VF TractorMaster Hybrid. Inteligentní pneumatika určená pro silnice, tvrdé i měkké půdy
Dnes je 19.9. – svátek slaví Zita

Redakce Agroportal24h.cz na Zemi živitelka: Agrosalon nabízí pohled do budoucnosti českého zemědělství

Zveřejněno: 22. 8. 2024

Agrosalon Země živitelka, nejvýznamnější česká výstava zaměřená na zemědělství, lesnictví, potravinářství a venkov, opět otevřel své brány na výstavišti v Českých Budějovicích. Letošní ročník se koná od 22. do 27. srpna 2024 a už první den přilákal tisíce návštěvníků, kteří si přišli prohlédnout novinky ze světa zemědělské techniky, inovace v potravinářství a poznat aktuální trendy v udržitelném hospodaření. Redakce Agroportal24h.cz nemohla na této akci chybět a, prostřednictvím krátké reportáže, bychom chtěli všechny co o návštěvě stále přemýšlí na agrosalon pozvat. Cesta se určitě vyplatí.

Redakce Agroportal24h.cz na agrosalonu Země živitelka: Pohled do budoucnosti českého zemědělství.

Už po vstupu do areálu a při prvním pohledu na zaplněnou výstavní plochu bylo jasné, že letošní ročník agrosalonu Země živitelka bude zajímavý. Z v uličkách pohybujících se návštěvníků i ze stánků vystavovatelů je cítit očekávání a radost z možnosti se opět po roce setkat. Není divu. Expozice jednotlivých vystavovatelů jsou plné nejmodernější techniky, od traktorů a sklízecích mlátiček, přes drobnou mechanizaci až po robotizovaná řešení pro precizní zemědělství. Na své si zkrátka přijdou zemědělci, laická veřejnost, děti, otcové, i dospělí.

Jedním z největších lákadel jsou expozice výrobců / prodejců s novinkami z oblasti zemědělské techniky. Na stáncích se představily například nové modely traktorů s vyššími výkony a nižší spotřebou paliva, které jsou navrženy tak, aby splňovaly stále přísnější emisní normy. Cíleno je i na zájemce o přesné zemědělství, které umožňuje optimalizaci výnosů a snižování nákladů díky využití pokročilých technologií jako jsou GPS, drony nebo senzory pro monitoring půdy.

Inovace v potravinářství a udržitelnost

Kromě zemědělské techniky hrají důležitou roli na agrosalonu Země živitelka také inovace v potravinářství. Stánky od převážně lokálních výrobců nabízejí širokou paletu potravin, od tradičních regionálních produktů až po moderní a zdravější alternativy. Je zde možné ochutnat nové typy mléčných výrobků, ekologicky pěstovanou zeleninu nebo alternativní zdroje bílkovin.

Řada menších i větších návštěvníků hrdě usedla za volant některého z vystavených traktorů aby si nechali udělat vzpomínkové foto. Jako majitelka Agroportal24h.cz Věra Hejhálková :-)
Řada menších i větších návštěvníků hrdě usedla za volant některého z vystavených traktorů aby si nechali udělat vzpomínkové foto. Jako majitelka Agroportal24h.cz Věra Hejhálková :-)

Jedním z hlavních témat letošního ročníku je udržitelnost. Řada vystavovatelů se zaměřila na to, jak produkovat potraviny s menším dopadem na životní prostředí. Prezentovány jsou například systémy recyklace vody v potravinářství, využití obnovitelných zdrojů energie nebo nové způsoby balení, které snižují množství odpadu.

Na doprovodných workshopech a přednáškách se odborníci věnují nejen zmíněným otázkám udržitelnosti, ale i budoucnosti českého zemědělství v kontextu evropských politik a globálních změn. Velký zájem poutá například diskuse o vývoji zemědělství v kontextu klimatických změn, kde se hovoří o nutnosti adaptace zemědělských postupů a využívání inovativních technologií k zajištění potravinové bezpečnosti.

Zemědělská technika naživo

Tahákem pro návštěvníky agrosalonu Země živitelka jsou bezesporu expozice plné zemědělské techniky. Na venkovních plochách výstaviště je možné vidět nejmodernější stroje. Traktory, kombajny, návěsy stroje pro zpracování půdy nebo pro sklizeň pícnin a další. U většiny exponátů pak nechybí ani možnost nahlédnout do kabin, které jsou vybaveny nejnovějšími technologiemi. Pro mnoho laických návštěvníků to je, spolu s odborným výkladem prodejců, jedinečná příležitost seznámit se s ergonomií a ovládáním těchto moderních zařízení. Pro ještě realističtější zážitek si děti, ale i dospělí, mají možnost práci na poli vyzkoušet pomocí simulátorů řízení traktorů.

Vlajková loď New Holland CR11 s 15,2m adaptérem MacDon. Sklízecí mlátičku jsme mohli vidět koncem července při sklizni pšenice v PALOMO Loštice. Zájem budí i zde na veletrhu.
Vlajková loď New Holland CR11 s 15,2m adaptérem MacDon. Sklízecí mlátičku jsme mohli vidět koncem července při sklizni pšenice v PALOMO Loštice. Zájem budí i zde na veletrhu.

Doprovodný program a zábava pro všechny generace

Země živitelka ale není jen o technice a odborných přednáškách. V prostorách výstaviště probíhá i bohatý doprovodný program, který osluvuje všechny generace. například pro děti byly připraveny interaktivní koutky, kde se mohly seznámit s životem na farmě, péčí o zvířata nebo zkusit své schopnosti v řemeslných dílnách.

Na své si jako tradičně přijdou i milovníci tradic a folkloru. Po celý den hraje na různých místech výstaviště tradiční česká hudba a pro návštěvníky je připravena řada vystoupení lidových souborů. V rámci kulturního programu se představily také různé regionální speciality, které si návštěvníci mohli nejen prohlédnout, ale také ochutnat.

Zlatý klas: Očekávané vyhlášení prestižního ocenění

Jedním z nejvýznamnějších momentů každého ročníku agrosalonu Země živitelka je vyhlášení prestižní soutěže Zlatý klas. Toto ocenění je udělováno inovativním exponátům, které se vyznačují nejen vysokou technologickou úrovní, ale také přínosem pro zemědělství, potravinářství a životní prostředí. Kategorie, ve kterých se soutěží, zahrnují Zemědělskou techniku, Rostlinnou výrobu, Živočišnou výrobu, Potravinářství a Udržitelnost.

Ačkoli soutěž Zlatý klas nebyla v době připravování tohoto příspěvku vyhlášena, očekávání jsou vysoká. Každoročně přináší tato soutěž prestižní uznání pro nejlepší inovace, které mají potenciál posunout české zemědělství a potravinářství kupředu. Výrobci a vývojáři, kteří se na letošní ročník přihlásili, napjatě čekají na závěrečné hodnocení odborné poroty.

Jedním z exponátů byl i pásový traktor Claas Xerion 12.650 Terra Trac od vystavovatele AGRALL zemědělská technika a.s.
Jedním z exponátů byl i pásový traktor Claas Xerion 12.650 Terra Trac od vystavovatele AGRALL zemědělská technika a.s.

Je zajímavé sledovat, jak se vystavovatelé snaží zaujmout porotu svými novými produkty a technologiemi, které přinášejí pokrok v oblastech efektivity, udržitelnosti a kvality. Bude fascinující zjistit, kdo se stane letošním vítězem a získá tento prestižní titul. Oznámení výsledků je událost, na kterou se všichni účastníci i návštěvníci velmi těší.

Agrosalon Země živitelka opět ukazuje, že české zemědělství a potravinářství mají co nabídnout a že se stále posouvají kupředu, ať už jde o inovace v technologiích, udržitelnost nebo kvalitu potravin. Bylo inspirativní vidět, jak se tradiční odvětví adaptuje na moderní výzvy, a jak důležitou roli hrají inovace v zajištění udržitelné budoucnosti. Pro nás jako redakci Agroportal24h.cz je účast na tomto prestižním agrosalonu vždy příležitostí k získání nových informací, ale také k setkání s klíčovými aktéry českého zemědělství.