Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Steyr slaví 75 let výroby traktorů. Co spojuje první a poslední vyrobené traktory?

Zveřejněno: 19. 4. 2022

V roce 2022 slaví společnost Steyr tři čtvrtě století od výroby svého prvního traktoru, modelu typu Steyr 180. Značka, která je dnes klíčovou součástí divize zemědělské techniky koncernu CNH Industrial, si připomíná "75 let kvality made in Austria", aby zdůraznila pověst, kterou si Steyr získal díky svým vysokým standardům výroby a konstrukce.

Steyr slaví 75 let výroby traktorů.

První traktor Steyr, zelený model Steyr 180, byl vyroben v roce 1947. V roce 1966 převzaly traktory Steyr charakteristické červenobílé barvy, které jsou pro ně dodnes charakteristické. O 8 let později se montáž traktorů přesunula z města Steyr do St. Valentinu. V roce 1996 koupila zemědělskou divizi Steyr společnost Case Corporation, tehdy mateřská společnost Case IH.

První traktory Steyr s bezestupňovou převodovkou měly premiéru v roce 1999 a Steyr následně pomáhal utvářet tento segment převodovek. V únoru 2005 byl vyroben 500 000. traktor Steyr. Závod v St. Valentinu je dnes evropskou centrálou společností Case IH a Steyr a s více než 600 zaměstnanci je jedním z největších zaměstnavatelů v regionu. Kromě silného zastoupení na německy mluvícím "domácím trhu" se dnes traktory Steyr prodávají ve 20 zemích Evropy, a to po postupném rozšiřování trhu v posledních letech.

První traktor Steyr, zelený model Steyr 180, byl vyroben v roce 1947.
První traktor Steyr, zelený model Steyr 180, byl vyroben v roce 1947.

Značka podtrhla svou pozici technologického inovátora, který myslí dopředu, představením systému Steyr Konzept na veletrhu Agritechnica 2019. Tento futuristický traktor jedinečným způsobem kombinuje inovativní technologie a vytváří tak ekologický a zároveň efektivní a funkční koncept traktoru, který ukazuje, jak může vypadat budoucnost vývoje traktorů. Jeho srdcem je modulární hybridní elektropohon, který kombinuje spalovací motor, generátor a několik individuálně ovládaných elektromotorů, které dodávají energii tam, kde je potřeba.

Dnešní vlajková loď Steyr Terrus CVT.
Dnešní vlajková loď Steyr Terrus CVT.

V roce 2022 na něj navázal Hybrid Drivetrain Konzept. Hybrid Drivetrain Konzept, odvozený z úvah a diskusí, které vyvolal Steyr Konzept v roce 2019, posouvá hranice ještě dále. Práce konstruktérů se zaměřily na potenciál elektrických pohonných systémů pro pohon lehkého traktoru s vysokým výkonem.

„První typ Steyr 180 a dnešní vlajková loď traktorů Steyr Terrus CVT jsou od sebe technologicky samozřejmě vzdálené, ale jedno mají společné, a to kvalitu provedení. Model Steyr 180 byl lehký, obratný a výkonný, což je kombinace, která dříve nebyla u traktorů samozřejmostí. Dnes si naše konstrukce tyto vlastnosti zachovávají, ale samozřejmě obsahují řadu dalších inovací, například náš patentovaný systém brzdění přívěsu S-Brake.“ domnívá se Hannes Wogerbauer, ředitel závodu na výrobu traktorů Steyr v Saint Valentin.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Steyr

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.