TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Pöttinger Sensosafe získal ocenění Zlatý klas na agrosalonu Země živitelka 2021

Zveřejněno: 26. 8. 2021

Systém Pöttinger Sensosafe pro detekci a ochranu divokých zvířat získal ocenění Zlatý klas v rámci 47. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka 2021. Agrosalon s podtitulem „Inspirací k činům“ se koná 26. – 31. 8. 2021.

Systém Pöttinger Sensosafe pro detekci a ochranu divokých zvířat získal ocenění Zlatý klas.

Systém Pöttinger Sensosafe umístěný na žacím stroji mohou návštěvníci vidět na stánku společnosti AGROZET České Budějovice. Systém již v minulých letech získal řadu prestižních ocenění na zemědělských zahraničních výstavách a veletrzích. Několik žacích strojů s tímto systémem již pracuje i na území České republiky.

Na jaře, když jsou srnčata a jiná malá divoká zvířata skryta ve vysoké trávě, jsou zvláště ohrožena při první sklizni pícnin. Díky svému přirozenému reflexu tato zvířata bohužel před traktorem s žacími stroji neutečou a jsou usmrcena. Technici v Pöttingeru se tak ujali této výzvy a vyvinuli asistenční systém pro rozpoznávání zvířat.

Sensosafe je světově prvním asistenčním systémem namontovaným přímo na žacím stroji (nebo na mezilehlém rámu). Systém obsahuje optické senzory, která detekují hnědou barvu srnčat. Dokážou rozlišovat i mezi jinými překážkami. V případě, že systém zvíře detekuje, vyšle signál do hydrauliky, aby se čelní žací stroj okamžitě zvedl. Rameno umístěné na rámu je určeno pro zadní nesený žací stroj a pracuje na podobném principu. Mezi ním a zadním žacím strojem je ale větší prostor. Obsluha, která je o srnčeti zvukově a vizuálně informována, tak může včas zastavit nebo srnče objet.

Cílem soutěže ZLATÝ KLAS je vybrat, a především vyzdvihnout a ocenit špičkové výrobky a novinky z oblasti techniky a mechanizace v zemědělství, dále také z potravinářství, lesního a vodního hospodářství včetně opravárenství. Soutěž vyhlašuje Ministerstvo zemědělství České republiky a koná se pod záštitou ministra zemědělství v rámci Mezinárodního agrosalonu Země živitelka. Soutěží se podle vydaného Soutěžního řádu ve 4 kategoriích: rostlinná výroba, živočišná výroba, mechanizace, potravinářství a zpracovatelský průmysl. Přihlášené exponáty posuzuje soutěžní porota sestavená z odborníků (zástupci MZe, odborného školství, výzkumných ústavů, kontrolních institucí zemědělsko-potravinářského komplexu).

Autor: Milan Jedlička
Foto: Pöttinger

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.