Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Technika Kverneland zazářila na Přerovské zemědělské výstavě

Zveřejněno: 28. 6. 2022

Dne 25. května se v areálu Střední zemědělské školy v Přerově uskutečnila Přerovská zemědělská výstava, kterou uspořádala společnost KVERNELAND GROUP CZECH ve spolupráci s obchodním partnerem Barnet & Synové. Návštěvníci měli možnost spatřit široké portfolio zemědělské techniky. Prezentace probíhaly jak formou statických ukázek, tak aktivního předvádění – a to navzdory deštivému počasí.

Na akci byl prezentován také největší mode značky Kverneland – takzvaný motýl. Všechny žací stroje Kverneland jsou opatřeny žací lištou s patentovanými kulatými žacími disky.

Vladimír Průcha, produktový manažer pro stroje na sklizeň pícnin a mulčovače Kverneland, návštěvníkům jako první představil vzadu nesený diskový žací stroj Kverneland 2632M s bočním zavěšením a s pracovním záběrem 3,2 metru. Jeho výrobce nabízí celou škálu žacích strojů s pracovní záběrem od 1,5 do 10 metru. Na akci byl prezentován také největší model této značky – takzvaný motýl, kdy traktor používá čelní žací stroj v kombinaci se zadními žacími stroji. Všechny žací stroje Kverneland jsou opatřeny žací lištou s patentovanými kulatými žacími disky, které eliminují riziko poškození žací lišty způsobené vzpříčeným cizím předmětem, a jsou proto uplatnitelné i v kamenitém terénu. Kverneland nabízí také vzadu nesené a tažené žací stroje s válcovým nebo prstovým kondicionérem.

Produktový manažer Vladimír Průcha následně představil obraceč píce. I v této kategorii strojů Kverneland nabízí obraceče v nejrůznějším provedení. Jejich pracovní záběr začíná na 4,5 metru a končí na 17 metrech. Kverneland je schopen dodat obraceč na základě požadavků farmáře a s ohledem na nároky traktoru i podmínky dané farmy. Obraceče Kverneland lze vybavit jedním ze dvou systémů pohonu, k dispozici jsou rovněž dvě varianty převodovek umístěných nad jednotlivými rotory: převodovky mazané tukem a plně bezúdržbové převodovky hermeticky uzavřené v olejové lázni.

Po obrácení píce obvykle následuje její shrnutí do řádku shrnovačem Kverneland Evo/Vario. Kverneland nabízí jednorotorové, dvourotorové a čtyřrotorové shrnovače v neseném a taženém provedení s boční tvorbou řádku a centrální tvorbou řádku ze záběru až 15 metrů. I shrnovače využívají hermeticky uzavřenou a bezúdržbovou převodovku, do níž se nedostanou žádné nečistoty.

Kverneland na akci prezentoval také svou vlajkovou loď mezi lisy – Kverneland Fastbale s non-stop lisováním. Jde o jediný lis na světě, který dokáže zformovat kulaté balíky a ovíjet je do folie při jízdě bez zastavování. Stroj Kverneland Fastbale využívá hlavní komoru a předkomoru. V praxi to funguje tak, že hmota, kterou lis sebere sběračem, putuje přes řezací ústrojí s 25 jednotlivě jištěnými noži do předkomory. Tam vzniká balík o velikosti odpovídající 90 % finálního svazku, který je potom přesunut do hlavní lisovací komory, kde je definitivně dokončen. V hlavní komoře je balík také svázán, načež je vyklopen na balicí stůl a ovinut fólií. To vše se děje, aniž by obsluha musela zastavovat. Lis na akci předvedl Luboš Roubík, který jej provozuje v rámci poskytování zemědělských služeb na Vysočině. Prezentován zde byl také lis Kverneland 6716 s variabilní lisovací komorou na dvounápravovém podvozku s integrovanou baličkou.

Vladimír Průcha na závěr svého vystoupení neopomenul představit ani rozdružovače Kverneland, které patří mezi nejprodávanější v Česku a na Slovensku. V obou zemích jich už pracuje přes 500 kusů. Konkrétně se v Přerově objevilo nejprodávanější provedení rozdružovače u nás. Jde o model v taženém provedení s kapacitou 3 m3, jenž je díky své síle a výkonu schopen rozdružit i zmrzlý balík senáže. Hravě rozebere i slámu určenou na podestýlku. Podle toho, zda chce obsluha zakrmovat do žlabu nebo plošně rozprostírat slámu, volí na ovládacím panelu stroje želvu nebo zajíce.

Kverneland na akci prezentoval také svou vlajkovou loď mezi lisy – Kverneland Fastbale s non-stop lisováním. Jde o jediný lis na světě, který dokáže zformovat kulaté balíky a ovíjet je do folie při jízdě bez zastavování.
Kverneland na akci prezentoval také svou vlajkovou loď mezi lisy – Kverneland Fastbale s non-stop lisováním. Jde o jediný lis na světě, který dokáže zformovat kulaté balíky a ovíjet je do folie při jízdě bez zastavování.

Stroje Kverneland na zpracování půdy

Štěpán Ondrus, produktový manažer pro stroje na zpracování půdy Kverneland, návštěvníkům představil soutěžní pluh. Pluhy Kverneland ES jsou nejprodávanější a oblíbené zejména pro svou širokou škálu nastavení. Jeden takový pluh nově zamířil i do Střední zemědělské školy v Přerově, kde jej upotřebí jako výukovou pomůcku a zapojí jej i do soutěží v orbě.

Vystaven zde byl též chytrý pětiradličný pluh Kverneland 2500S s předradličkami a hydraulickým hloubkovým kolečkem. Z hlediska chytrých funkcí jde o vlajkovou loď mezi pluhy Kverneland. Je ISOBUS kompatibilní, a lze jej tedy zapojit do ovládacího terminálu traktoru (pomocí ISOBUS zástrčky). Obsluha tak ovládá téměř vše pohodlně z kabiny traktoru (kromě základního nastavení pluhu do pracovní, nebo přepravní polohy). Ve srovnání s podobnými stroji se tento pluh jako jediný vyznačuje schopností rovnat brázdy, díky čemuž dochází k rovnoměrné orbě a je eliminována tvorba klínu na pozemku.

Kategorii závěsné techniky na akci reprezentoval radličkový kultivátor Kverneland Turbo v neseném třímetrovém provedení. Ten je určen pro mělké zpracování půdy – s radličkami Reflex zpracovává půdu do maximální hloubky 5 až 12 cm. Kostru kultivátoru tvoří čtyři pracovní řady. Prezentovaný kus měl vzadu U-Ring válec vhodný do kamenitých podmínek. Vybírat lze až ze šesti druhů válců. Stroj je určen pro traktory o výkonu 120 až 150 koní a Kverneland vyrábí i verze se čtyřmetrovým, pětimetrovým a šestimetrovým pracovním záběrem ve sklopném provedení. Tažené provedení má pracovní záběr 6 a 8 metrů.

Dalším kultivátorem, který se na přerovské výstavě objevil, byl Kverneland Tiger s pracovním záběrem osm metrů, určený pro první zpracování půdy po orbě. Většinou není vybaven zadním válcem, takže je s ním možné vyjet na vlhké pole ihned po zimě. Dále byly prezentovány cambridge válce Actiroll, které slouží k utužování půdy po setí nebo k zatlačování kamenů na loukách. Disponují systémy hydraulického rozkládání a skládání z přepravní do pracovní polohy a naopak. Výhodou je šestiletá záruka na prstence. Vyrábí se v pracovních záběrech od 6 do 12,5 metru.

Kverneland Tiger s pracovním záběrem osm metrů je určený pro první zpracování půdy po orbě. Většinou není vybaven zadním válcem, takže je s ním možné vyjet na vlhké pole ihned po zimě.
Kverneland Tiger s pracovním záběrem osm metrů je určený pro první zpracování půdy po orbě. Většinou není vybaven zadním válcem, takže je s ním možné vyjet na vlhké pole ihned po zimě.

Stroje Kverneland na ochranu a výživu půdy

Petr Pešek, produktový manažer pro stroje na ochranu a výživu, na výstavě prezentoval nesená rozmetadla umělých hnojiv. Na český trh jsou dodávána rozmetadla Kverneland s kapacitou zásobníku od 700 do 4 000 litrů. Jejich charakteristikou je unikátní konstrukce rozmetacího ústrojí Central Flow: Ačkoli konkurence v případě rozmetadel většinou využívá konický rozmetací kotouč, na který přímo padá hnojivo, v případě rozmetadel Kverneland padá hnojivo na střed rozmetacího ústrojí, kde dosáhne obvodové rychlosti a následně plynule vyklouzne na rozmetací lopatky. Nedochází tak ke kontaktu lopatek s hnojivem, a rozmetadlo je proto schopno přesně aplikovat i křehký materiál. Na rozmetacím kotouči se vždy nachází osm lopatek.

Rozmetadla Kverneland CL EW mají jeden váhový senzor, který hlídá množství aplikovaného hnojiva a koriguje jeho průtok přes dávkovače či v závislosti na pojezdové rychlosti traktoru. Rozmetadlo je pomocí redukce průtoku hnojiva schopno automaticky vypínat sekce v klínech po čtyřech metrech. Pracovní záběr těchto rozmetadel činí až 28 metrů.

Vlajkovou lodí kategorie rozmetadel je Kverneland TL GEOSPREAD se čtyřmi váhovými senzory. Systém GEOSPREAD je schopen vypínat sekce po jednom metru. Všechna rozmetadla Kverneland s váhovými senzory jsou ISOBUS kompatibilní a umí variabilně dávkovat hnojivo, přičemž na každý kotouč lze aplikovat jinou dávku. Rozmetadla Kverneland TL GEOSPREAD mají pracovní záběr až 50 metrů.

Na český trh jsou dodávána rozmetadla Kverneland s kapacitou zásobníku od 700 do 4 000 litrů. Jejich charakteristikou je unikátní konstrukce rozmetacího ústrojí Central Flow.
Na český trh jsou dodávána rozmetadla Kverneland s kapacitou zásobníku od 700 do 4 000 litrů. Jejich charakteristikou je unikátní konstrukce rozmetacího ústrojí Central Flow.

Secí stroje Kverneland

Vladimír Skalický, produktový manažer pro secí stroje a secí kombinace Kverneland, na akci představil univerzální secí stroj Kverneland u-drill 6001 určený k výsevu všech druhů plodin. Dodáván je s pracovním záběrem 3, 4 a 6 metrů. Všechny verze jsou vybaveny sekcí pro zpracování půdy – o dvou řadách disků. Před řadami disků se nachází čelní pěch a za řadami disků zadní pěch pro konsolidaci půdy. Další sekcí je výsevní lišta. Jednotlivé diskové secí botky mají rozteč 12 cm. Pokud má secí stroj označení Plus, umí při setí současně i hnojit – secí stroj má v tomto případě dělený zásobník. Hnojivo lze dávkovat na diskovou sekci nebo do secí botky. Pokud je zvolena secí botka, je možné dávkovat hnojivo nebo další druh plodiny. Secí stroj lze vybavit i přísevem, a tak lze vysévat až tři druhy plodin zároveň. Kverneland je rovněž výrobcem přesného secího stroje Kverneland Optima TF profi.

Secí stroj Kverneland u-drill 6001 určený k výsevu všech druhů plodin. Dodáván je s pracovním záběrem 3, 4 a 6 metrů. Všechny verze jsou vybaveny sekcí pro zpracování půdy – o dvou řadách disků.
Secí stroj Kverneland u-drill 6001 určený k výsevu všech druhů plodin. Dodáván je s pracovním záběrem 3, 4 a 6 metrů. Všechny verze jsou vybaveny sekcí pro zpracování půdy – o dvou řadách disků.