Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Nové modely návěsů Fliegl ASW Taurus s bohatou sériovou výbavou míří na český trh

Zveřejněno: 23. 3. 2022

Společnost Fliegl rozšířila svou velmi úspěšnou řadu návěsů Fliegl ASW o nové modely s názvem Taurus. Jde o ekonomické řešení pro zemědělské společnosti a podniky služeb, které potřebují velkoobjemový návěs pro přepravu siláže, senáže nebo kompostu. Nabídka zahrnuje čtyři modely s výtlačným čelem a první kusy již míří na český trh prostřednictvím společnosti AGROZET České Budějovice.

Společnost Fliegl učinila během vývoje a konstruování návěsu Fliegl ASW maximum pro to, aby vozidlo předvádělo co nejhladší jízdu po poli i silnici.

Modelová řada návěsů Fliegl ASW Taurus s výškou bočních stěn 2,3 metru zahrnuje následující modely: Fliegl ASW 271 Taurus, Fliegl ASW 281 Taurus, Fliegl ASW 391 Taurus a Fliegl ASW 3101 Taurus Fox. První dva z nich mají dvounápravový podvozek a délku korby 7,1 metrů, respektive 8,1 metrů. Zbývající dva větší modely mají třínápravový podvozek a délku korby 9,1 metrů, respektive 10,1 metrů. S přípustnou celkovou hmotností od 21 000 do 34 000 kg uvezou náklad o objemu od 35 do 55 m3 (bez stlačení). Velký objem ložné plochy umožňuje přepravu materiálů s nízkou měrnou hmotností a výtlačné čelo nejenže obstarává vykládku materiálu, ale také umožňuje hmotu stlačovat, aby se jí do korby vešlo co nejvíce. V praxi se tak děje například při jízdě vedle sklízecí řezačky.

Společnost Fliegl učinila během vývoje a konstruování návěsu maximum pro to, aby vozidlo předvádělo co nejhladší jízdu po poli i silnici. Návěsy Fliegl ASW Taurus využívají podvozek s hydraulicky odpruženými nápravami BPW s bubnovými brzdami (s rozměry 410 × 180 mm) v sériovém provedení, přičemž jedna z náprav je vždy řiditelná. V sériové výbavě můžeme nalézt pneumatiky o rozměru 650/55 R 26.5, které snižují nežádoucí utužování půdy. Dutý nosný rám návěsu je pro zajištění co nejdelší životnosti plně pozinkovaný a hydraulicky odpruženou středovou oj tvoří masivní materiál. To vše přispívá ke stabilní jízdě a přepravě materiálů, a to i v náročném terénu a bez vzniku nežádoucích vibrací.

V hlavní roli vývoje návěsu Fliegl ASW Taurus byla bezpečnost provozu

K nejdůležitějším tématům současnosti patří bezpečnost v silniční dopravě, a k bezpečné jízdě s návěsy Fliegl ASW Taurus proto přispívá řada vylepšení. Návěsy jsou vybaveny zadním koncovým osvětlením v provedení Full LED – dynamické osvětlení poskytuje mnohem vyšší bezpečnost při jízdě po pozemní komunikaci než běžná zadní světla. Obrysové světlo, brzdové světlo a ukazatel směru jsou oproti jiným typům osvětlení viditelnější jak ve dne, tak v noci. Světla jsou za účelem prodloužení jejich životnosti vyrobena z nárazuvzdorného materiálu.

Modelová řada návěsů Fliegl ASW Taurus s výškou bočních stěn 2,3 metru zahrnuje následující modely: Fliegl ASW 271 Taurus, Fliegl ASW 281 Taurus, Fliegl ASW 391 Taurus a Fliegl ASW 3101 Taurus Fox.
Modelová řada návěsů Fliegl ASW Taurus s výškou bočních stěn 2,3 metru zahrnuje následující modely: Fliegl ASW 271 Taurus, Fliegl ASW 281 Taurus, Fliegl ASW 391 Taurus a Fliegl ASW 3101 Taurus Fox.

Aby byly návěs i silnice čisté, a přitom byla zajištěna bezpečnost osob, strojů i vozidel na pozemní komunikaci, byl pro modely Fliegl ASW Taurus vyvinut výbavový balíček s názvem Protect. Do sériové výbavy byl zahrnut široký plastový blatník a za zadním blatníkem je namontována plastová zadní lišta, která snižuje ulpívání nečistot odrážejících se od vozovky. Nad koly náprav je instalován dlouhý plastový kryt chránící boční stěny korby před odletujícími nečistotami od kol během jízdy. Aby nedocházelo ke ztrátám, a tím i znečištění vozovky během přepravy sypkých a velkoobjemových materiálů, jsou jednotlivé segmenty, z nichž jsou boční stěny návěsu složeny, utěsněny gumou.

Při dopravních nehodách traktorů včetně jejich návěsů může docházet k fatálním zraněním – například v důsledku nedostatečného bezpečnostního opatření vůči podjetí automobilem. Vhodným dimenzováním zařízení proti podjetí zezadu lze však závažným dopravním nehodám předcházet. Z toho důvodu mají návěsy Fliegl ASW Taurus zadní podjezdové zábrany. Ty jsou hydraulicky a automaticky sklopné, aby nedocházelo k ulpívání přepravovaného materiálu a znečišťování pozemních komunikací.

Zadní čelo návěsů Fliegl ASW Taurus lze vyměnit za rozmetací systém PROFI a PROFI V2.
Zadní čelo návěsů Fliegl ASW Taurus lze vyměnit za rozmetací systém PROFI a PROFI V2.

Fliegl pamatuje i na správné uložení a zajištění nákladu – tak, aby byly splněny podmínky, které každý stát Evropské unie stanovuje ve svých zákonech a vyhláškách o silniční dopravě. Obsluha traktoru musí počítat s tím, že během přepravy na náklad působí mechanické a povětrnostní vlivy, jež mohou přepravu ohrozit, přičemž nejnáchylnějšími materiály, které mohou být zdviženy větrem, jsou senáž a kukuřičná siláž. K zajištění takovýchto hmot by se měl používat systém zaplachtování, a Fliegl proto nabízí k návěsům Taurus sítě ve dvou provedeních. K dispozici je také SpeedCover – síť, kterou lze hydraulicky přitáhnout k nákladu, a Toplift Light – ochranný rám sítě, který lze hydraulicky složit na náklad ze dvou stran.

Rozšířené využití návěsu Fliegl ASW Taurus

Zadní čelo návěsů Fliegl ASW Taurus lze vyměnit za rozmetací systém PROFI a PROFI V2. Využitelnost návěsů během roku tak lze díky funkci rozmetání statkových hnojiv a kompostů rozšířit. Celá přestavba zabere jen pár desítek minut. Rozmetací systém tvoří zadní stěna, akumulační klapka (gilotina) a vertikální dvojice frézovacích válců s vyhazovacími lopatkami.