Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Nahlédněte do továrny předního světového výrobce lisů a ovíječek Kverneland. Jeho revoluční lis jezdí i v Česku

Zveřejněno: 28. 2. 2023

Kverneland minulý rok v Itálii představil celou řadu novinek. Kromě toho novináře pozval na prohlídku výrobního závodu Kverneland Group Ravenna u obce Russi, která leží v provincii Ravenna, v oblasti Emilia-Romagna. Jde o předního světového výrobce lisů na kulaté balíky, ovíječek a mulčovačů.

V italské Ravenně se mimo jiné vyrábí lisy s pevnou a variabilní komorou a kombinované lisy s ovíjecím mechanismem pod různými značkami.

Kverneland se skládá ze dvou divizí s 10 výrobními závody v 8 státech. Každý výrobní závod se specializuje na výrobu určitého druhu zemědělské techniky a má vlastní vývojové a výzkumné středisko s produktovým a marketingovým managmentem.

Jeden výrobní závod se nachází právě v Itálii. Je jím Kverneland Group Ravenna, kde se vyrábí lisy s pevnou a variabilní komorou, kombinované lisy s ovíjecím mechanismem, ovíječky a mulčovače pod značkou Kverneland, Vicon a Kubota. Představuje jeden z nejmodernějších výrobních závodů v Evropě. Nový moderní závod s racionalizovaným výrobním zařízením pracujícím podle zásad LEAN byl otevřen v roce 1999.

Vyrábí se zde také vlajková loď mezi lisy – Kverneland Fastbale s non-stop lisováním. Jedná se o jediný lis na světě, který dokáže zformovat kulaté balíky a ovíjet je do folie při jízdě bez zastavování. Stroj využívá hlavní komoru a předkomoru. V praxi to funguje tak, že hmota, kterou lis sebere sběračem, putuje přes řezací ústrojí s 25 jednotlivě jištěnými noži do předkomory. Tam vzniká balík o velikosti odpovídající 90 % finálního svazku, který je potom přesunut do hlavní lisovací komory, v níž je definitivně dokončen. V hlavní komoře je balík také svázán, načež je vyklopen na balicí stůl a ovinut fólií. To vše se děje, aniž by obsluha musela zastavovat. Tento lis vlastní například Luboš Roubík, který jej provozuje v rámci poskytování zemědělských služeb na Vysočině.

Vyrábí se zde také vlajková loď mezi lisy – Kverneland (nebo také Vicon) Fastbale s non-stop lisováním.
Vyrábí se zde také vlajková loď mezi lisy – Kverneland (nebo také Vicon) Fastbale s non-stop lisováním.

Ve závodu Kverneland Group Ravenna se vyvíjejí nové stroje a koncepty, přičemž oddělení výzkumu a vývoje, produktového managementu a výroby úzce spolupracují přímo se zemědělci. V Kverneland Group Ravenna neustále pracují na zdokonalování procesů výroby a samotného produktu. Kverneland Group Ravenna zaměstnává 270 pracovníků. V posledních letech také zaznamenal nárůst obratu a významně investoval do výroby. Klíčovým slovem v závodu je flexibilita umožňující snadno měnit výrobní kapacity mezi jednotlivými vyráběnými stroji a značkami. To zajišťuje rychlou reakci na změny požadavků trhu.

Kverneland Group Ravenna představuje jeden z nejmodernějších výrobních závodů v Evropě.
Kverneland Group Ravenna představuje jeden z nejmodernějších výrobních závodů v Evropě.

Kverneland Group je vlastněn japonskou Kubotou. Nedávno prošel proces montáže lisů důkladnou kontrolou ze strany Kuboty, aby se zvýšila kvalita. Díky tomu nyní každý den opouští brány závodu 12 lisů za den oproti 8 lisům před modernizací výroby. Při výrobě je uplatňována automatizace. Rámy jsou nyní svařovány roboty. Po dokončení jsou lisy před expedicí plně otestovány, aby bylo zajištěno, že dorazí k prodejcům v nejlepším možné stavu. Ročně se zde vyrobí přes 4 000 strojů. Polovina z nich se testuje ve speciálních zkušebních kabinách. Více než 95 % celkové produkce je určeno na vývoz. Hlavními trhy jsou Itálie, Francie, Německo, Velká Británie, Polsko, USA a Kanada.

Prošli jsme také kolem testovací kabiny postavené v roce 2020. Zde se testují mulčovače s pracovním záběrem až 3,20 metru.
Prošli jsme také kolem testovací kabiny postavené v roce 2020. Zde se testují mulčovače s pracovním záběrem až 3,20 metru.

Závod Kverneland byl v posledních letech obohacen o nové laserové řezací systémy a svařovací roboty. Je jedním z pilotních závodů skupiny, kde se uplatňuje metoda Lean & Kaizen pro optimalizaci výrobních procesů. Od září 2021 se tak podařilo zvýšit produktivitu o 25 % a v posledních dvou letech zlepšit bezpečnost a kvalitu výroby. Cílem je zlepšit efektivitu a zvýšit výrobní kapacitu o 100 % v příštích pěti letech.

Během návštěvy závodu Kverneland jsme měli možnost vidět tři montážní linky, z nichž dvě jsou určeny pro lisy na kulaté balíky a druhá linka je plně zaměřena na výrobu ovíječek. Díky modulární povaze sortimentu lze vyrábět různé modely na stejné výrobní lince kontinuálním a efektivním způsobem. Vše se nachází pod zastřešenou halou o rozloze 30 000 m2. Prošli jsme také kolem testovací kabiny postavené v roce 2020. Zde se testují mulčovače s pracovním záběrem až 3,20 metru. Během testování se zaznamenávají teplota a vibrace po dobu jedné hodiny. V roce 2019 byl zprovozněn lakovací systém, který dovoluje měnit barvy během patnácti minut. Lakovací systém je složen z robotického i ručního nanášení barvy. Prošli jsme také kolem místa (zprovozněno v roce 2000), kde se testují veškeré funkce nově vyrobeného lisu. Prohlédnout jsme si mohli i laserové pracoviště (pro řezání) zprovozněné v roce 2021.

Nově vyrobené ovíječky čekají na odvoz k zákazníkům.
Nově vyrobené ovíječky čekají na odvoz k zákazníkům.

„V příštích třech až pěti letech uvedeme na trh velmi důležité novinky, zejména v oblasti lisů s variabilní a pevnou komorou, čímž podpoříme naši cestu ke zvýšení tržního podílu o 50 %. Věříme, že tím významně podpoříme růst skupiny Kverneland a také usnadníme život zákazníkům a zemědělcům na celém světě,“ uvedl během prohlídky Filippo Gallieri, výkonný ředitel Kverneland Group Ravenna & ROC – Gruppo Kubota.