Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Oranžové rozdružovače balíků Kubota do nepohody

Zveřejněno: 4. 5. 2023

Rozdružovače KUBOTA jsou na českém trhu poměrně novou značkou, ale když se podíváme hlouběji „pod pokličku“ těchto strojů zjistíme, že jde o osvědčené stroje nejmenované severské značky, kterou konglomerát KUBOTA schoval „pod svá křídla“.

Vlastní objem zásobníku rozdružovače balíků Kubota je zhruba 3 m3.

Základem rozdružovače balíků Kubota je celokovový zásobník. Vana svařená ze silnostěnných profilů s hydraulicky sklopným zadním nakládacím čelem. Vlastní objem zásobníku je zhruba 3 m3, což je dostatečné pro každodenní nasazení s rozdružováním kulatých, anebo hranatých balíků, případně zakládání volné hmoty (senáže – siláže).

Dno zásobníku rozdružovače balíků Kubota tvoří laťkový dopravník upevněný na dvou hydromotorem hnaných řetězech. Rychlost dopravníku je možno volit dle požadované dávky rozdružované hmoty. Čelo zásobníku tvoří jeden odmítací válce s protihrabicemi, které zabraňují zahlcení stroje.

Díky velice robustní konstrukci je možno tyto rozdružovače balíků Kubota použít i k zakrmování.
Díky velice robustní konstrukci je možno tyto rozdružovače balíků Kubota použít i k zakrmování.

Po obvodu odmítacího bubnu je osazeno dostatečné množství řezacích žabek pro ideální „natrhání/nařezání“ materiálu a jeho dopravu na metací kolo s lopatkami. Kolo má dostatečně velký průměr pro vytvoření ventilačního efektu a bezproblémovou dopravu hmoty až do vzdálenosti 25 metrů. Kdo naopak potřebuje dopravit například senáž do žlabu, nebo zastýlat do „postýlek“ ocení možnost dvourychlostní převodovky pro nižší otáčky metacího kola, a tím i snížený objem vzduchu, kdy eliminujeme nebezpečí vyfoukávání materiálu okolo požadovaného cíle. Tímto způsobem je možno zároveň regulovat i prašnost u suchého materiálu, což se projeví v dobré zdravotní kondici zvířat. Koncovka vyústění metacího kanálu rozdružovače balíků Kubota je otočná o 260°, což zaručuje vysokou variabilitu nasazení pro téměř všechny podmínky.

Všechny výše popisované prvky rozdružovače balíků Kubota je možno ovládat z kabiny traktoru pohodlně pomocí ovládacího boxu, který je chráněn proti vlhkosti trojitou bariérou těsnění. Pro rychlé a bezproblémové nakládání hlavně kulatých balíků je na boku vlastního stroje ještě dodatečné ovládání zadních vrat a posunu podlahového dopravníku.

Díky velice robustní konstrukci rozdružovače balíků Kubota je možno tyto stroje použít i k zakrmování siláže, rozdružování slisovaných hranatých nebo kulatých balíků obilní či řepkové slámy, sena, konopí, jitrocele, lnu, senáže...

Jedinou věcí, která by mohla „zhatit“ nasazení rozdružovače balíků Kubota i u Vás na farmě je šířka vlastního stroje, která je měřená na vnější hraně pojezdových kol a je 2,05 metru.