroje Grimme Matrix 1200 se provádí z kabiny traktoru prostřednictvím různých terminálů.
Kompletní ovládání a monitorování secího stroje Grimme Matrix 1200 se provádí z kabiny traktoru prostřednictvím různých terminálů.

Nejvyšší přesnost umístění osiva i při vysokých rychlostech obstarává bezúdržbový elektrický pohon výsevních jednotek. Tento pohon je základní podmínkou pro využívání funkce Section-Control (automatické vypínání záběru stroje na souvrati pole). Každá z výsevních jednotek disponuje malým zásobníkem.

Kompletní ovládání a monitorování secího stroje Grimme Matrix 1200 se provádí z kabiny traktoru prostřednictvím různých terminálů. Možné je také ovládání prostřednictvím terminálu kompatibilního s ISOBUS od výrobce traktoru nebo terminálu ISOBUS od jakéhokoli jiného výrobce. Secí stroj lze integrovat i do internetového zákaznického portálu myGRIMME.