Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

Pro nás je důležitá kvalita strojů a jejich schopnost se přizpůsobit, říká v rozhovoru vedení firmy Väderstad

Zveřejněno: 17. 10. 2023

Generální ředitel společnosti Väderstad Henrik Gilstring a ředitel prodeje a marketingu Mattias Hovnert společně během Tiskových dnů v Rakousku poskytli časopisu Agroportal24h.cz rozhovor.

Zleva: ředitel prodeje a marketingu Mattias Hovnert a generální ředitel Henrik Gilstring.

Jak hodnotíte hospodářské výsledky v letošním roce? A jaký je výhled do budoucna?

V podstatě ve všech produktových oblastech jsme loni zaznamenali dobré výsledky. To platí i pro letošní rok. Hospodářské výsledky byly ovlivněny růstem nákladů a minulý rok jsme museli čelit navyšování cen. Všem výzvám se nám dařilo čelit a letos vidíme zlepšení. V současné době investujeme do navyšování kapacity výroby.

Jak na tom byl Väderstad z hlediska výroby a dodávek strojů v první polovině letošního roku?

Snažíme se výrobky dodávat v co nejkratším termínu. Stroje objednané loni jsme se snažili dodat do ledna letošního roku. Dříve jsme měli dodací lhůty více než devět měsíců, což bylo dost dlouhé. Potom jsme bojovali se zpožděním dodávek komponentů nutných k výrobě strojů Väderstad. I tak jsme situaci zvládli dobře. Podařilo se nám zkompletovat spoustu strojů s chybějícími komponenty. Dodávky komponentů se nyní zlepšují. V současné době máme vyšší kapacitu výroby. Některé stroje jsme schopni dodat zákazníkovi do druhého týdne od objednání. Jako optimální dodací lhůtu vidíme jeden měsíc, samozřejmě bychom chtěli stroj dodat ihned.

Které trhy jsou pro vás nejdůležitější a jak moc důležitý je pro vás český trh?

Nejvíce důležité jsou pro nás severní státy. Například Švédsko, kde je silný průmysl. Mezi další významné trhy patří Německo a Polsko. Česká republika je pro nás také důležitá. Importérem je tam AGRALL zemědělská technika a díky němu máme mnoho zákazníků oceňujících naše výrobky. Česko je pro nás důležitým trhem ve střední Evropě. Za letošní rok jsme tam dodali skoro 200 strojů.

Který vámi vyráběný produkt patří mezi nejprodávanější?

Mezi nejprodávanější produkty patří přesný secí stroj Väderstad Tempo. Je pro nás důležitý a prodeje rostou. V České republice nabízíme celé naše portfolio – Väderstad Tempo, Väderstad Rapid, Väderstad TopDown a nově meziřádkové kypřiče. Secí stroje Väderstad Rapid patří mezi nejprodávanější v Česku i na Slovensku. Nabízíme stroje pro setí, zpracování půdy a stroje do evropských a amerických podmínek. Obě oblasti jsou pro nás nesmírně důležité.

V čem spatřujete vaše největší konkurenční výhody?

Na strojích máme velmi dobrá a inovativní řešení, která se přizpůsobují podmínkám na poli. Stroje Väderstad mají dlouhou životnost. Jsou robustnější než jiné stroje. Pro nás je důležitá kvalita strojů a jejich schopnost se přizpůsobit. Myslíme si, že to je ten klíč k úspěchům našich výrobků. Důležité je také zmínit, že za prodávanými stroji stojí lidé, naši partneři. Oni se dokážou starat o stroje v každé situaci.

Na trhu působíte dlouho a za tu dobu jste určitě nasbírali řadu zkušeností. Jaké jsou ty zásadní?

Zkušeností je mnoho, ale nejdůležitější jsou zkušenosti se vztahy, partnery a spoluprací s farmáři. Důležité je mít úzkou spolupráci s farmáři a samozřejmě být inovativní. To znamená mít inovativní a kvalitní stroje Väderstad. Důležitý je také servis. A myslíme si, že v tom jsme úspěšní. A když jsme úspěšní my, jsou úspěšní i naši zákazníci.

Čím dál více se u zemědělců uplatňují technologie strip-till, no-till a mechanická likvidace plevele. Má Väderstad v tomto segmentu co nabídnout?

Nabízet stroje pro mechanickou likvidaci plevele jsme začali na začátku roku. Je to pro nás nový segment. Strip-till a no-till je také stále rostoucí segment a pozorujeme ho. Máme již řešení, které vyvíjíme.

Mění se požadavky zákazníků na vaše stroje?

Samozřejmě se zákazníci mění a hodně záleží na tom, jaké změny probíhají. Záleží na nových zákonech a přicházejících nařízeních a my musíme nabízet stroje Väderstad, které jim vyhovují. Jde například o disk CrossCutter, který provádí kultivaci a intenzivní míchání ve velmi malé pracovní hloubce, v níž nedochází k hlubokému promíchávání zbytků krycích plodin s půdou. Farmářům tak nabízí schopnost zpracovávat půdu velmi mělce. Pozorujeme také, že se zvyšují požadavky na mechanickou likvidaci plevele. Je stále větší tlak na snižování spotřeby chemie. Od toho se také odvíjí požadavky na různé způsoby umístění hnojiva do půdy tak, aby bylo co nejefektivnější. Proto také nabízíme kombinované stroje pro setí a hnojení během jednoho přejezdu.

V čem se podle vás změní oblast zemědělství během několika příštích roků?

Zemědělství se musí vykonávat udržitelným způsobem. Proto musíme vyrábět stroje a vyvíjet technologie, které splňují požadavky. Stále více musíme brát v potaz stále extrémnější počasí, abychom měli dostatečné kapacity obdělat pole třeba po dešti. Svět se pro farmáře mění. Půda bude muset být stále rychleji připravená pro setí.

V čem vidíte největší problém v současném evropském zemědělství?

Spíše než problém bych to nazval výzvou. Polí stále více ubývá a zvyšuje se efektivita práce pro zajištění vyšší úrody. V Evropě je problém s počasím. Zemědělci a politici vyžadují co nejefektivnější hospodaření. Musí vycházet z toho, že roste počet lidí na planetě a Evropa je důležitá pro výrobu potravin. Politici po zemědělcích chtějí, aby byli co nejefektivnější a hospodařili co nejudržitelněji.

Nedávno došlo k akvizici několika amerických výrobců zemědělské techniky. Plánujete jejich přenos know-how a technických řešení i do evropských strojů?

Zatím zjišťujeme, jak tito výrobci fungují a potřebujeme prohloubit spolupráci a zjistit, jaká jsou tam nařízení. Pak budeme moci profitovat jeden od druhého. V Americe vidíme velký potenciál. O rozvoj se také snažíme ve Švédsku, hlavně co se týká secích strojů. Prostřednictvím Ameriky chceme propojit dva světadíly a v budoucnu pracovat jako skupina.

Co byste chtěl vzkázat českým uživatelům strojů Väderstad?

Jsme rádi, že si nás zemědělci zvolili jako partnera. My to cítíme jako partnerství a nechceme zákazníky v tomto ohledu zklamat. Děláme všechno proto, abychom zemědělcům pomáhali rozvíjet jejich byznys. Děkujeme tedy za spolupráci a doufáme, že bude pokračovat.