Dnes je 25.10. – svátek slaví Beáta

Sazeč brambor Grimme Prios 440 nyní s podvozkem pro tvarování hrůbků

Zveřejněno: 1. 10. 2024

Pro sezónu 2025 Grimme představuje nový sazeč Grimme Prios 440 jako verzi pro pěstování brambor v oddělených záhonech. Dva roky po uvedení Grimme Prios 440 bylo nyní portfolio 4řádkového taženého sazeče rozšířeno o tento způsob pěstování.

Sazeč brambor Grimme Prios 440 Bed lze použít jak v oddělených/odkamenovaných lůžcích, tak v předem vydlabaných záhonech.

Modulární způsob konstrukce známý u Grimme Prios 440 je znovu možné použit také u verze na záhony. Díky nové nápravě je nyní možné natáčet kola o +/-30°, což umožňuje maximální obratnost na souvrati. I přes nové výstuhy v zásobníku, které byly nutné kvůli podvozku, má tento zásobník i nadále kapacitu 4 tuny. Zařízení na hybridní formování hrůbků (kombinuje výhody tvarování hrůbku pomocí mřížových válců v souladu se skladbou rostlin s výhodami hrůbkových plechů) známé u Grimme Prios 440, je taktéž k použito u verze na záhony.

Samostatné hloubkové vedení

U sazeče Grimme Prios 440 Beet jsou snímány a hloubkově naváděny obě sázecí botky nezávisle na sobě. Tak může stroj zaměřit přesnou hloubku ukládání hlíz i v případě nerovného terénu.

Pro snímání v rámci hloubkového vedení je u každého záhonu používána jedna kluzná patka. Za sázecími prvky se navíc měří zakrytí hlízy pomocí ultrazvuku.

Díky rozdělení záhonu je i při nerovnoměrných záhonech zajištěna plná struktura hrůbku.
Díky rozdělení záhonu je i při nerovnoměrných záhonech zajištěna plná struktura hrůbku.

Lze používat kompletní Section Control

Pro úsporu provozních prostředků lze pomocí Section Control zapínat dávkovač hnojiva a sázecí prvky navzájem nezávisle na sobě a pro každý řádek jednotlivě (zapínání jednotlivých řádků pomocí „funkce Multiboom“). Takto lze podstatně snížit unik živin do okolí, především při zakládání pojezdových uliček nebo při vyndávání kolíků. Rozemletím hnojiva na prášek v nádrži na hnojivo se zabraňuje vypínáním dávkovacích šneků u příslušných řádků a míchacího hřídele.

Volitelná výbava

Aby bylo možné co nejlépe udržovat zeminu v záhonu, lze volitelně přidat vodicí plechy pro hnojící radlice. Dále je k dostání hlásič prázdných dávkovačů hnojiva. Díky včasnému varování se zabraňuje tomu, aby části pole neúmyslně zůstaly bez hnojiva, což by mohlo vést k nerovnoměrnému rozdělení živin.