AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Schäffer 23e T: První elektrický nakladač s teleskopickým výložníkem od firmy Schäffer

Zveřejněno: 15. 2. 2023

Na loňském veletrhu EuroTier představila společnost Schäffer svůj první čistě elektricky poháněný nakladač. Model Schäffer 23e T je obdobou nakladače 23e, který společnost představila v roce 2017 jako první nakladač s lithium-iontovou baterií. S výškou zdvihu 3,72 metru se nyní výrazně rozšiřuje spektrum použití elektrického nakladače. Model Schäffer 23e T využívá novou generaci baterií. Kapacita akumulátoru se více než zdvojnásobila na 31,3 kWh a umožňuje až osmihodinovou provozní dobu.

První elektrický nakladač Schäffer 23e T s teleskopickým výložníkem od firmy Schäffer

Výhody bezemisního nakladače jsou zřejmé. Tichý a bezemisní provoz je přínosem zejména pro zvířata, lidi a životní prostředí při chovu v uzavřených prostorách. Stroj Schäffer je vybaven dvěma elektromotory: Hnací motor o výkonu 21 kW s elektrickým přímým pohonem zajišťuje výkonný rozjezd stroje a zrychlení na 20 km/h. Motor o výkonu 9,7 kW pro pracovní hydrauliku umožňuje dodávku 42 l/min a zajišťuje tak rychlé pracovní procesy.

S modelem Schäffer 23e T představuje společnost Schäffer novou generaci baterií pro tento nakladač. S kapacitou 31,3 kWh je možná provozní doba až osm hodin (bez hydraulicky poháněného nářadí). Při práci v úsporném režimu se sníženou spotřebou energie lze tuto dobu prodloužit až o 1,5 hodiny. Společnost Schäffer poskytuje na bezúdržbovou lithium-iontovou baterii provozní záruku 5 000 pracovních hodin nebo 5 let provozu, podle toho, co nastane dříve. Doba nabíjení na 80 % je přibližně 8 hodin při použití palubní nabíječky o výkonu 3 kW, která je napájena proudem 230 V/16 A. S 11 kW wallboxem je výrazně rychlejší: Tato volitelná možnost nabíjení zkracuje dobu nabíjení na něco málo přes dvě hodiny (80 % kapacity).

Model Schäffer 23e T je k dispozici s kabinou nebo s ochrannou stříškou.
Model Schäffer 23e T je k dispozici s kabinou nebo s ochrannou stříškou.

Nároky na údržbu elektrického nakladače Schäffer 23e T jsou výrazně nižší, protože používá mnohem méně provozních kapalin a filtrů. Pokud je stroj nabíjen elektřinou z fotovoltaické nebo bioplynové stanice, je provoz ještě hospodárnější.

Model Schäffer 23e T je k dispozici s kabinou nebo bez. Díky kloubovému spojení je stroj mimořádně obratný; vnitřní poloměr otáčení je pouze 1,15 metru. V závislosti na pneumatikách měří Schäffer 23e T na šířku od 1,41 metru do 1,59 metru a na výšku 2,19 metru (bez kabiny) nebo 2,14 metru s kabinou.