TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Použitý svahový traktor Reform Metrac 2002: Téměř bezúdržbový a spolehlivý stroj

Zveřejněno: 21. 5. 2020

Jak hodnotí 66 let starý svahový traktor Reform Metrac 2002 jeho majitel? Tento starý jednoúčelový traktor se zdá být zajímavou volbou pro hospodaření v horských oblastech, protože jen tam naplno uplatníte jeho nevídané schopnosti.

Svahový traktor Reform Metrac 2002

Farmáři hospodařící v horských oblastech mohou málokdy používat klasickou zemědělskou techniku k péči o travní porosty. Proto je na trhu segment tzv. svahových traktorů vhodných pro provoz ve svažitém terénu. Expertem na vývoj a výrobu těchto typů traktorů je Rakousko, na jehož území hospodaří velké množství farmářů ve složitých, alpských podmínkách.

Když opomeneme svahové malotraktory, tak trh použitých svahových traktorů okupují mimo jiné profesionální stroje od rakouského výrobce Reform. Jde o stroje „z druhé ruky“, jež pocházejí převážně od farmářů z Rakouska, Francie a Itálie. Jejich cena se pohybuje od sta tisíc do milionu korun českých (v závislosti na typu stroje, výbavě a roku výroby). Stroje Reform jsou už mnoho let dostupné i v České republice, v době psaní článku jsme na inzertních serverech našli pár kousků různého stáří k prodeji, včetně jednoho, o kterém bude pojednávat tento článek. Obchodní zastoupení v současnosti u nás rakouský výrobce má (firma LGD Technika, s.r.o.), a tak lze nové traktory v Česku bez problémů pořídit, provozovat a servisovat. V Česku stále jezdí i přes 60 let staré kousky.

Recenze z Benešovska

Uživatelem traktoru Reform Metrac typ 2002 je pan V. Hála z Benešovska ze Středních Čech. Vlastní větší zahradu o rozloze 8000 m2, na níž suší seno pro domácí chov králíků a pro vlastní potřebu si pěstuje zeleninu. Traktor získal v rámci dědictví, tudíž není jeho prvním majitelem. Traktor ale měl možnost využívat i v minulosti, kdy ještě nebyl jeho majitelem, a tak se s námi podělil o recenzi. Jeho Reform Metrac byl vyroben v roce 1954, přesný stav motohodin se ale nedozvíme, protože je počítadlo už 20 let rozbité.

Sice majitel traktor používá pouze k pracím kolem sušení sena, přesto se podle něj jedná o v podstatě bezúdržbový a naprosto spolehlivý stroj, a to jak v létě, tak v zimě. Traktor používá ve spojení se sekačkou a obracečem píce. „Komfort, ovládání, schopnosti a ekonomiku provozu hodnotím vcelku kladně. Pohodlí v kabině je na nižší úrovni z důvodu menších rozměrů kabiny – to je dáno rokem výroby a vysokou mírou bezpečnosti, kterou traktor na svahu poskytuje právě na úkor velikosti kabiny. Traktor má nízko umístěné těžiště a díky rozvoru kol má výbornou stabilitu při náklonu. Poháněné jsou obě nápravy. Pro účel, ke kterému byl vyroben, je naprosto dostatečný,“ uvedl majitel a k motoru dodal: „Traktor pohání motor ‚Lombardini‘‘, který se vyznačuje vysokou spolehlivostí, velký servis nebyl nikdy potřeba. Sám se divím, co vydržel.“ Motor má dostačující výkon 25 koní.

Traktor je v původním stavu, plně funkční, vážnou poruchu podle majitele neměl. Pouze se opravoval nátěr. Téměř žádný důležitý díl se během 20 let provozu zatím nemusel měnit. „Měnila se pouze přívodní hadice na naftu a jeden díl kardanu mezi převodovkami,“ uvedl majitel. Nevýhodou je prý vysoká cena originálních náhradních dílů. Sehnat je není díky internetu problém. Základní údržba traktoru zahrnuje pouze výměnu olejů, mazání mazacích bodů a napnutí řemenu k chlazení.

„Tento typ je v podstatě jednoúčelový stroj pro údržbu travních porostů v hůře přístupných podmínkách (hory). Pokud bych uvažoval o opětovném nákupu, tak pro tyto účely. Dalším důvodem by byla spolehlivost a trvanlivost, jedná se o profesionální stroj,“ uvedl majitel, který si stroj cení na 130 000,- Kč a nyní jej prodává.

Firma Reform s historií výroby sahající až do roku 1910 má v současnosti ve svém výrobním programu kromě svahových traktorů a nosičů také univerzální transportéry a jednoosé malotraktory. Jejich klientelu tvoří kromě farmářů také zákazníci v komunální sféře.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: V. Hála

1) z podkladů - V. Hála

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.