TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Kompaktní traktory New Holland Boomer v nové podobě. Hydrostatická převodovka nabízí zajímavé funkce

Zveřejněno: 4. 11. 2021

V letošním roce New Holland obohatil svou nabídku o novou, modernizovanou řadu traktorů New Holland Boomer. Jde o sedm modelů lehkých, obratných a kompaktních traktorů s výkonem od 24 do 57 koní, rozdělených do tří velikostních tříd. Současný nejvýkonnější model poskytuje výkon až 57 koní a snadno si poradí i s těmi nejnáročnějšími úkoly na poli, silnici nebo v zahradě.

Traktory New Holland Boomer je možné dodat bez kabiny, avšak většina traktorů do České republiky míří s již instalovanou originální kabinou Boomer Suite.

Nezanedbatelnou část evropských prodejů tvoří kompaktní traktory, přičemž mezi výrobci tohoto segmentu panuje vysoká konkurence. Traktory New Holland Boomer jsou však oblíbené pro své snadné používání, efektivitu, komfort a kompaktní rozměry. New Holland svým zákazníkům nabízí široký výběr modelů pokrývajících širokou škálu prací, které od traktoru vyžadují všestrannost a vynikající manévrovací schopnosti. Traktory Boomer na česko-slovenském trhu nejčastěji putují do komunálního sektoru, k hobby farmářům nebo chovatelům koní.

Řada traktorů New Holland Boomer byla rozšířena o dva nové modely Boomer 45 o výkonu 47 koní a Boomer 55 o výkonu 57 koní. Výkonnější traktory si tak poradí i s náročnějšími pracovními činnostmi. Zvládnou sekat trávník, přepravovat náklady po silnici, lehké zpracování půdy či odklízení sněhu. Obsluha přitom nemusí vlastnit řidičské oprávnění skupiny T, protože traktor váží do 1 950 kilogramů. Zvláštní pozornost si zaslouží poloměr otáčení nepřesahující 3,1 m.

Řada traktorů New Holland Boomer byla rozšířena o dva nové modely Boomer 45 o výkonu 47 koní a Boomer 55 o výkonu 57 koní.
Řada traktorů New Holland Boomer byla rozšířena o dva nové modely Boomer 45 o výkonu 47 koní a Boomer 55 o výkonu 57 koní.

Traktory New Holland Boomer je možné dodat bez kabiny, avšak většina traktorů do České republiky míří s již instalovanou originální kabinou Boomer Suite nabízející dobrý výhled ven a ergonomické ovládání. V interiéru nalezneme inovovanou palubní desku s LCD displejem zobrazujícím provozní údaje traktoru.

New Holland Boomer má mechanickou nebo hydrostatickou převodovku s novými funkcemi

Traktory New Holland Boomer jsou k dostání se dvěma druhy převodovek. K dispozici je mechanická převodovka 16 x 16 s pákou reverzace na levé straně volantu a plazivou rychlostí. Je navíc synchronizovaná, což výrazně zlepšuje pohodlí při řazení za jízdy. Druhým typem je hydrostatická převodovka se třemi pracovními rozsahy pro plynulou jízdu vpřed i vzad. Ovládá se dvěma pedály: sešlápnutím prvního z nich dosáhne obsluha jízdy vpřed, po sešlápnutí druhého jede traktor dozadu. Toto řešení je součástí konceptu maximálně zjednodušeného, intuitivního ovládání. Výrobce se při jeho vývoji řídil sloganem „skoč a jeď“. Modely s hydrostatickou převodovkou jsou nyní opatřeny funkcí EZ Speed, která koordinuje pedál pro jízdu vpřed s otáčkami motoru. Při jejím zapnutí může obsluha řídit otáčky motoru pouze pedálem, i když ruční plyn zůstává na minimu. Ve standardní výbavě se nachází rovněž tempomat. Novou volitelnou funkcí je Servo Hydraulic Assist, která snižuje námahu potřebnou k ovládání pedálu. V České republice je poptávka po obou typech převodovek. Zatímco mechanickou, která je univerzálnější, pořizují převážně zemědělci, o hydrostatickou jeví zájem majitelé traktorů využívaných v komunálním sektoru.

Interiér kabiny traktoru New Holland Boomer.
Interiér kabiny traktoru New Holland Boomer.

Další novou funkcí traktorů New Holland je Auto PTO, kterou lze snadno aktivovat tlačítkem. Automaticky vypne vývodovou hřídel při zvednutí tříbodového závěsu a znovu ji aktivuje při jeho spuštění. To nejen zvyšuje komfort obsluhy, ale také snižuje únavu a urychluje práci v případě, kdy je třeba zadní ramena traktoru často zvedat a spouštět. Výsledkem je vyšší produktivita práce. Na tiskové konferenci New Holland byl novinářům představen traktor vybavený nejen zadním vývodovým, ale i středovým hřídelem pro pohon sekačky. V kabině si dále bylo možné všimnout integrovaného joysticku pro ovládání dvou středových okruhů – jelikož měl traktor čelní nakladač, joystick sloužil pro jeho ovládání (možností je ovládat joystickem i přední ramena).

Tříválcové motory New Holland Boomer vyhovují nejnovější emisní normě

Traktory New Holland jsou nově poháněny tříválcovými motory firmy LS s turbodmychadlem a systémem přímého vstřikování paliva Common Rail. Motor dále obsahuje oxidační katalyzátor a filtr pevných částic. U nejvýkonnějšího modelu Boomer 55 dosahuje točivý moment 188 Nm při 1600 ot/min. Zvětšen byl chladič a ventilátor. Kvůli nové emisní normě se upravily konzole nakladače a ramena předního závěsu.

K traktorům New Holland Boomer je nabízena celá řada pneumatik rozličných rozměrů a se zemědělskými, travními nebo průmyslovými plášti.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička a New Holland

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.