Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Z Kanady do Evropy. Na trh přichází Väderstad Seed Hawk 600-900C pro přímé setí

Zveřejněno: 13. 11. 2023

Firma Väderstad na veletrhu Agritechnica 2023 poprvé představí secí stroj Väderstad Seed Hawk 600-900C pro přímé setí. Je určený do evropských podmínek. Stroj je postaven na osvědčené koncepci nožových radliček Seed Hawk.

Na trh přichází Väderstad Seed Hawk 600-900C pro přímé setí.

Významný výrobce zemědělských strojů Väderstad je se značkou Seed Hawk přítomen na severoamerickém trhu více než 30 let. Skupina strojů Seed Hawk se vyrábí ve Väderstad Industries ve městě Langbank, stát Saskatchewan, Kanada.

„Před třiceti lety jsme vyvinuli secí stroj, který splňoval požadavky na vysokou kvalitu uložení osiva a dnes se dál technicky zlepšuje. V posledních třech dekádách se zemědělská praxe hodně změnila, a proto i my přizpůsobujeme stroje novým požadavkům na přesnost, kvalitu a hospodárnost. Naši zemědělci tak mají řešení, které funguje v jejich podmínkách a zajišťuje jim skvělé vzcházení porostů, vysoké výnosy a kvalitu zrna. V neposlední řadě si drží nízké náklady. Těšíme se na dalších třicet let spolupráce s farmáři, dále budeme jejich partnery na poli i v dílně,“ řekl Jason Strobbe, ředitel společnosti Väderstad Inc. v roce 2021, když firma slavila 30 let na trhu.

Koncept Väderstad Seed Hawk byl vytvořen v roce 1991, kdy nic podobného na trhu neexistovalo. Během třiceti let získal díky inovaci secí stroj Väderstad Seed Hawk dominantní postavení na trhu v systému hospodaření s minimálním zpracováním půdy. Zásadní inovace a patenty jako secí radlička Seed Hawk, ovládání sekcí Sectional Control Technology, ovládání iCon Wireless Control System a výsevní ústrojí Fenix III dále posunuly způsoby hospodaření.

Nový secí stroj Väderstad Seed Hawk 600-900C pro přímé setí.
Nový secí stroj Väderstad Seed Hawk 600-900C pro přímé setí.

Příchod na evropský trh

„S radostí vám oznamujeme, že na evropský a mezinárodní trh brzy vstoupí nový člen rodiny Seed Hawk – nový secí stroj Väderstad Seed Hawk 600-900C. Jde o zcela nový stroj postavený na osvědčeném systému nožových radliček Seed Hawk. Těšíme se na setkání s farmáři na veletrhu Agritechnica koncem tohoto roku, kde bude nový stroj poprvé na světě představen,“ uvedl Björn Jeansson, ředitel produktového managementu společnosti Väderstad.

Väderstad Seed Hawk 600-900C má velký zásobník se třemi komorami nabízející plnou variabilitu osiva a hnojiva. Využívá vysoce přesný dávkovací systém Fenix III, který zajišťuje rovnoměrný tok produktu do secích a hnojicích botek. Stroj se ovládá pomocí řídicího systému Väderstad E-Control na bázi iPadu. Pro zajištění polní výkonnosti při setí přímo do silných rostlinných zbytků nebo po krycích plodinách lze nožovou radlici Seed Hawk volitelně doplnit předřazeným diskem.

Nový stroj Väderstad Seed Hawk 600-900C bude k objednání koncem roku 2024 a první sériově vyrobené stroje vyjedou na pole začátkem roku 2025.