Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Rakouská továrna na traktory Steyr je v mnoha ohledech jedinečným místem

Zveřejněno: 12. 8. 2022

V rámci oslav 75. výročí značky Steyr jsme si v rakouském St. Valentinu prohlédli výrobní prostory koncernu CNH Industrial.

Traktory Steyr před Experience Centrem, místem pro školení a instruktážní aktivity.

„Sériová výroba traktorů Steyr v St. Valentinu byla zahájena v roce 1947. V současnosti se zde vyrábí traktory Steyr o výkonu od 55 do 300 koní. Steyr je nejprodávanější značkou traktorů na rakouském trhu. Ročně je na různé trhy dodáno přes 1 000 traktorů značky Steyr. Traktory si získávají oblibu zemědělců zejména pro CVT převodovku, která vyniká komfortem ovládání, a tříletou tovární záruku,“ uvedl Zdeněk Musil, produktový manažer pro traktory Steyr pro Českou republiku a Slovensko.

Nejvíce traktorů Steyr v České republice putuje do zemědělské sféry a lesnictví. Výrobce má vlastní tovární program, kde traktory přizpůsobí účelu nasazení. Specialitou jsou traktory upravené k provozu v autoškole, kterých jezdí již na 26 kusů, nebo traktory do komunální sféry.

Přehled modelových řad traktorů Steyr

Dostupné jsou různé modelové řady traktorů Steyr. Nejmenší traktory o výkonu od 55 do 65 koní zastřešuje řada Steyr Kompakt S. Traktory o výkonu od 80 do 120 koní nesou pouze název Steyr Kompakt – nedávno přišly na trh s inovovaným motorem se zdvihovým objemem 3,6 litrů. Došlo tak k významnému navýšení točivého momentu a výkonu. Již model o výkonu 80 koní nabízí komfortní ovládání prostřednictvím páky Multicontroller, což je v této třídě jedinečné.

Výstava traktorů Steyr různých modelových řad.
Výstava traktorů Steyr různých modelových řad.

Řada traktorů Steyr Multi zahrnuje traktory o výkonu od 100 do 120 koní. Zvládnou různé pracovní činnosti na farmě. Ne nadarmo jsou neoficiálně známy jako „Multitalenty“. K hlavním výhodám těchto traktorů patří stolitrový axiální hydrogenerátor a vysoká zvedací kapacita zadního tříbodového závěsu.

Již z výroby je možné objednat traktor Steyr v lesnické úpravě.
Již z výroby je možné objednat traktor Steyr v lesnické úpravě.

Výhradně s CVT převodovkou se vyrábí řada Steyr Expert CVT s traktory o výkonu od 100 do 130 koní. Ty mohou být osazeny panoramatickou střechou pro práci s čelním nakladačem. Při konfiguraci výbavy lze volit ze dvou variant ovládání včetně Multicontrolleru II.

Nechybí ani komunální provedení traktorů Steyr.
Nechybí ani komunální provedení traktorů Steyr.

Další řada Steyr Profi zahrnuje šestiválcové traktory, které jsou k dostání ve třech provedeních: Steyr Profi Classic, Steyr Profi nebo Steyr Profi CVT (traktory o výkonu 115 až 175 koní). Tyto tři modely se dodávají ve třech různých provedení od jednoduchého převodového ústrojí se násobičem přes nové moderní ústrojí s osmi stupni pod zatížením a automatikou S-Tronic až po vrcholné provedení s plynulým převodovým ústrojím CVT.

Praktická zkouška traktoru Steyr Impuls CVT.
Praktická zkouška traktoru Steyr Impuls CVT.

Nedávno prošla modernizací řada Steyr Impuls CVT s traktory o výkonu od 150 do 175 koní (s možností navýšení výkonu až na 225 koní). Traktory jsou vybaveny šestiválcovým motorem a CVT převodovkou.

Řada Steyr Absolut CVT zahrnuje traktory o výkonu od 185 do 240 koní. Můžou být již z výroby opatřeny vzduchem odpruženou kabinou.

Poslední řadou je Steyr Terrus CVT s traktory o výkonu od 250 do 300 koní, které se mohou pyšnit oceněním za design.

Tisíce traktorů Steyr ročně

Továrna v St. Valentinu koordinuje 12 000 komponentů od více než 400 dodavatelů z celého světa a ročně vyrobí přibližně 10 000 traktorů. Ty míří k zákazníkům v Evropě, Asii, na Středním východě, Africe a Austrálii i na Novém Zélandu. Jde o traktory Steyr všech modelových řad a další koncernové traktory. Dohromady zde vzniká více než 24 produktových řad, 98 modelů ve 4 857 variantách.

Návštěvníci si mohli prohlédnout testování funkcí traktorů Steyr.
Návštěvníci si mohli prohlédnout testování funkcí traktorů Steyr.

Závod Steyr v St. Valentinu je dnes evropským ústředím koncernu CNH Industrial v oblasti výroby traktorů. S více než 750 zaměstnanci patří k největším zaměstnavatelům v regionu. Vedle silného zastoupení na německy mluvícím "domácím trhu" se dnes traktory Steyr prodávají ve 20 zemích Evropy. Každým rokem však přibývají nové trhy. Společnost CNH Industrial Österreich GmbH, která závod provozuje, se může pyšnit oceněním "Nejlepší mezinárodně působící společnost roku 2021".

Ukázka 3D modelu traktoru Steyr.
Ukázka 3D modelu traktoru Steyr.

Továrna Steyr v St. Valentinu, která od roku 1947 vyrobila přibližně 600 000 traktorů, se rozkládá na ploše 170 180 m2. Je v ní zaměstnáno 750 lidí, z nichž velká část jsou zemědělci na částečný úvazek. Továrna využívá principy World Class Manufacturing (WCM) a jako první zemědělský závod v rámci koncernu CNH Industrial v evropském regionu získala status Silver WCM.

Vyzkoušeli jsme si simulátor ovládání traktoru Steyr.
Vyzkoušeli jsme si simulátor ovládání traktoru Steyr.

Jednou z největších předností závodu Steyr v St. Valentinu a klíčem k jeho trvalému úspěchu je vysoká flexibilita výroby, která je možná díky vysoce přizpůsobivé montážní lince. Ta je v odvětví výroby zemědělských strojů jedinečná a umožňuje vyrábět širokou škálu modelů traktorů bez ohledu na typ konstrukce, výbavu nebo emisní normy specifické pro danou zemi. Navštívili jsme také zdejší unikát – lávku Valentin Skywalk. Ta je umístěna v hale, nad prostorem pro montáž kabiny, a umožňuje návštěvníkům z bezpečné vzdálenosti pozorovat montážní linku.

Tractor live sketching – ukázka navrhování traktoru Steyr.
Tractor live sketching – ukázka navrhování traktoru Steyr.

Výrobní závod Steyr v St. Valentinu se potýká s vysokou poptávkou a v posledních měsících i s nedostatkem dílů potřebných k výrobě strojů. Díky propracovanému logistickému systému se s těmito výzvami ale statečně vypořádává. Steyr je proto schopen dodávat traktory v rozumném čase, a vyhovět tak požadavkům zákazníků.

Navštívili jsme také zdejší unikát – lávku Valentin Skywalk. Ta je umístěna v hale, nad prostorem pro montáž kabiny.
Navštívili jsme také zdejší unikát – lávku Valentin Skywalk. Ta je umístěna v hale, nad prostorem pro montáž kabiny.

V roce 2012 bylo otevřeno centrum Experience Center pro školení a instruktážní aktivity. Rozkládá se na ploše více než 2 000 m2. K dispozici je zde posluchárna, školicí prostor, zasedací místnost a velká výstavní plocha. Závod přijímá zákazníky a obchodní partnery z celé Evropy, Afriky a Středního východu. Závod každoročně navštíví tisíce lidí – například v roce 2018 šlo o 14 000 návštěvníků. Většinu hostů tvoří zákazníci značky Steyr, ale přichází sem také studenti, politici a další zájmové skupiny. Hosté jsou vítáni právě v Experience Center, kde si mohou na vlastní oči prohlédnout nejnovější modely v prostorné expozici a při speciální prezentaci v posluchárně prozkoumat celou produktovou nabídku. Po tomto úvodu provádí tým profesionálních průvodců hosty celým výrobním areálem, kde mohou zhlédnout pokročilé výrobní procesy. Vedle toho mají zákazníci možnost si vyzkoušet také jízdu s traktory Steyr na testovací dráze a po návštěvě trendy Fan Shopu si odnést domů suvenýr.