Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Nová žací kombinace Kuhn FC 9330 RA se shazovacími dopravníky pro volbu způsobu ukládání hmoty

Zveřejněno: 11. 6. 2021

Kuhn pro příští sklizňovou sezónu přichází s novou žací kombinací Kuhn FC 9330 RA s integrovanými shazovacími dopravníky umožňující volbu způsobu ukládání hmoty. Žací kombinace disponuje hydropneumatickým odpružením Kuhn Lift Control a žacími lištami Optidisc.

Nová žací kombinace Kuhn FC 9330 RA se shazovacími dopravníky pro volbu způsobu ukládání hmoty. Zdroj foto - tisková zpráva Kuhn

Kuhn FC 9330 RA je novou žací kombinací s kondicionérem a integrovanými shazovacími dopravníky pro uložení hmoty z celého záběru na jeden řádek. Systém je schopen dopravit hmotu ze záběru 9,3 metrů do jednoho řádku při jednom přejezdu. Šířku řádku lze nastavit v rozmezí 1,8 a 3,6 metrů podle typu následně používaných lisů, sběracích vozů nebo sklízecích řezaček. Možností je také hmotu pokládat na široko. Mezi kondicionérem a dopravníkovými pásy je situována deska, aby se zabránilo ztrátám hmoty během sečení.

Při práci na souvrati je možné jeden ze dvou dopravníků vyřadit z provozu, a tak z části pokládat hmotu na široko a z části do řádku.

Žací kombinace má ve srovnání s předchůdcem upravený rám a nosné rameno, aby byla kompaktnější a stabilnější. Významné úspory hmotnosti bylo dosaženo použitím hliníku během výroby rámu shazovacího dopravníku. Dopravní pásy pohání dvě čerpadla, vyhrazená nádrž je integrovaná do středního rámu žacího stroje.

Žací kombinace disponuje hydropneumatickým odpružením Kuhn Lift Control a žacími lištami Optidisc.

Kuhn FC 9330 RA se shazovacími dopravníky umožňuje kombinované ukládání hmoty.  Zdroj foto - tisková zpráva Kuhn
Kuhn FC 9330 RA se shazovacími dopravníky umožňuje kombinované ukládání hmoty. Zdroj foto - tisková zpráva Kuhn

Systém Lift Control není pouze hydropneumatické odpružení, které nahrazuje hydraulickým akumulátorem mechanické pružiny, ale jedná se o sofistikovaný systém, který kombinuje hydraulickou a mechanickou větev. Při nárazu na překážku je na lištu vyvíjen tlak, který způsobí odlehčení žací jednotky (čím větší tlak, tím větší odlehčení). Díky jedinečné kinematice systému Lift Control dojde po překonání nastaveného tlaku k uvolnění žací lišty a jejího snadného vytočení směrem dozadu. Čím větší překážka, tím menší vypínací tlak pro maximální ochranu.

Oba zadní žací stroje mají pracovní záběr 3,5 metrů, přední žací stroj 3,1 metrů. Velkorysý přesah 42 cm umožňuje překrytí během jízdy v zatáčce nebo na svahu.

Řízení a monitorování všech funkcí stroje lze provádět pomocí palubního terminálu kompatibilního s ISOBUS nebo pomocí jednoho z terminálů CCI 800 nebo CCI 1200 od společnosti Kuhn. Nejvíce využívané funkce lze ovládat joystickem CCI A3, který disponuje integrovanou obrazovku pro zobrazení klíčových funkcí. Integrovaný sklonoměr může automaticky řídit rychlost dopravního pásu podle strmosti svahů. LED pracovní světla jsou součástí standardní výbavy.

Nový FC 9330 RA bude k dispozici pro sezónu 2021/2022.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Kuhn

1) z podkladů Kuhn


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.