Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Používání dvou rozmetadel Kverneland současně: Vyšší přesnost dávkování živin při aplikaci dvou druhů hnojiv v rámci jednoho přejezdu

Zveřejněno: 17. 8. 2022

Rozmetadla Kverneland GEOSPREAD se na trhu prosadila díky svému snadnému nastavení. Kverneland nyní umožňuje použít dvě rozmetadla současně. Traktor se vzadu neseným rozmetadlem spolu s vpředu neseným rozmetadlem tak dosáhne vyšší přesnosti dávkování živin při aplikaci dvou druhů hnojiv v rámci jednoho přejezdu.

Modely rozmetadel Kverneland GEOSPREAD s různou kapacitou zásobníků lze zavěsit na přední tříbodový závěs traktoru.

Rozmetadla Kverneland Exacta GEOSPREAD jsou specifická v tom, že umožňují snadnou a rychlou optimalizaci nastavení rozmetadla. U rozmetadel Kverneland se nastavení provádí na základě pečlivě zjištěné distribuce jednotlivých velikostních frakcí granulí hnojiva pomocí kalibračního boxu (součást výbavy) a na základě skutečné objemové hmotnosti hnojiva. Tyto dva údaje jsou nezbytné pro správné nastavení dávkování i pracovního záběru. K usnadnění nastavení je k dispozici i aplikace pro mobilní telefony, takže odpadá zdlouhavé hledání v tabulkách. V případě, že jsou rozmetadla Kverneland ovládána terminálem Tellus GO nebo Tellus PRO lze využít Autosetup funkce, kdy se parametry hnojiva zadají do terminálu a následně se „pošle“ nastavení do rozmetadla. Současně se i zobrazí požadované otáčky rozmetacích kotoučů a nastavení hraničního deflektoru. Nastavení je tak jednoduché, rychlé a minimalizuje se možná chyba obsluhy.

Snadnou a rychlou optimalizaci nastavení poskytují i nová rozmetadla Kverneland, která byla nedávno představena.

Provádění údržby je nyní u rozmetadel Kverneland Exacta GEOSPREAD snazší. Zadní nárazník lze pro snazší a rychlejší čištění otevřít. Vhodné provedení nových blatníků nabízí lepší ochranu rozmetacího talíře proti vodě a nečistotám od kol traktoru.

Rozmetadla Kverneland zvládnou přesně aplikovat různé druhy hnojiv.
Rozmetadla Kverneland zvládnou přesně aplikovat různé druhy hnojiv.

Kverneland také přišel s novými rozmetacími lamelami Duplex, které lze objednat s chrom-karbidovou vrstvou. Tato chrom-karbidová vrstva je velmi tvrdá a odolná sloučenina, která zvyšuje odolnost proti opotřebení, aniž by jakkoliv ovlivňovala kvalitu rozmetávání. Také převodovka prošla modernizací za účelem zvýšení životnosti i v těch nejdrsnějších podmínkách při aplikaci extrémně agresivních hnojiv. Riziko koroze a mechanického opotřebení bylo významně sníženo díky odlišnému složení ložisek a nové technologii lakování.

Rozmetadlo Kverneland Exacta CL GEOSPREAD je nyní ve standardu vybaveno váhovým snímačem pro vyšší přesnost vážení, a ještě dokonalejší tvorbu rozmetacího vzorce. Rozmetadlo lze vybavit systémem ExactLine pro hraniční rozmetání.

Použití dvou rozmetadel Kverneland při jednom přejezdu

Zajímavostí je, že modely rozmetadel Kverneland Exacta GEOSPREAD s různou kapacitou zásobníků lze zavěsit na přední tříbodový závěs traktoru. Traktor se vzadu neseným rozmetadlem spolu s vpředu neseným rozmetadlem tak dosáhne vyšší přesnosti dávkování živin při aplikaci dvou druhů hnojiv v rámci jednoho přejezdu. Namísto rozmetávání směsi při aplikaci dvou druhů hnojiv s odlišnými fyzikálními vlastnostmi lze během jednoho přejezdu správně a přesně dávkovat dva druhy hnojiv. Výhodou tohoto řešení je také lepší vyvážení traktoru a zvýšení výkonnosti rozmetání. Ušetřením dalších jízd se také dosáhne nižšího hutnění půdy.

U všech rozmetadel je možné automaticky nastavit rychlost aplikace hnojiva zvlášť pro přední a zvlášť pro zadní rozmetadlo Kverneland GEOSPREAD.
U všech rozmetadel je možné automaticky nastavit rychlost aplikace hnojiva zvlášť pro přední a zvlášť pro zadní rozmetadlo Kverneland GEOSPREAD.

Pokud není traktor vybaven předním vývodovým hřídelem, je možné využít centrální hydraulické hnací ústrojí rozmetadla Kverneland Exacta GEOSPREAD.

Prostřednictvím ISOBUS terminálu lze provádět nastavení rozmetadla. Sekční řízení automaticky sepne a vypne příslušné sekce rozmetadla za účelem minimalizace překrytí. U všech rozmetadel je možné automaticky nastavit rychlost aplikace hnojiva zvlášť pro přední a zvlášť pro zadní rozmetadlo. Systém MULTIRATE používá různé rychlosti aplikace v rámci pracovního záběru nezávisle pro přední a zadní rozmetadlo. Díky funkcím jako je Aplikace proměnné rychlosti a MULTIRATE lze ještě zvýšit kvalitu úrody pomocí aplikačních map pro rozmetání správného množství hnojiva na určeném místě. Rozmetadla jsou také propojená se systémem IsoMatch FarmCentre pro vytváření, posílání a přijímání údajů o rozmetadle.

U všech rozmetadel je možné automaticky nastavit rychlost aplikace hnojiva zvlášť pro přední a zvlášť pro zadní rozmetadlo Kverneland GEOSPREAD.
U všech rozmetadel je možné automaticky nastavit rychlost aplikace hnojiva zvlášť pro přední a zvlášť pro zadní rozmetadlo Kverneland GEOSPREAD.

Od roku 2023 bude k dispozici rozmetadlo Kverneland Exacta TL GEOSPREAD iDC (intelligent Disc Control) s kompletně novým uživatelským rozhraním.

Moderní rozhraní na terminálu nabídne jednoduchou navigační strukturu v intuitivním a logickém provedení. Mezi nové funkce bude patřit: přednastavení pro uložení různých typů hnojiv, jednoduchý režim plnění včetně upozornění na limity, snazší servis, diagnostika a podpora digitální elektronické vodováhy umožňující rozmetadlo vyrovnat pomocí hydraulického horního závěsu z kabiny traktoru.

Rozmetadlo Kverneland bude ještě více přesnější při hraničním rozmetání. Model Kverneland Exacta TL GEOSPREAD iDC (intelligent Disc Control) nabídne různé rychlosti na levém a pravém talíři. To znamená, že vnější talíř bude možné zpomalit na optimální rychlost pro hraniční rozmetání a rychlost vnitřního disku bude možné optimalizovat na plnou kapacitu rozmetání.