Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Míchací krmné vozy Mišak

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Míchací krmný vůz MIŠAK je určen pro přípravu směsných krmných dávek z drcených, sypkých, řezaných a tekutých krmiv pro skot, drůbež, prasata atd. Dále jej lze použít pro přípravu louhovaného obilí SODAGRAIN, pro míchání krmných směsí, případně jako míchadla pro přípravu zahradnických substrátů. (Z hlediska kvalitního promíchání směsi je nutné, aby objemná krmiva byla nařezána na max. délku 150 mm, neboť stroj není vybaven aktivním řezáním.) Z krmivářského hlediska je toto nespornou výhodou vozu, neboť krmivo není při míchání nadměrně drceno a v krmné směsi je zachována velice důležitá strukturální vláknina. Tato výhoda se ještě zvýrazní, pokud jsou do krmné dávky použita zelená krmiva a krmiva s nižším obsahem sušiny, např. mláto, řepné skrojky, řízky apod.

STS Olbramovice

Nakládání

Pro plnění míchacího vozu lze využít různých strojů a zařízení (nakladače, násypky, nahrnovací rampy, frézové vybírače a vykusovače siláže, ...)

MIŠAK - 2N má v zadní části vozu namontován hydraulický nakladač, který je poháněn z hydraulického okruhu traktoru.

Elektronická váha

Jednotlivé komponenty míchané krmné směsi jsou odvažovány elektronickou tenzometrickou váhou, která je standardní součástí vozu. Impulsy pro váhovou jednotku dodávají čtyři tenzometry, umístěné na rámu podvozku, každý s váživostí 5000 kg. Tím je zajištěna vysoká odolnost váhy i při jízdě v těžkém terénu. Do paměti váhové jednotky lze předvolit 10 receptur s 6 komponenty. Data lze do váhové jednotky zadávat pomocí klávesnice na jednotce nebo dálkovým ovládáním z místa řidiče traktoru. Jednotka je rovněž vybavena čipem pro přenos dat pro další zpracování na PC. Váha má rovněž zvukové a optické signalizační zařízení, které je uvedeno v činnost těsně před ukončením nakládání komponentu (cca 10% hmotnosti). Váhová jednotka je napájena z elektroinstalace traktoru.

Dávkování

Množství vykládaného materiálu se reguluje velikostí otevření vyprazdňovacího otvoru a rychlostí jízdy. Při nízké rychlosti docílíme vyšší dávky, při vyšší rychlosti je tomu naopak. Vykládku kontrolujeme na displeji elektronických vah, kde je navoleno množství v kg, které chceme vydat. Těsně před ukončením vykládky zvolené dávky (10% hmotnosti) se uvede v činnost zvukové i světelné signalizační zařízení, což upozorňuje, že vykládka požadované dávky je u konce.

Míchání

Míchání je zajišťováno hrábly a bočním vynášecím šnekem, které pracují současně. Přehazováním materiálu a jeho soustavným oběhem od přední k zadní stěně vany a šnekem nazpět dochází k rychlému a dokonalému promíchání směsi, při velmi nízké spotřebě energie. Jako tažný prostředek postačí traktor s min. výkonem 41 kW. Uzavřená míchací vana dovoluje plně využít deklarovaný objem vozu.

Autor: Milan Jedlička
Foto: STS Olbramovice

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.