VF TractorMaster Hybrid. Inteligentní pneumatika určená pro silnice, tvrdé i měkké půdy
Dnes je 8.9. – svátek slaví Mariana

Sklízecí řezačka Fendt Katana 850 přijíždí do nové sezóny s novinkami

Zveřejněno: 6. 6. 2024

V roce 2022 firma Fendt představila sklízecí řezačku Fendt Katana 850, která vstoupila do segmentu výkonů nad 800 koní. Celková koncepce stroje je navržena pro mimořádně vysoký výkon. Výkon stroje lze ještě efektivněji řídit pomocí nového systému řízení výkonu. Funkce, jako je manuální řízení otáček motoru, nová generace adaptérů nebo optimalizované využití dat NIR, dále zvyšují celkovou efektivitu stroje a kvalitu píce.

Sklízecí řezačka Fendt Katana 850 přijíždí do nové sezóny s novinkami.

Dosud mohli řidiči řezaček Fendt Katana volit mezi jízdními režimy Eco a Power. V režimu Power jsou k dispozici plné otáčky motoru. Pokud není potřeba plný výkon stroje, šetří se palivo v režimu Eco. V tomto režimu se udržují vysoké otáčky řezacích jednotek při snížených otáčkách motoru. Software modelu Fendt Katana 850 nyní umožňuje také malou regulaci otáček motoru v sedmi stupních, což dále snižuje spotřebu paliva. Řidič může volit mezi 1 600 a 1 900 ot/min v krocích po 50 ot/min. Ve stroji jsou uloženy čtyři různé křivky točivého momentu, z nichž každá je optimalizována pro zvolené otáčky motoru. U všech křivek se otáčky motoru při přechodu na vyšší úroveň rychle zvyšují a při změně směrem dolů pomalu snižují. To znamená, že stroj zůstává vždy na optimálních otáčkách, a to i při změně rychlostního stupně. Odstupňování otáček motoru umožňuje řidiči citlivěji reagovat na různé plodiny a podmínky sklizně. Tím se šetří palivo, zejména při částečném zatížení.

Dříve byly pro modely Fendt Katana 650 a 850 k dispozici čelní sklízecí adaptéry od 360plus do 490plus od firmy Kemper s pracovním záběrem až devět metrů. Od konce loňského roku je místo nich k dispozici nová generace adaptérů firmy Kemper. Ty se vyznačují nižšími ztrátami na klasech a při sklizni a optimalizovaným průtokem hmoty, zejména v obtížných sklizňových podmínkách.

Od loňského roku doporučuje firma Fendt pro Fendt Katana NIR senzor od společnosti IT Photonics. NIR senzor zaznamenává přesný obsah sklízeného materiálu. Pokud je aktivován senzor NIR, průběžně zaznamenává obsah sušiny v porostu a na základě zaznamenané sušiny koriguje výnos čerstvé hmoty. To znamená, že měření výnosu již není třeba tak často kalibrovat. Tím se snižuje pracovní zátěž řidiče a zvyšuje se přesnost měření výnosu, a to i za různorodých podmínek sklizně.