Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Před dvaceti lety se představil první pásový traktor Case IH Quadtrac

Aktualizováno: 3. 12. 2016

Značka CASE IH jako vynálezce čtyřpásového traktoru Quadtrac drží pro toto technické řešení velké množství patentů. 20 let zkušeností a neustálý vývoj je na technické úrovni traktorů rozhodně Quadtrac znát.

Case IH

20 let zkušeností

Quadtrac je to „NEJ“ co si může zákazník koupit, pokud chce opravdový pásový traktor, a 100 traktorů Quadtrac v České republice je toho důkazem. Traktory Quadtrac jsou nejprodávanějším výkonným, pásovým traktorem, přičemž k vůbec nejúspěšnějším patří model Quadtrac 620 (dříve modely 600), který je s výkonem 692 koní celosvětově nejsilnějším traktorem na trhu. Čeští zemědělci jsou v tomto ohledu velice progresivní a uvědomují si, že má smysl investovat rovnou do toho nejsilnějšího traktoru. Velký výkon ve spojení se špičkovým podvozkem Quadtrac jim umožní vyšší produktivitu, dokonalou kvalitu zpracování půdy, včasnost operací a celkově nižší provozní náklady. Čas totiž rozhoduje.

Důvěra zákazníků zavazuje

Quadtrac si kupují jak vetší zemědělské podniky, tak i soukromí zemědělci s výměrou již kolem 900 hektarů. Všichni, kdo do pásového traktoru Quadtrac investovali, se shodují, že to byla dobrá investice, která se vyplatila. Větší podniky postupně přikupují další a využívají je i k setí obilnin, kukuřice, práci s překládacím vozem nebo rozhrnování siláže. Podniky s menší výměrou postupně k jednomu traktoru přikupují další nářadí. Největším uživatelem Quadtraců v ČR je společnost Rostěnice a.s., která jich na výměře přibližně 8 500 hektarů provozuje celkem 5. Nejmenším uživatelem nového stroje je pan Holub ze ZD Bitiny na Lounsku se 700 hektary. Velké množství uživatelů přešlo ke značce CASE IH pro pásový Quadtrac, i když v minulosti využívali traktory jiných barev. Quadtrac je pouze jeden.

Úspěch svádí ke kopírování

Úspěch je vždy provázen snahou ostatních se na něm trochu přiživit. V poslední době si i některé další značky uvědomily, že čtyřpásový podvozek má pro výkonný traktor své jednoznačné opodstatnění. Tyto značky jednoduše začaly Quadtrac a jeho koncepci kopírovat. A protože papír snese všechno, snaží se dokonce tvrdit, že „jejich“ řešení je lepší. Bohužel první zkušenosti při předvádění kopií Quadtracu u zákazníků potvrdily pravý opak. Prostě Quadtrac je jenom jeden a 20 let vývoje spolu se silným know how je toho důkazem. Nenechte se zmást.

Patentovaná řešení

Silné know how značky CASE IH při dlouhodobém vývoji čtyřpásových traktorů Quadtrac se odráží v patentovaných řešeních, přičemž asi nejvíce jich nalezneme na unikátním pásovém podvozku. Pro lepší rozložení tahových sil a hmotnosti mají traktory Quadtrac patentovaný tříbodový rám. Toto řešení je robustnější a konstrukčně jednoduší než obyčejný kloub. Zároveň je tím umožněno použití centrálně uchycené tažné tyče. Originální pásové podvozky Quadtrac vyvinuté přímo značkou CASE IH mají proti ostatním rovnoměrnější rozložení hmotnosti a nižší tlak na půdu díky trojici středových pojezdových kladek. Kladky mají patentované odpružení pro nižší vibrace traktoru a lepší kopírování povrchu půdy. Všechny pojezdové kladky podvozku mají průhledná víčka, přes která je neustále vidět olejová náplň. Pro dokonalý odvod tepla jsou v litinovém provedení, nepoužívají se tedy obyčejná plechová kola. Lepší čistění a odvod nečistot z podvozku zajišťuje otevřený design napínacích kol.

Napínání pásů je zcela automatické od hydraulického systému a není tedy nutné se o ně starat, stejně tak jako celý podvozek, který je v bezúdržbovém provedení bez nutnosti mazání. Konstruktéři myslí také na pohodlí řidičů, a proto má Quadtrac patentované řešení odpružení kabiny na 4 bodech se speciálním řešením natáčecích schůdků. Dokonalý výhled vpřed z dobře vyvýšené kabiny zajišťuje přední kapota s velkým zkosením. Při pohledu vzad díky zkosení zadní nádrže přesně vidíte na čep tažné lišty. Tyto detaily a mnoho dalšího se u ostatních neřeší. Quadtrac je originál.

Přidejte se k těm nejlepším

Quadtrac je originál, kterého ostatní kopírují. Proč zvažovat kopie, když můžete mít to nejlepší? Přidejte se k těm nejlepším a investujete do špičkové a léty ověřené technologie.

Autor: Agri CS
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.