AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Nakladače a manipulátory TOBROCO-GIANT pro zemědělství

Zveřejněno: 24. 3. 2023

TOBROCO-GIANT vyrábí širokou škálu strojů pro celosvětový trh. Moderní kolové nakladače, teleskopické manipulátory a smykem řízené nakladače ukazují investice, které tato společnost vložila do vývoje technologicky vyspělých strojů.

Nakladač TOBROCO-GIANT G2200 HD+ je vítaným pomocníkem v zemědělství.

V reakci na rostoucí poptávku po nulových emisích má TOBROCO-GIANT v nabídce elektrické kolové nakladače. Cílem společnosti je nabízet elektrické modely v rámci každé modelové řady nakladačů. Zákazníci budou mít vždy možnost zvolit si stroj s elektropohonem podle svých provozních potřeb a každodenních úkolů. Díky své kompaktní konstrukci je elektrický kolový nakladač ideální pro práci v interiéru a v blízkosti zvířat.

Elektrický nakladač TOBROCO-GIANT G2200E využívá dva samostatné elektromotory, kdy první (6,5 kW) je vyhrazen pro pohon (pojezdová rychlost činí až 20 km/h) a druhý (12 kW) pro pracovní hydrauliku. Nakladač je také osazen pracovním čerpadlem Bosch-Rexroth (13,3 cm3) a pracovní hydraulikou 35 l/min (200 bar). Vždy je tak dosažitelný dostatečný výkon pro přesné provádění manipulačních činností. Navzdory kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti stroj disponuje vysokou kapacitou výklopu a nosností 1 650 kg. Výška zdvihu dosahuje 2,85 metru.

Díky vyšší provozní hmotnosti, téměř 2 600 kg, a trakční síle 12 500 N jsou větší elektrifikované modely TOBROCO-GIANT G2700E a TOBROCO-GIANT G2700E X-TRA schopny vykonávat těžké úkoly. Zvednutí a přeprava celé palety cihel nebo dlaždic není žádný problém. Model TOBROCO-GIANT G2700E navíc nabízí kapacitu výklopu 3 230 kg, verze X-TRA maximálně 3 435 kg. Pozoruhodná je také výška zdvihu 2,96 metru u modelu TOBROCO-GIANT G2700E a 2,5 metru u modelu TOBROCO-GIANT G2700E X-TRA. Nakladače jsou vybaveny 48 V baterií LPT – jde o lithium-železo-fosfátovou baterii. Modely jsou poháněny výkonným 7 kW elektromotorem. Hydrostatický pohon čtyř kol se 6tunovými nápravami zabraňuje ztrátě kontaktu stroje s terénem. Stroje disponují třemi rychlostními stupni. K dispozici je také automatická rekuperace při každém použití brzdy. Velmi užitečná se ukazuje také funkce zabraňující převrácení stroje při rozjezdu ve svahu.

Poptávka po elektrických nakladačích roste TOBROCO-GIANT.
Poptávka po elektrických nakladačích roste TOBROCO-GIANT.

Kloubové nakladače TOBROCO-GIANT

Ze strojů se spalovacím motorem stojí za zmínku čtyři kloubové nakladače – modely TOBROCO-GIANT G1500, G2200 HD+ a G2500 HD.

Nakladač TOBROCO-GIANT G1500 je poháněn dieselovým motorem o výkonu 26 koní, bez oxidačního katalyzátoru DOC a filtru pevných částic DPF. Pro zajištění výkonu a pohodlí vybavil výrobce své nakladače čtyřmi vysokovýkonnými kolovými hydromotory a uzávěrkou diferenciálu. Tato pohonná jednotka poskytuje maximální trakci, spoustu tažné síly a plynulý pohyb v každé situaci, a to při nižších provozních nákladech a nižší spotřebě paliva.

Navzdory svým kompaktním rozměrům a nízké provozní hmotnosti mají standardní nakladače TOBROCO-GIANT G1500 nosnost 1 040 kg a výšku zdvihu 2,56 metru. Průjezdná výška modelu TOBROCO-GIANT G1500 X-TRA činí 1,95 metru, výška zdvihu 2,07 metru a uzvedne až 1 500 kg! Standardní šířka 89 cm u modelu TOBROCO-GIANT G1500 a 110 cm u modelu TOBROCO-GIANT G1500 X-TRA umožňuje práci v uzavřeném prostoru, na úzkých cestách nebo v místech s omezeným prostorem.

Při manipulaci s těžkými břemeny se nakladač TOBROCO-GIANT vyznačuje stále mimořádnou stabilitou díky hydromotorům kol snižujícím těžiště stroje. Pro větší produktivitu je možné nakladače vybavit patentovaným systémem Stabilo, který zamyká kloub, nebo odpružením ramene. Obě možnosti nabízejí zvýšenou bezpečnost a pohodlí, protože napomáhají absorbovat rázy vzniklé během provádění prací. Nakladače jsou standardně vybaveny bezpečnostní střechou. Volitelně pak může být střecha přestavěna na skládací bezpečnostní, nebo na plnohodnotnou kabinu.

TOBROCO-GIANT G2200 HD+ je top modelem řady G2200 a je osazen motorem plnícím emisní normu Stage V bez dodatečné úpravy výfukových plynů a filtru pevných částic. To znamená, že stroj je navržen tak, aby nemusel regenerovat filtr. Jedná se o těžkou verzi nakladače, proto je vybaven osmitunovými nápravami a planetovou převodovkou. Výsledkem je, že se výkon rozkládá na všechna kola, což vede k větší trakci. S výškou zdvihu přes 2,8 metru je TOBROCO-GIANT G2200 HD+ dobře vybaven pro širokou škálu úkolů.

Model TOBROCO-GIANT G2500 HD je se svou provozní hmotností 2 400 kg zařazen do vyšší třídy.
Model TOBROCO-GIANT G2500 HD je se svou provozní hmotností 2 400 kg zařazen do vyšší třídy.

Model TOBROCO-GIANT G2500 HD je se svou provozní hmotností 2 400 kg zařazen do vyšší třídy. Kloubový nakladač je vybaven čtyřválcovým motorem Kubota bez DOC a DPF a disponuje hydrostatickým pohonem všech čtyř kol, dvoustupňovou převodovkou a osmitunovými planetovými nápravami.

Kompaktní konstrukce modelu TOBROCO-GIANT G2500 umožňuje práci ve velmi omezených prostorech. S nízkou výškou 2,32 metru je vhodný pro provoz uvnitř budov. Na přání může být stroj vybaven skládací bezpečnostní střechou ROPS/FOPS. Tím se snižuje výška stroje o dalších 34 cm. TOBROCO-GIANT G2500 HD dosahuje výšky zdvihu 2,96 metru a naklápěcí zatížení 2 050 kg.

Teleskopický nakladač TOBROCO-GIANT GT5048

TOBROCO-GIANT GT5048 disponuje tříválcovým motorem od Kuboty o výkonu 50 koní (36 kW). Pro splnění emisní normy motor používá oxidační katalyzátor (DOC) a filtr pevných částic (DPF). Ve stroji nalezneme komponenty od renomované firmy Bosch Rexroth. Motor je spojen s hydrostatickou převodovkou s velkou tažnou silou a akcelerací. Silné osmitunové nápravy mají koncová planetová kola. V kabině (ROPS/FOPS bezpečnostní rám se stříškou, se sklem vpředu, vpravo, stěračem vpředu) se nachází mechanicky odpružené a nastavitelné komfortní sedadlo s bezpečnostním pásem, loketní opěrkou a prodlouženým opěradlem.

TOBROCO-GIANT GT5048 disponuje tříválcovým motorem od Kuboty o výkonu 50 koní (36 kW).
TOBROCO-GIANT GT5048 disponuje tříválcovým motorem od Kuboty o výkonu 50 koní (36 kW).

Maximální výška zdvihu je 4,80 metru a nosnost je 2 490 kg. Při objednání volitelného protizávaží je hodnota o 380 kg vyšší. Teleskopický nakladač je vysoký pouze 1,91 metru a široký 1,65 metru. Díky své kompaktnosti, řízení všech čtyř kol a výšce zdvihu 4,8 metru je TOBROCO-GIANT GT5048 ideální pro zvedání materiálů v úzkých prostorech. K dispozici jsou tři režimy jízdy – řízení předních kol, krabí chod a řízení všech čtyř kol.

Stroje na český trh dodává společnost Vitaltech spolu s dalšími stroji od TOBROCO-GIANT – kloubové nakladače, mini-smykové nakladače a bohatý sortiment příslušenství jako jsou adaptéry apod.