50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Tour de Viniční dny odstartovala na Šlechtitelce v Pavlovicích

Zveřejněno: 19. 4. 2023

Na Šlechtitelské stanici vinařské Velké Pavlovice odstartovala série Viničních dnů, které AGROTEC Group pořádá s odborným partnerem Svazem vinařů České republiky. Zastávek této tour je pět, včetně dvou na Slovensku. Na viničních dnech čekají vinaře kromě strojů také odborné přednášky.

Tour de Viniční dny odstartovala na Šlechtitelce v Pavlovicích.

„Čím dál víc se na Moravě hovoří o tom, že vinohradu dopadnou stejně, jako dopadly sady. S tím se nechceme smířit. Tím, že AGROTEC Group nabízí udržitelné stroje, řešíme i udržitelnost zemědělství. Proto jsme se Svazem vinařů ČR dohodli, že společně uspořádáme dny, na kterých budeme našim zákazníkům-vinařům přednášet o tom, kde vidíme rozvoj a směr moravského vinohradnictví. Svaz vinařů spolu s odborníkem a ambasadorem viničního robota VitiBot Bakus Milošem Michlovským se zaměří na odrůdy, my na techniku, robotizaci, protože v tom, co přináší naše skupina, vidíme budoucnost. A to se týká také agrovoltaiky,“ řekl vedoucí přímého prodeje Zdeněk Homola z AGROTEC Group.

Co se týká agrovoltaiky spolupracuje AGROTEC Group s firmou Innogy, která zemědělcům nabídne kompletní technické řešení. „Umíme i dlouhodobé financování, a hlavně legislativní přípravu případného projektu, poradíme s výběrem místa, kam agrovoltaiku ideálně umístit,“ uvedl Michal Hekrle z Innogy Česká republika. V Česku ještě agrovoltaika ve vinohradech není, prvním vinařem, který o agrovoltaice reálně uvažuje, je právě vinohradnický odborník Miloš Michlovský.

Na prvním setkání ve vinohradu u Šlechtitelské stanice ve Velkých Pavlovicích jsme ukázali traktory, autonomního robota VitiBot Bakus, elektroherbicid ZASSO, traktor New Holland T4 F/N/V a ometač kmínků, sklízeč hroznů Braud a Berthoud, chybět nebude ani FJD elektrická sekačka a víceúčelové minirýpadlo do vinic New Holland E15X Electric Power. „Je tady prostě to nejlepší, co do vinohradu máme a co vinař potřebuje,“ řekl Zdeněk Sedláček, produktový manažer autonomního viničního robota.

Kolegyně z oddělení Agrotec financí byly návštěvníkům akce připraveny poradit, jak stroje financovat.

Přednášel prezident Svazu vinařů České republiky Martin Chlad, Miloš Michlovský z Vinselekt Michlovský, Michal Hekrle z Innogy Česká republika a Alice Čížková z Mendelovy univerzity v Brně. Všichni se zaměřili na moderní a udržitelné vinařství.

Další Viniční den se koná ve čtvrtek v Bzenci na Hodonínsku, v příštím týdnu je v plánu Slovensko.