Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Nejlevnější chytré rozmetadlo DCM s ISOBUS. Ušetřete 10 % nákladů na hnojiva

Zveřejněno: 6. 12. 2023

Profesionální rozmetadla průmyslových hnojiv DCM přináší řadu výhod jako je změna záběru bez výměny rozmetacích lopatek nebo přesné dávkování hnojiva díky tenzometrickým váhám, které automaticky dodržují nastavenou aplikační dávku při změně pojezdových rychlostí a které umožňují variabilní hnojení. Používáním rozmetadel DCM ušetříte až 10 % nákladů a velice vás překvapí jeho nízká cena.

Chytré rozmetadlo DCM s ISOBUS. Ušetřete 10 % nákladů na hnojiva díky funkci sekční kontroly.

Rozmetadla DCM můžete využít pro rozmetání minerálního, granulovaného, práškového a peletového hnojiva v pracovním záběru od 18 do 36 metrů, u největšího potom až v záběru 45 metrů. Splňují evropskou normu životního prostředí EN 13739-1. Proč však uvažovat právě o koupi rozmetadla DCM?

Prvním a zároveň klíčovým benefitem je úspora 10 % nákladů na hnojiva díky funkci sekční kontroly. Všechna rozmetadla DCM jsou vybavena ISOBUS a systémem automatického rozhozu. Pracovní záběr stroje je rozdělen do 8 nebo 16 aplikačních zón a při práci v členitém terénu nebo při otáčení na souvrati dochází díky sekční kontrole k plynulé změně rozhozu při dodržení požadované dávky hnojiva. S nastavením rozmetadla pomůže jednoduchá mobilní aplikace v češtině. Systém nabírá na důležitosti s rostoucími tlaky na omezení na aplikované množství hnojiv. S tím souvisí i dodržení ochranných pásem při hraničním rozmetání a v blízkosti vodních toků, kdy spuštění systému hraničního rozmetání pustíte přímo z pohodlí kabiny traktoru. Systém lze navíc nastavit dle tří kategorií.

Využití potenciálu plodin a eliminace plýtvání hnojiva díky variabilnímu dávkování

Dalším, neméně významným, benefitem rozmetadel DCM je variabilní dávkování. V kontextu precizního zemědělství se můžete plně spolehnout na možnost regulace dávky aplikovaného hnojiva na pozemku, abychom zamezili plýtvání a zbytečnému přehnojování cílených zón pozemku. To znamená, že hnojivo umístíte přesně tam, kde má velký potenciál pozitivně ovlivnit růst plodin, a nebudete hnojit místa s nízkým výnosovým potenciálem. O přesné dávkování hnojiva se starají tenzometrické váhy, které automaticky dodržují nastavenou aplikační dávku při změně pojezdových rychlostí. Tento systém disponuje automatické korekce do svažitosti 25°. Vážení probíhá 3x za sekundu a je průměrováno pro eliminaci vlivu terénu na skutečnou aplikovanou dávku. Samotná dávka je regulována buď na základě předpisové mapy, nebo online snímání stavu. Navíc modulace dávky je možná pro každý kotouč zvlášť – jiná dávka pro pravou a levou stranu. Heterogenní přístup k rostlinám v rámci pozemku napomáhá optimální distribuci hnojiva a úsporám.

Výsledkem předností rozmetadel DCM je vyrovnaný porost v dobré kondici.
Výsledkem předností rozmetadel DCM je vyrovnaný porost v dobré kondici.

Veškerá rozmetadla DCM jsou ovládána prostřednictvím ISOBUS kabelu. V případě absence této přípojky u vašeho traktoru lze rozmetadlo dodat přímo s ISOBUS monitorem.

Plynulý chod hnojiva a změna záběru bez výměny lopatek

Benefitem rozmetadel DCM je i nesymetrický otvor pro výpad hnojiva na rozmetací kotouč a šetřený čechrač, díky kterému nedochází k ucpávání výpadového otvoru. Při zapnutém pohonu s uzavřeným výpadovým otvorem se čechrač neotáčí, ale provádí pouze kmitavý pohyb, a nedochází k mechanickému poškození nebo zahřívání hnojiva.

Seřizování rozmetacích lopatek (délka a úhel) rozmetadla DCM.
Seřizování rozmetacích lopatek (délka a úhel) rozmetadla DCM.

Nesmíme zapomenout na nastavitelné lopatky, které slouží ke změně záběru bez jejich výměny. Rozmetadla DCM jsou totiž vybavena patentovaným řešením „Click system“, jenž zajišťuje přizpůsobení lopatek aktuálním podmínkám a lehké nastavení rozmetacího ústrojí danému hnojivu. Na rozmetacích lopatkách se nastavuje úhel a aktivní délka. Rozmetadlo DCM je tak rychle připravené s optimálním rozmetacím obrazcem.

Kvalitní zpracování a dlouhá životnost

U rozmetadel DCM je klíčovým parametrem životnost samotného stroje i jednotlivých částí. Bezúdržbová převodovka a možnost nerezového provedení tuto podmínku splňuje. Rozmetací ústrojí je vyrobeno z vysoce kvalitní nerez oceli se šířkou lopatek 3 mm. Na přání lze vyrobit v nerezovém provedení rozmetadlo i celou násypku.

Exkluzivní cena rozmetadel DCM

Rozmetadla DCM překvapují svou cenou. I přes to, že se jedná o chytré ISOBUS rozmetadlo s prvky precizního zemědělství, které najdete i u nejznámějších výrobců rozmetadel průmyslových hnojiv, cena je více než příznivá.

Nejlevnější chytré rozmetadlo DCM s ISOBUS. Ušetřete 10 % nákladů na hnojiva.
Nejlevnější chytré rozmetadlo DCM s ISOBUS. Ušetřete 10 % nákladů na hnojiva.

Zkušenosti českých zemědělců

Čeští zemědělci si pochvalují automatickou změnu otevírání hradítek dle pojezdové rychlosti a sekční kontrolu. Příkladem je společnost AGEKO, která meziročně uspořila 370 000 Kč díky investici do nového rozmetadla DCM se sekční kontrolou a optického skeneru Augmenta pro variabilní aplikaci. Firma AGEKO, spol. s r.o. sídlí na Mělnicku v Dušníkách nad Vltavou a hospodaří na 750 ha zemědělské půdy. Ročně dvakrát pohnojí většinu obhospodařované plochy. Velké plus vnímají mobilní aplikaci, kde si zadají typ hnojiva, velikost jednotlivých frakcí a záběr. Aplikace následně ukáže přesné parametry pro nastavení rozmetadla.