Vyzkoušejte aplikaci CleverAnalytics na 2 měsíce zcela zdarma
Dnes je 8.9. – svátek slaví Mariana

Nakladače a manipulátory SANY jsou nenáročné stroje s vysokou produktivitou. Nyní též na splátky

Zveřejněno: 17. 5. 2024

Přední výrobce strojů SANY má ve svém portfoliu řadu strojů s využitím v zemědělství nebo lesnictví. Nejvýznamnějšími novinkami, určenými pro zemědělský sektor, jsou teleskopické kolové manipulátory a kompaktní kolový nakladač SANY SW305. S oběma typy strojů se v článku seznámíme podrobněji.

Sany SW 305 má motor DEUTZ a hydrauliku od výrobce Rexroth.

V oborech stavebnictví a těžby patří SANY k u nás zavedeným veličinám. S technikou této značky se potkáváme nejen u soukromníků a v malých firmách, ale stále častěji také i u těch největších hráčů na trhu. Stroje, vyznačující se vysokou produktivitou, nízkými provozními náklady a kvalitou použitých komponentů, jsou u nás dostupné prostřednictvím tuzemského dealera, společnosti CARACAL MACHINES, která k nim zajišťuje také komplexní servis včetně prodeje náhradních dílů a výhodného financování s dotací od výrobce.

Nakladač s homologací pro provoz na silnicích

Kompaktní 14,5tunový nakladač SANY SW305, který na český trh vstoupil v loňském roce, zaujal odbornou veřejnost už při své premiéře na Dnech otevřených dveří společnosti CARACAL MACHINES. Zvolené technické řešení, vyspělá konstrukce, výkonný motor a v neposlední řadě bohatá standardní výbava – to všechno jsou plusové body této novinky. Zajímavé pro zájemce budou jistě i výhodné balíčky financování s nízkým úrokem a tovární dotací. Pro specifické potřeby zemědělců jsou nakladače náležitě dovybaveny, nechybí tak například blatníky, veškeré potřebné bezpečnostní prvky (odrazky, výstražné samolepky apod.), širší pneumatiky včetně disků (EM/OTR 620/70 R 26) a homologace pro provoz na veřejných komunikacích (stroj tak nese klasickou registrační značku). Dealer nabízí rovněž nepřebernou škálu příslušenství od renomovaných výrobců, například víceúčelové lopaty (objem 1,9–2,2 m3), stohař s přidržovačem nebo paletizační vidle.

Nakladač SANY SW305 je pracovitým pomocníkem v mnoha zemědělských oborech.
Nakladač SANY SW305 je pracovitým pomocníkem v mnoha zemědělských oborech.

Nový kompakt SANY je ušit na míru evropskému zákazníkovi a jeho požadavkům. Stroj je postavený na robustní platformě: základem je masivní roboticky svařovaný rám s vysokou torzní tuhostí, který je zkonstruovaný tak, aby dlouhodobě odolával vysokému zatížení. Přední část nakladače s ramenem je s rámem spojena pomocí velkého středového kloubu s vysokopevnostním kuželíkovým ložiskem. Nenáročné na údržbu a zároveň extrémně odolné jsou ZF nápravy s lamelovými brzdami v olejové lázni a diferenciálem s uzávěrkou na přední nápravě. Rameno má Z-kinematiku poskytující vysokou vylamovací sílu a rychlé nakládací a vykládací cykly. Rám stroje spolu s vysokopevnostním středovým kloubem zajišťuje stroji mimořádnou stabilitu, a to i při pojezdu s plně naloženou lopatou.

Stvořený pro každodenní práci

Více než dostačující výkon (129 kW) v této kategorii nabízí vznětový motor DEUTZ se vstřikováním paliva Common Rail. Výkon a maximální točivý moment (880 Nm) je k dispozici už při otáčkách kolem 2 000 za minutu. Jednotka je vybavena inteligentním systémem elektronického řízení (EMR) a je sladěna s automatickou převodovkou Ergopower Poweshift od ZF s funkcí řazení pod zátěží. Obsluha může řadit buď v manuálním režimu, nebo svěřit řazení automatice. Chytrá převodovka a systém EMR se podepisují pod nízkou spotřebu paliva. Nakladač má čtyři rychlostní stupně pro jízdu vpřed, tři pro jízdu vzad a neutrál.

Základem vysokovýkonného hydraulického systému je hydraulické čerpadlo s řízením průtoku dle zátěže od výrobce Rexroth. Hydraulická soustava je vybavena senzory, které snímají aktuální zátěž, a na základě dat pak dávkuje potřebný hydraulický průtok. To se projeví jak v rychlejších cyklech (zvedání a spouštění ramene), tak samozřejmě v nižší spotřebě paliva. Líbit se bude určitě také třetí hydraulický okruh (ve standardní výbavě), proporcionálně ovládaný tlačítkem na joysticku. Okruh najde uplatnění například na ovládání hydraulického rychloupínače. Pro práci se zametacím zařízením nebo při srovnávacích pracích může strojník aktivovat další praktickou funkci – tzv. plovoucí rameno. Nakladač je vybaven bezpečnostními hydraulickými ventily, takže při přetížení se rameno nezhoupne, ale pomalu „dobrzdí“ do polohy.

Technické parametry kolového nakladače SANY SW305
Technické parametry kolového nakladače SANY SW305

Asistenční systémy a kabina

Nový SANY SW305 se může pochlubit několika automatickými funkcemi, které usnadňují ovládání stroje a násobně zvedají produktivitu i případech, kdy nakladač ovládá méně zkušený strojník. Při opakujících se pracovních cyklech přijde vhod automatické polohování lopaty zpět do řezu nebo funkce automatického nakládání. Kabina je dobře „odstíněna“ od vibrací a náklonu, k čemuž přispívá její uchycení na čtyřech tlumičích se silikonovým olejem. Kabina s certifikací ROPS/FOPS nabídne dostatek prostoru i pro velké strojníky, výhodou je rozměrné čelní sklo, protažené až úplně na podlahu. Pohodu uvnitř dotváří prémiová sedačka Grammer a výškově nastavitelné široké loketní opěrky. Ovládací panel je umístěný na pravém sloupku kabiny v úrovni očí. Dvojice monitorů se nachází rovněž vpravo, ten horní slouží k přenosu obrazu ze čtyř kamer (k dispozici je tzv. 360° zobrazovací režim kolem celého stroje), ten spodní slouží jako ovládací infotainment. Je sedm palců široký a má vysoce kontrastní podsvícení, takže jak za šera, tak i v ostrém slunci jsou všechny ukazatele dobře viditelné. V kabině nechybí ani praktické odkládací plochy, USB zdířka nebo bezklíčové startování.

Teleskopické manipulátory SANY

Řada teleskopických manipulátorů SANY je zastoupena dvěma modely: STH1840 s maximální délkou zdvihu 18 m a STH1440 se zdvihem 14 m, které na přelomu roku doplní ještě menší model SANY STH742 s dosahem 7 metrů a bez stabilizačních patek. Tato novinka měla premiéru na nedávno skončeném veletrhu INTERMAT v Paříži.

Teleskopické manipulátory SANY je možné si po dohodě zapůjčit a vyzkoušet přímo u sebe v provozu.
Teleskopické manipulátory SANY je možné si po dohodě zapůjčit a vyzkoušet přímo u sebe v provozu.

Multifunkční manipulátory SANY se odvděčí při nakládce sypkých materiálů (krmiva, osiva apod.), stohování a nejrůznější manipulaci. Podobně jako u nakladače i v tomto případě lze daný stroj dovybavit přesně na míru. Oba modely jsou u dealera k vyzkoušení a je možné je profinancovat dotovaným úvěrem.

Konstrukce a provedení

S novou řadou manipulátorů si v SANY dali záležet. Skvělý pracovní dosah a nosnosti, robustní hydraulicky výsuvné rameno, nebo hydraulické stabilizační patky spolu s elektronickými palubními asistenty – to vše vytváří předpoklady pro vysokou produktivitu v jakékoliv aplikaci. Velký kus práce odvedl výrobce v oblasti bezpečnosti. Manipulátory jsou vybaveny systémem řízení zátěže; speciální čidla sledují pohyb stroje a v kooperaci s vážicími senzory, pracujícími s přesností do 5 %, pomáhají zajistit potřebnou stabilitu stroje. Aktuální nosnost může strojník sledovat na palubní desce a na světelném indikátoru LMI, který je umístěn ve výšce očí. Pro bezpečný průjezd terénem vybavil výrobce oba modely naklápěcím rámem podvozku, který se umí automaticky vyrovnat v rozsahu ±9 stupňů. Couvání v úzkých uličkách nebo kolem překážek ulehčí strojníkovi impulsní radar a couvací kamera s obrazem přenášeným do kabiny na barevný monitor. Volitelně lze stroje vybavit ochrannými mřížemi nebo speciálními pneumatikami, odolnými proti průrazu. Výložník stroje se skládá ze dvou svařovaných profilů ve tvaru C z lisované vysokopevnostní oceli, která zabraňuje kroucení a zvyšuje stabilitu této části stroje i při práci s těžkým nákladem ve výškách. Hydraulicky výsuvné stabilizační podpěry mají pro vyšší životnost bronzová pouzdra s grafitovou impregnací. Myslelo se také na ochranu hadic na na výložníku, které jsou vedeny vnitřkem ve speciálních tubusech.

Co se týče hydraulického systému, obsluha má k dispozici funkci Load Sensing, což znamená, že hydraulický výkon je distribuován proporcionálně do různých okruhů dle potřeby. Není tak problém současně výložník zvedat a vysunovat – urychlí to pracovní cykly a stroj je produktivnější. Elektronicky řízený motor s vysokotlakým vstřikováním Common Rail nese pečeť výrobce DEUTZ a co možná mnohé potěší – obejde se bez močoviny (AdBlue). Síla motoru je na nápravy se zpevněnými částmi přenášena pomocí převodovky značky Dana.

Technické parametry manipulátorů SANY.
Technické parametry manipulátorů SANY.

Řízení a kabina

Aby se dalo se stroji snadno manévrovat i na omezeném prostoru, najdeme v základní výbavě tři režimy řízení (dvou kol, čtyř kol a protisměrně – tzv. krabí chod). Pro lepší viditelnost do boku mají manipulátory nízko umístěnou kapotáž a výložník, namontovaný hluboko v šasi stroje. Výhled z kabiny usnadňuje nízko posazená palubní deska, rozměrné čelní sklo, prosklená střecha a v neposlední řadě i velká zpětná zrcátka. Uvnitř překvapí dostatek odkládacích ploch, loketní opěrka s vestavěným USB konektorem a naklápěcí teleskopicky stavitelný sloupek řízení. Nechybí sedmipalcový dotykový displej s imobilizérem a držák na nápoje.

Kabina působí více než slušným dojmem. Nechybí sedmipalcový dotykový displej.
Kabina působí více než slušným dojmem. Nechybí sedmipalcový dotykový displej.

Závěrem

Teleskopické manipulátory a kolové nakladače SANY mají velmi dobré předpoklady pro celou řadu „agro odvětví“. Provozovatelé budou mile překvapeni nízkými provozními náklady a dlouhou životností těchto strojů. Zajímavě vypadají také služby dealera CARACAL MACHINES, který se postará o profinancování a servis. V případě zájmu je možné se obrátit na níže uvedené kontakty.

— kontakty —

CARACAL MACHINES, s. r. o.

Husovo náměstí 9, 267 12 Loděnice u Berouna

E: petr@caracal-machines.cz   T: +420 739 040 674   WWW: https://www.caracal-machines.cz