Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Samojízdný postřikovač Kverneland iXdrive v inovované podobě

Zveřejněno: 3. 11. 2021

Na Dni Zemědělce v Kámeni se uskutečnila veřejná premiéra samojízdného postřikovače Kverneland iXdrive S6. Na trh je uváděn s mnoha komfortními funkcemi již v základní výbavě, s výkonným motorem a pohonným ústrojím.

Kverneland iXdrive S6 má díky kompaktní konstrukci a skutečnosti, že nádrž postřikovače je zapuštěna do podvozku, nízké těžiště.

Pohodlí, vysoký výkon a přesnost jsou většinou těmi hlavními argumenty, pro které se koncoví uživatelé rozhodnou pořídit samojízdný postřikovač Kverneland iXdrive S6. jeho inovovaná verze je vybavena vylepšeným hnacím ústrojím s pohonem všech kol a centrálně umístěným novým vznětovým motorem s hydraulickým systémem, díky kterému stroj efektivněji využívá dostupný výkon. Stroj je poháněn šestiválcovým přeplňovaným motorem John Deere o výkonu 250 koní, který je v souladu s evropskou normou Stage V. Pro uživatele, jež se dožadují vyššího výkonu, je volitelně k dispozici motor o výkonu 300 koní, který ve verzi Ecodrive při rychlosti 40 km/h pracuje při pouhých 1350 ot./min.

Součástí pohonného systému jsou nové hydromotory firmy Poclain, které přispívají k nižší spotřebě pohonných hmot během jízdy po poli i silnici. Hydraulické zařízení je poháněno dvěma hydraulickými čerpadly (jedno čerpadlo pro každou nápravu). Hydromotory s integrovanými brzdami jsou schopné dodávat vysoký výkon i při nízkých otáčkách. Hydropneumatické odpružení podvozku poskytuje řidiči náležitý komfort a stroji stabilitu, a to i na nerovných pozemcích. Díky 3D odpružení zadních kol je zajištěno dobré kopírování terénu a zachována stabilita postřikovacích ramen. Dobrou manévrovatelnost zabezpečuje několik typů řízení kol (řízená přední, zadní nebo obě kola či krabí chod).

Logická koncepce a ovládání stroje Kverneland iXdrive S6

Ovládací panel EasySet stroje Kverneland iXdrive S6, umístěný na levém boku postřikovače, nabízí pohodlné a přehledné pracovní prostředí, které sdružuje panel ventilů, přimíchávací nádrž, nádrž na mytí rukou a filtry. Písto-membránové čerpadlo o průtoku 520 l/min je umístěno na pravé straně stroje hned u nádrže tak, aby byla minimalizována délka hadic a zbytková kapalina. Čerpadlo lze pro případnou údržbu nebo servis vysunout. Ze stejného důvodu byla i hydraulicky sklopná přimíchávací nádrž umístěna hned vedle ovládacího panelu rozvodů postřiku. Do jejích útrob lze bez problémů nasát jakýkoli přípravek a následně ho uvnitř nechat i rozpustit, aniž by se během procesu tvořila pěna. K ovládání nádrže přitom slouží tři ventily. Stupeň znečištění sacího filtru lze kontrolovat přes průhledné těleso a jeho obsah se vyprazdňuje přes ventil. Nádrž na čistou vodu má objem 520 l a lze ji plnit přes víko nádrže nebo přípojkou na ovládacím panelu.

Ovládací panel stroje Kverneland iXdrive S6 nabízí pohodlné a přehledné pracovní prostředí, které sdružuje panel ventilů, přimíchávací nádrž, nádrž na mytí rukou a filtry.
Ovládací panel stroje Kverneland iXdrive S6 nabízí pohodlné a přehledné pracovní prostředí, které sdružuje panel ventilů, přimíchávací nádrž, nádrž na mytí rukou a filtry.

Při jakémkoli typu plnění lze současně přimíchávat chemické přípravky. Do přimíchávací nádoby vždy proudí čistá voda, aby bylo zajištěno snadné rozpouštění práškových přípravků. Turbomíchání, které obstarávají injektorové míchací trysky, napomáhá kvalitnímu rozpuštění i obtížně rozpustných přípravků.

Žádná sedimentace

Postřikovač Kverneland iXdrive S6 je standardně vybavován elektrickým ovládáním sacího a tlakového ventilu iXclean Pro a vysokotlakým recirkulačním systémem postřikové kapaliny iXflow-E s elektrickým ovládáním jednotlivých trysek. Tyto funkce umožňují aplikovat adekvátní množství postřikové látky na správné místo ve správný čas. Všechny funkce postřikovače lze díky tomu ovládat pohodlně i z kabiny. Jde zejména o přepínání mezi plněním, mícháním, aplikací, ředěním, oplachováním a čištěním nádrže. Stisknutím jediného tlačítka tak lze spustit plně automatický vícestupňový proplachovací a čisticí program s trojitým cyklem pro celý postřikovač.

I když zrovna neprobíhá aplikace postřiku, kapalina permanentně volně proudí v rozvodech stroje Kverneland iXdrive S6, a je tak eliminováno riziko sedimentace (a to i při využívání částečného záběru ramen).
I když zrovna neprobíhá aplikace postřiku, kapalina permanentně volně proudí v rozvodech stroje Kverneland iXdrive S6, a je tak eliminováno riziko sedimentace (a to i při využívání částečného záběru ramen).

I když zrovna neprobíhá aplikace postřiku, kapalina permanentně volně proudí v rozvodech stroje Kverneland iXdrive S6, a je tak eliminováno riziko sedimentace (a to i při využívání částečného záběru ramen). Díky tomuto řešení je také udržován konstantní tlak pro každou trysku i při velkých záběrech a malém průměru rozvodů.

Systém zavěšení a vyrovnávání ramen stroje Kverneland iXdrive S6 funguje vždy

Postřikovač Kverneland iXdrive S6 je vždy opatřen paralelogramovým mechanismem zavěšení ramen, který zajišťuje stabilitu ramen a snižuje riziko vertikálního posunu ramen. Tím jsou minimalizovány i výškové rozdíly při postřiku. Uživatelé mají na výběr mezi ocelovými rameny HSS s pracovním záběrem 24 až 40 m nebo hliníkovými rameny HSA s pracovním záběrem 24 až 30 m.

Postřikovač Kverneland iXdrive S6 je vždy opatřen paralelogramovým mechanismem zavěšení ramen, který zajišťuje stabilitu ramen a snižuje riziko vertikálního posunu ramen.
Postřikovač Kverneland iXdrive S6 je vždy opatřen paralelogramovým mechanismem zavěšení ramen, který zajišťuje stabilitu ramen a snižuje riziko vertikálního posunu ramen.

Ultrazvukový systém pro vyrovnávání ramen zabezpečuje jejich vedení v rozmanitých podmínkách, což usnadňuje obsluze soustředit se na samotný proces postřiku. Pokročilejší systém Boom Guide ProActive proaktivně reaguje na pohyb ramene postřikovače nad porostem, nad zemí nebo v hybridním režimu (nad porostem i nad zemí). Počet senzorů lze navýšit ze tří na pět, takže lze bezpečně pracovat i s rameny s větším pracovním záběrem a v extrémním terénu s větším množstvím překážek. Ramena se záběrem 36 m lze redukovat na 24 m, přičemž i při tomto záběru pracuje systém vyrovnávání naplno a současně jsou ramena (i při složeném stavu) jištěna proti přetížení v případě kontaktu s překážkou.

I s nádrží o kapacitě přes 6.000 litrů má Kverneland iXdrive S6 světlou výšku 1,50 m

Kverneland iXdrive S6 má díky kompaktní konstrukci a skutečnosti, že nádrž postřikovače je zapuštěna do podvozku, nízké těžiště. To nejenže umožňuje příznivě rozložit hmotnost stroje, ale i zvýšit pracovní rychlost stroje. Popisovaný postřikovač je vhodné použít i při postřiku vzrostlých rostlin. Je totiž vyráběn v provedení s nastavitelným rozchodem a se světlou výškou 1,30 m, 1,50 m nebo 1,70 m. V roce 2022 pak bude k dispozici i verze s nastavitelnou světlou výškou. Vystavený exponát na Dni Zemědělce měl světlou výšku 1,50 m a největší kapacitu nádrže 6150 litrů. Daný poměr hodnot poukazuje na fakt, že jde o jedinečný stroj. Vyrábí se také v provedení s kapacitou nádrže 4250 nebo 5200 l. Plnění postřikovače Kverneland iXdrive S6 se provádí standardně přes dvoupalcovou přípojku se zpětným ventilem, volitelně pak třípalcovou přípojkou z přední strany postřikovače – plnění tak lze snadno provádět i na souvrati bez zbytečných manévrů a s rozloženými rameny.

Kombinace systému IsoMatch Tellus Pro a hardwaru a softwaru iXspray s dotykovým displejem zajišťuje uživatelsky přívětivé ovládání stroje Kverneland iXdrive S6.
Kombinace systému IsoMatch Tellus Pro a hardwaru a softwaru iXspray s dotykovým displejem zajišťuje uživatelsky přívětivé ovládání stroje Kverneland iXdrive S6.

Kombinace systému IsoMatch Tellus Pro a hardwaru a softwaru iXspray s dotykovým displejem zajišťuje uživatelsky přívětivé ovládání stroje. Systém iXspray nabízí užitečné funkce, které pomáhají obsluze maximálně efektivně využít pracovní čas. Díky ovládací páce IsoMatch Grip stačí k ovládání funkcí postřikovače jediný prst – obsluha může libovolně naprogramovat až 44 funkcí ve 4 režimech. Postřikovač lze sledovat vzdáleně za pomoci systému IsoMatch FarmCentre, a na dálku i posílat úlohy přímo do terminálu stroje Kverneland iXdrive S6. Motor navíc disponuje vlastní diagnostikou.

Přetlaková kabina Premium úrovně 4 je standardně vybavena mnoha prvky, které zvyšují uživatelský komfort. K pohodlí obsluhy přispívá i automatická klimatizace či kožené sedadlo s aktivním tlumením nárazů. Stroj Kverneland iXdrive S6 lze pro případ práce v noci a za účelem osvětlení samotného postřikovače i okolního porostu osadit LED osvětlením.