Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.7. – svátek slaví Věroslav

Sovětský autopilot na traktoru? Kirovec K-700 s automatickým řízením v roce 1977

Zveřejněno: 28. 5. 2024

V současné době je celkem běžné vybavovat zemědělské traktory satelitním naváděním s autopilotem – systémy automatického řízení na různých principech. Málokdo však ví, že před 50 lety, v době Sovětského svazu, sovětští vědci a inženýři autopilota vyvinuli a úspěšně vyzkoušeli.

Kirovec K-700, ilustrační foto.

Bezkontaktní fotooptický systém automatického řízení traktoru – tak se jmenoval vynález patentovaný v roce 1973 a instalovaný na traktoru Kirovets K-700.

Fotooptický senzor se zrcadlem a elektronika „velící“ řídicím mechanismům traktoru pomáhaly traktoristovi v jeho práci – ve dne i v noci.

To je názorně ukázáno ve vydání filmového časopisu „Věda a technika“ z roku 1977.

Bohužel byl systém nespolehlivý. Nefungoval, pokud byl kontrast půdy snížen. Vyžadoval kalibraci kvalifikovaným personálem na každém novém poli. Při tomto principu každý nový průjezd opakoval všechny chyby předchozího a vytvářel vlastní chyby. Jízdy tedy byly stále křivější a křivější.

Nebyl to první pokus sovětských inženýrů o vývoj autopilota. Už v 50. letech v SSSR vyjel na pole traktor s automatickým řízením. Jeho konstruktér své znalosti využil při Černobylské havárii.