Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Za volantem teleskopického manipulátoru Bobcat řady R: V mnoha směrech lepší stroj

Zveřejněno: 31. 12. 2021

Sektor teleskopických manipulátorů má ve svém týmu nového hráče. V polovině letošního roku přišla na trh nová generace manipulátorů Bobcat řady R, speciálně zaměřená na segment zemědělství. Celkem sedm modelů nabízí řešení pro každého farmáře nebo zemědělský podnik. Jeden ze zbrusu nových modelů si mohla redakce Agroportal24h.cz prakticky vyzkoušet na polygonu u výrobního závodu Bobcat v Dobříši.

Zvedat břemena do vysokých výšek umožňuje manipulátoru Bobcat R jeho konstrukce v podobě svařovaného prostorového rámu.

Teleskopické manipulátory Bobcat řady R se dělí na kompaktní a velké modely. Pokrývají rozsah nosností 2,6 až 4,3 tuny a jejich maximální dosah se pohybuje v rozmezí 6 až 7,5 metrů. Obě řady mají shodný rám, kabinu i motor (Bobcat D34). Různé je pouze naladění výkonu jednotlivých strojů – k dispozici je motor o výkonu 100 a 135 koní (s filtrem pevných částic a systémem SCR s AdBlue). Manipulátory se také liší hmotností protizávaží a délkou ramene.

Kompaktní modely mají šířku 2,1 m a výšku od 2,1 do 2,3 m, podle toho, jak velké pneumatiky jsou zvoleny a v závislosti na tom, jak je uložena kabina – vysoko nebo nízko (provedení kabiny je stejné). Tyto stroje se uplatní zejména při vyhrnování chlévské mrvy ze stájí, kdy se velmi dobře projeví jejich obratnost a schopnost pohybu v úzkých chodbách, ale také při práci na polním hnojišti či stohování balíků.

Osvědčená koncepce Bobcat řady R stále zůstává

Jako zástupci tisku jsme měli v Dobříši možnost otestovat největší model Bobcat TL43.80HF, který spolu se stroji Bobcat TL35.70, Bobcat TL34.65HF, Bobcat TL38.70HF spadá do větší kategorie. Uvedené manipulátory pokrývají rozsah nosností 3,5 až 4,3 tuny a disponují maximálními dosahy v rozmezí 6,4 až 7,5 metrů. Čtyři hvězdy na dveřích kabiny námi zkoušeného stroje navíc napovídaly, že máme co do činění se strojem s maximální možnou výbavou.

Nový teleskopický manipulátor Bobcat řady R jsme měli možnost otestovat na polygonu vedle výrobního závodu v Dobříši.
Nový teleskopický manipulátor Bobcat řady R jsme měli možnost otestovat na polygonu vedle výrobního závodu v Dobříši.

Zvedat těžká břemena do vysokých výšek umožňuje manipulátoru Bobcat řady R jeho konstrukce v podobě svařovaného prostorového rámu. I přes značnou světlou výšku má stroj nízké těžiště. K vysoké stabilitě přispívá v zadní části umístěné elegantně tvarované protizávaží a dlouhý rozvor stroje. Stroj může být za účelem tahání vleků vybaven různými zadními závěsnými systémy, zásuvkou pro hydraulické brzdy a zadním vývodem hydrauliky. Po nahlédnutí do spodní části stroje jsme také zjistili, že celá jeho spodní část je chráněna ocelovými deskami a převodovka s hydraulickým systémem jsou ukryty za prostorovou konstrukcí rámu. Při průjezdu těžkým terénem, pohybu na polním hnojišti nebo při zemních pracích tak nedochází k poškozování komponentů stroje. Provedení ramene je totožné jako u předešlé generace, všechny díly a hadice jsou tedy vedeny uvnitř ramene a chráněny tak před poškozením. Rameno disponuje funkcí automatického odpružení, k jehož aktivaci dochází od rychlosti 4 km/h.

Nové uspořádání motorového prostoru usnadňuje údržbu manipulátoru Bobcat

Manipulátor je poháněn čtyřválcovým motorem Bobcat D34, jenž je v souladu s emisní normou Stage V. Uspořádání jednotlivých komponentů motorového prostoru, nalézajícího se v těsné blízkosti rámu stroje, je navíc přizpůsobeno údržbě – je zajištěn snadný přístup. V zadní části se nachází SCR systém (umožňuje snížit emise výfukových plynů vznětového motoru na úroveň normy Stage V), baterie byla přesunuta dopředu. V motorovém prostoru jsou umístěny tři vzájemně nezávislé chladiče a v případě poškození jednoho z nich tak není zapotřebí vyměňovat všechny tři (jako tomu bylo dřív). Každý manipulátor Bobcat může být vybaven reverzním chodem ventilátoru (s nastavitelným intervalem 5 až 90 minut).

Uspořádání jednotlivých komponentů motorového prostoru manipulátoru Bobcat je přizpůsobeno údržbě – je k nim zajištěn snadný přístup.
Uspořádání jednotlivých komponentů motorového prostoru manipulátoru Bobcat je přizpůsobeno údržbě – je k nim zajištěn snadný přístup.

Převodovka manipulátoru Bobcat nabízí dva mechanické převody, mezi kterými lze přepínat pouze za klidu stroje. Na první stupeň stroj vyvine rychlost 0 až 13 km/h (za jízdy lze rychlost půlit: 0 až 6 km/h) a na druhý stupeň vyvine rychlost 0 až 40 km/h (za jízdy lze rychlost půlit: 0 až 20 km/h).

Lepší výhled a snazší péče o manipulátor Bobcat

I když je kabina manipulátoru Bobcat přetlaková, k zavření dveří již není nutné vynakládat velkou sílu. Chce-li se obsluha vyhnout použití klimatizace nebo se dorozumívat s ostatními lidmi na pracovišti, může za pomoci nového a na ovládání pohodlnějšího mechanismu doširoka otevřít velké okénko u dveří. Vzhledem k tomu, že se manipulátory uplatňují i při tahání vleků, disponuje kabina prodlouženým zrcátkem navíc, aby bylo možné při jízdě vidět na vlek. V případě, že se manipulátor pohybuje v omezeném prostoru, lze zrcátko sklopit. Při vstupu do kabiny si také všímáme gumové podložky na podlaze. Tu lze zcela vyjmout ven a vyčistit, stejně tak podlaha samotná je snadno čistitelná. Pedály jsou zavěšeny, takže lze pod ně jednoduše vniknout i se smetákem.

Kabina nových manipulátorů Bobcat nabízí podstatně lepší výhled. Napomáhá tomu velká prosklená plocha, posunutý sloupek kabiny a zkosená kapota motoru.
Kabina nových manipulátorů Bobcat nabízí podstatně lepší výhled. Napomáhá tomu velká prosklená plocha, posunutý sloupek kabiny a zkosená kapota motoru.

Z kabiny manipulátoru Bobcat je velmi dobrý výhled do všech stran, přičemž směrem doprava jej zlepšuje zkosená kapota motoru s mřížkou chladiče, na kterou se usazuje méně nečistot. Líbí se nám také absence pravého bočního sloupku v zadním rohu kabiny –místo něj je zaoblené sklo. Pro práci v noci může být stroj vybaven 360° LED osvětlením (může být i halogenové), kdy každé světlo lze rozsvítit zvlášť, přičemž ovládací panel pro světla má paměť. To se hodí v případě využití manipulátoru ve stájích, kde si obsluha rozsvítí jen nezbytně potřebná světla, aby nedocházelo k oslňování zvířat. Kabina splňuje certifikaci ROPS/FOPS, a proto se uvnitř, v její horní části, nachází mříž. Námi testovaný kus byl navíc opatřen druhou, vnější mříží chránící čelní sklo proti padajícím předmětům. Obě mříže jsou instalovány tak, aby se navzájem překrývaly a tím nebránily ve výhledu ven.

Ergonomický interiér kabiny manipulátoru Bobcat řady R

Interiér manipulátoru Bobcat řady R je zcela přepracován, nyní je líbivější a ještě více ergonomický. Kabina je konstruována jako velice tichá a výrobce uvádí, že je ve srovnání s jejími „předchůdkyněmi“ až o polovinu tišší. Sedadlo Grammer Maximo Dynamic se vzduchovým odpružením a vyhříváním je zárukou komfortního sezení, lze jej navíc nastavit obsluze na míru. Palubní deska se snížila, takže je lépe vidět dopředu na připojené nářadí. Sloupek řízení včetně volantu je plně teleskopicky nastavitelný ve více směrech. Každý pracovník obsluhy tak má možnost nalézt svou pohodlnou pozici za volantem. Ihned při ruce (na sloupku řízení) se nachází hlavní ovládací prvky – aktivace reverzace ventilátoru nebo odpružení ramene, ovládání stěračů či světel, páka reverzace apod. Páka reverzace pro levou ruku má funkci „neutrál“. Páčka pro aktivaci stěračů obsahuje tlačítko, při jehož aktivaci dojde k rozpohybování všech stěračů (přední, zadní, boční). V kabině je k dispozici více odkládacího prostoru včetně přihrádek pro menší věci a stojanu pro velkou láhev. Nechybí ani chlazený či vyhřívaný odkládací prostor. Zátěžový diagram byl přesunut na pravý sloupek kabiny.

Interiér kabiny manipulátoru Bobcat řady R je zcela nový. Je vybaven kvalitnějšími materiály a nabízí více prostoru a ergonomie.
Interiér kabiny manipulátoru Bobcat řady R je zcela nový. Je vybaven kvalitnějšími materiály a nabízí více prostoru a ergonomie.

Při prvním usednutí za volant teleskopického manipulátoru Bobcat řady R jsme ocenili barevné rozlišení ovládacích prvků podle funkcí. Černé ovládací prvky slouží k nastavování stroje (světla, stěrače), oranžovými lze regulovat pojezd (styl jízdy, parkovací brzda, eco mód, řazení apod.) a modrými ovládat rameno (rychlost, průtok oleje, funkce vyklepávání lopaty atd.). Při práci v noci pak přijde vhod podsvícení těchto tlačítek. Velmi komfortní je elektrické nastavování vnějšího pravého (vyhřívaných) zrcátka. Při vysedávání z kabiny nebo stání na nerovném povrchu jsme ocenili automatickou ruční brzdu. Stačí zvolit směr jízdy, přidat plyn a dojde k jejímu odbrzdění. Autonomně se přitom aktivuje při každém vysednutím z kabiny, vypnutí motoru nebo v případě zařazení neutrálu. Další užitečná funkce se váže k brzdovému a plynovému pedálu. Brzdový pedál funguje při sešlápnutí nejprve jako takzvaný inch pedál – stroj zpomaluje a až pak brzdí. Vpravo vedle joysticku se pak nachází ruční plyn, při jehož nastavení se z plynového pedálu stává pojezdový pedál. To obsluha ocení například při vyhrnování hnoje ze stájí nebo během nakládání, protože rychlost pohybů ramene zůstává konstantní.

Sedadlo teleskopického manipulátoru Bobcat řady R disponuje nastavitelnou integrovanou loketní opěrkou s joystickem.
Sedadlo teleskopického manipulátoru Bobcat řady R disponuje nastavitelnou integrovanou loketní opěrkou s joystickem.

V sedadle je integrována loketní opěrka s joystickem, kterou lze pro pohodlnější posed za volantem nastavit podle libosti. K nastavování teleskopického manipulátoru Bobcat řady R a informování o provozních údajích slouží 7palcový dotykový barevný LCD displej umístěný u pravého sloupku kabiny. Není tak potřeba se naklánět nad volant k přístrojové desce a odezva displeje při dotyku je rychlá. Zoufat si však nemusí ani zastánci tlačítkového ovládání, u joysticku se totiž nachází i klasická tlačítka a otočný ovladač. Chytrým řešením je umístění univerzálního držáku mobilu, který lze propojit s displejem pod ním. Za displejem, jenž podává veškeré informace v českém jazyce, se nachází také USB port pro nabíjení telefonu. Displej dokáže kromě jiného informovat o servisních kódech, záznamech servisu a servisních plánech, má také integrováno rádio. Jelikož si manipulační práce vyžadují časté změny směru jízdy (vpřed nebo vzad), ocenili jsme automatické zobrazení pohledu zadní kamery na displeji pokaždé, když jsme zvolili jízdu vzad.

Ukládání nastavení pro připojené příslušenství a nové funkce ramene manipulátoru Bobcat

Prostřednictvím displeje a funkce Job Manager lze uložit a následně kdykoli vyvolat až 6 vlastních nastavení (přídavný průtok, rychlosti ramene, funkce Auto Grab, Creep nebo časování zpětného chodu ventilátoru) pro různá příslušenství nebo aplikace. Není tak potřeba parametry opakovaně nastavovat vždy, kdy dojde ke změně příslušenství. Jednoduchá je i volba režimů – vedle krabího chodu či natáčení pouze předních kol je u teleskopického manipulátoru Bobcat řady R dostupná i funkce semi-crab, jež umožňuje udržet zadní kola v požadované poloze a řídit stroj pouze předními koly.

Vedle jiného displej dokáže informovat také o servisních kódech, záznamech servisu a servisních plánech. Dokáže ukládat i různá nastavení manipulátoru.
Vedle jiného displej dokáže informovat také o servisních kódech, záznamech servisu a servisních plánech. Dokáže ukládat i různá nastavení manipulátoru.

Joystick je opatřen tlačítky pro ovládání funkcí výložníku, přídavné hydrauliky a nových chytrých funkcí, jako jsou Bobcat Auto Grab, funkce vyklepání lopaty, plovoucí poloha výložníku, systém řazení rychlostí a volba směru jízdy. Při neustále se opakujících manipulačních procesech, jako je třeba nakládání materiálu do návěsu nebo pohyb v omezeném prostoru, přijde vhod funkce nastavení maximálního úhlu zvedání ramene. Z dalších funkcí zmiňme zasunování a zastavování výložníku v nastavené poloze. Například při práci s kleštěmi nebo drapákem jistě přijde vhod funkce automatické uchopení.

Proč začít přemýšlet o manipulátoru Bobcat řady R?

Pokud přemýšlíte o investici do teleskopického manipulátoru Bobcat řady R, doporučujeme nový Bobcat řady R zařadit mezi kandidáty k vyzkoušení. Nová generace tohoto manipulátoru stále nabízí do jisté míry jednoduchý stroj, nově však s funkcemi, se kterými využijete potenciál stroje naplno. Manipulátor Bobcat má oproti konkurenci řadu funkčních originálních konstrukčních řešení. Ze zákaznických služeb můžeme zmínit výhodu v podobě tříleté tovární záruky (nejde o pojistku ani o strojní pojištění), se kterou výrobce dává jasně najevo, že svým strojům věří. Každý majitel si může v případě potřeby zapůjčit náhradní stroj u autorizovaného obchodního zástupce společnosti Bobcat CZ, a.s., který má v České republice velkou půjčovnu vlastních strojů a příslušenství.

Silné stránky teleskopického manipulátoru Bobcat řady R

  • Speciální design pro zemědělství se čtyřmi výbavovými stupni AGRI
  • Nová kabina
  • Lepší viditelnost
  • Nový multifunkční joystick
  • Automatické funkce ramene
  • 3 roky nebo 3000 Mh*) standardní záruka (možnost prodloužení na 5 let nebo 6000 Mh*) ) *) dle toho, co nastane dříve
Autor: Milan Jedlička
Foto: Bobcat

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.