TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Nová generace autopilotů Ag Leader s celou řadou nových funkcí a vylepšení

Zveřejněno: 17. 12. 2020

Rok 2020 bude jistě zapsán jako jeden z milníků v historii společnosti Ag Leader. V úterý 3. listopadu totiž byla oficiálně představena nová generace autopilotů, která nabízí spoustu nových funkcí a vylepšení. Pojďme si představit dva nové systémy podrobněji.

U tohoto systému řízení elektromotor otáčí volantem a udržuje stroj v požadovaném směru. Oproti předchozí generaci došlo k několika zásadním inovacím

Prvním je systém asistovaného řízení SteadySteer. U tohoto systému řízení elektromotor otáčí volantem a udržuje stroj v požadovaném směru. Oproti předchozí generaci došlo k několika zásadním inovacím. Na první pohled je systém mnohem kompaktnější. Došlo navíc k integraci dílu pevně spojeného s věncem volantu a vodícího elementu, ve kterém se pohyblivý díl pohybuje. Na rozdíl od jiných podobných systémů tak nemusíte při předělávání na jiný stroj složitě předělávat celý sytém, ale vše je otázkou jednoho kliknutí. SteadySteer je tak velice vhodný pro využití na více různých strojích, protože jeho předělání je opravdu otázkou chvilky. Srdcem systému je nový elektromotor bez jakýchkoliv převodů. Vyznačuje se vyšším kroutícím momentem a vyššími otáčkami. Toto se projeví jak při získávání optimální linie při výjezdu ze souvratě, tak i při jízdě po stanovené linii. Asistované řízení se tak posouvá na vyšší úroveň.

Druhou novinkou je SteerCommand Z2. Tento systém je určen pro všechny stroje vybavené hydraulickým řízením Orbitrol. Tento typ řízení lze využít prakticky na jakýkoliv stroj dnes běžně používaný v  zemědělství
Druhou novinkou je SteerCommand Z2. Tento systém je určen pro všechny stroje vybavené hydraulickým řízením Orbitrol. Tento typ řízení lze využít prakticky na jakýkoliv stroj dnes běžně používaný v zemědělství

Další inovací je možnost výměny hlavního elementu ozubeného kola na poli. Často se v minulosti stávalo, že v případě špatně nasazeného věnce řízení, ale i při dlouhodobém opotřebení bylo nutné vyměnit ozubené kolo přenášející sílu na volant. Toto bylo nutné řešit servisním zásahem a často to zbytečně zdržovalo opravu. U systému SteadySteer tuto výměnu můžete provést během pár minut přímo na poli. Systém lze navíc kombinovat s různými GPS přijímači, které dokáží vysílat NMEA zprávy o frekvenci minimálně 10 Hz.

SteerCommand Z2 – integrované hydraulické řízení

Druhou novinkou je SteerCommand Z2. Tento systém je určen pro všechny stroje vybavené hydraulickým řízením Orbitrol. Tento typ řízení lze využít prakticky na jakýkoliv stroj dnes běžně používaný v zemědělství. Ag Leader nabízí více než 800 specifických sad přesně na konkrétní typ a model stroje všech značek. SteerCommand Z2 překonává předchozí generaci ve vlastnostech řízení. Je to i díky tomu, že je zde použit nový senzor úhlu natočení kol, který pracuje mnohem spolehlivěji za jakýchkoliv podmínek, které mohou na poli nastat.

Kalibrace systému probíhá více automaticky. Není zde třeba zadávat orientaci řídící jednotky, která je pro správné fungování řízení klíčová.

Systém tuto orientaci pozná automaticky a vyloučí tak možnost chyby špatně zadaných úhlů. Nově lze dělat kalibraci, jak při jízdě vpřed, tak i vzad. Toto výrazně usnadňuje postup kalibrace v případě, že jste limitováni místem.

Oba systémy mají ještě několik společných výhod. Uživatelské prostředí bylo přepracováno tak, aby veškeré ovládání bylo maximálně intuitivní a přehledné. Výrazně byla upravena možnost nastavení vlastností řízení. Podle typu přípojného nářadí, ale i podle pracovní rychlosti a půdních podmínek si tak jednoduše můžete upravit chování stroje. Odezvu řízení si navíc může obsluha upravit podle vlastních preferencí a svůj profil si poté uložit.

Navigační systém může být na přání zákazníka neustále online. Při jakémkoliv problému je tak možné okamžitě odeslat report o chybě včetně zpětného záznamu chování sytému. Toto výrazně urychluje řešení problémů ať už se jedná o banalitu v podobě chybného nastavení, či v případě závažnějších problémů.

A to nejlepší nakonec. I díky tomu, že systém si od počátku kompletně vyvíjela společnost Ag Leader (u předchozí generace se jednalo o nakupovaný hardware s vlastním softwarem), bude nový systém pro Vás za ještě dostupnější cenu. I přes nepříznivé deštivé počasí je teď ideální doba se začít připravovat na jaro a využít zaváděcí ceny pro pořízení nového autopilota pro Váš starý i nový stroj.