Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

SIPMA - nenáročné lisy vhodné pro chovatele a podniky všech velikostí

Zveřejněno: 26. 6. 2019

Je prakticky nemožné provozovat životaschopnou živočišnou farmu bez dobrého vybavení. Proto stojí za zvážení jeho volba. To se týká i svinovacích lisů. Stále existuje velký počet farem, které se už nechtějí spoléhat například na podniky služeb, ale také těch, kteří požadují jednoduchou a nenáročnou konstrukci lisu a zároveň rozumnou pořizovací cenu. Na trh dodává lisy polská společnost SIPMA, jež tuto poptávku dokáže uspokojit.

Lis s variabilní komorou SIPMA PZ 1832 PRIMA

Koňské či jiné farmy, menší až střední zemědělské podniky a soukromí zemědělci lisující slámu, seno či senáž, všude tam se uplatní šestice modelů lisů SIPMA, která je na českém trhu nyní k dostání. Zatímco u pětice těchto modelů je doménou výhradně pevná lisovací komora, u největšího z lisů je to komora variabilní.

S nízkou energetickou náročností

Důvodem, proč přemýšlet o lisu na válcové balíky je výhoda v podobě nižší pořizovací ceny, jednodušší konstrukce stroje a nižší náročnosti na traktor. Modely s pevnou lisovací komorou (PS 1210 CLASSIC, PS 1211/1221 FARMA PLUS, PS 1223 FASTER, PS 1235 PIONIER a PS 1315 HUZAR) maximálně stlačují balík po jeho obvodu, avšak jeho jádro zůstává utuženo méně, což je výhodné třeba při lisování sena a zavadlé píce. Lisy SIPMA jsou k dostání od nejmenších rozměrů lisovací komory od 1200 mm šířky a shodného průměru, až po šířku 1200 mm, ale průměr 1250 a 1300 mm.

V závislosti na modelu je typ komory buď řetězový, nebo válcovo-řetězový a blokáda komory je hydraulická nebo mechanická. Zatímco řetězová lisovací komora s hydraulickou blokádou garantuje optimální hmotnost balíku sena, slámy i senáže, tak mechanická blokáda lisovací komory umožňuje dosažení vyššího stupně stlačení, odlehčuje hydrauliku traktoru, zvyšuje stupeň utužení a zaručuje výrazný růst efektivity agregátu. Válcovo-řetězová konstrukce lisovací komory zase umožňuje dosažení vyššího stupně stlačení a vytváří lepší podmínky pro kvašení a současně zamezuje zastavení balíku v komoře během sběru suchého a kluzkého materiálu.

U prvních tří modelů činí šířka sběrače 1800 mm a u posledních dvou modelů 2000 mm. Kratší sběrač má dělené a přesunuté tyče pružin zajišťující rovnoměrné podávání materiálu. Použití dvou dělených tyčí a ledvin snižuje zatížení kasače a prodlužuje jeho životnost. Sběrač má i přítlačný válec pro zahušťování vstupního materiálu a nechybí ani otočná kopírovací kola, aby se zajistilo udržování pracovní výšky sběrače i na mokrém terénu. Sběrač je možné také hydraulicky během sběru, přejezdech či na úvratích, zvedat. Širší sběrač má boční šnekový dopravník pro zlepšení toku materiálu do kanálu řezacího ústrojí.

Větší hustota balíku

Nejmenší lis je možné agregovat s traktorem již od výkonu 40/50 kW/k. První dva menší modely vážou jednoduše do provázku, na přání pak do sítě. Ostatní lisy standardně vážou do sítě, což zajistí rychlejší ovinutí a menší odrol slisované píce. Vázání v tomto případě obstarává elektronický spouštěč. Modely PS 1235 PIONIER a PS 1315 HUZAR jsou navíc k dispozici i s řezáním, čímž je docíleno vyššího slisování, což je velmi důležité při silážování.

Lisy SIPMA mají řezací ústrojí s jedenácti řeznými noži, výsledná řezanka má délku 90 mm. Soustava řezání je chráněna před cizími předměty individuálním jištěním nožů proti přetížení. Výbavou na přání je automatické mazání ložisek svinovacích válců a řezání. Moderní tlakový systém efektivně dopravuje mazivo do všech mazacích bodů pomocí hadic. Všechny mazací body jsou sloučené a též nechybí automatické mazání hnacích řetězů stroje. Všechny pracovní prvky stroje řídí hydraulická soustava.

S jednoduchým palubním počítačem

Kromě nejmenšího modelu je všechny ostatní možné vybavit palubním počítačem, který monitoruje proces sběru, lisování a dává vědět o počtu nalisovaných balíků, času práce a výkonu. U vybavenějších modelů lisů navíc automaticky zahajuje cyklus práce stroje, dohlíží na jednotlivé kroky (rovnoměrnost naplnění komory, stupně stlačení, stav čidel apod.) a sleduje správné fungování určitých částí. Ovládat je možné sběrač, nože a sklopnou podlahu při lisování.

Lisy disponují výbavou, která celkově ulehčí a zkvalitní práci. Jedná se třeba o automatické mazání řetězů, které jednak usnadňuje údržbu, ale i prodlužuje životnost částí pohonu. Dále je to elektronické ovládání se signalizací naplnění komory, nastavitelná oj či vývodový hřídel s homokinetickým kloubem (nevypne se vývodová hřídel při zatáčení).

Vyšší výkon, pokročilé funkce a změna velikosti balíku

Díky variabilní komoře lze nastavit různé velikosti balíků, což propůjčuje lisům vysokou flexibilitu a univerzálnost. Takové lisy obecně slisují balíky na vysokou hustotu, a to i bez řezání. SIPMA v tomto segmentu nabízí model PZ 1832 PRIMA pro lisování slámy, sena a senáže. Lisovací komora tohoto modelu se skládá z pěti bezešvých pásů, které umožňují lisování o průměru od 0,9 do 1,8 m. Vázání se provádí automaticky do sítě do předem naplánovaného množství ovinutí. Řezací ústrojí tvoří jedenáct nožů. Obsluha provádí kontrolu a ovládání lisu přes palubní počítač s pokročilými funkcemi (stanovení průměru balíku a stupně stlačení ve třech variantách, zahájení a provedení automatického cyklu práce stroje apod.).

Lisy s pevnou komoru je na přání možné vybavit propojením, jež umožňuje propojení lisu s baličkou SIPMA OS 7531 MAJA. Je tak možné během jednoho přejezdu jak materiál slisovat, tak zabalit.

Lisy na hranolové balíky

Alternativou ke svinovacím lisům na válcové balíky je vysokotlaký lis SIPMA PK 4000 KOSTKA a SIPMA PK 4010 KOSTKA na hranolové balíky. Lisy je možné využívat jak ke sběru slámy, tak sena. O oblíbenosti těchto lisů mezi farmáři svědčí fakt, že jsou již ve výrobě přes třicet let a celkový počet prodaných kusů přesáhl sto tisíc.

Lisovací komora je zkonstruovaná takovým způsobem, že umožňuje seřizovat stlačení do 180 kg/m³ a nastavovat délky balíků v rozmezí od 0,3 do 1,3 m. Druhý ze jmenovaných lisů má sběrač ovládaný komfortně hydraulicky. Lis má hned několik forem jištění, jako je například ochrana hnací hřídele prostřednictvím třecí jednosměrné spojky na volnoběhu. Za ním je navíc dodatečně použita hlavní automatická spojka chránící celý stroj. Střižné kolíky zase chrání jehly a vázací mechanismy. Kasač a sběrač chrání dodatečně přetěžovací spojka. Výbavou na přání je pak vedení balíku zajišťující přepravu balíků přímo na přívěs tažený za lisem. Dále je to vázání do drátu či elektronické počítadlo pro kontrolu množství slisovaných balíků. Akreditovaným dovozcem strojů SIPMA do ČR je firma N&N KOŠÁTKY s.r.o., která poskytuje i záruční a pozáruční servis včetně dodávky náhradních dílů na stroje SIPMA.

Autor: Milan Jedlička
Foto: SIPMA

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.