AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Bobcat MaxControl: Přichází revoluční ovládání nakladačů chytrým telefonem

Zveřejněno: 18. 11. 2021

Bobcat uvádí na trh systém dálkového ovládání MaxControl. Tato novinka umožňuje operátorům ovládat kompaktní nakladače Bobcat na dálku prostřednictvím aplikace v iPhonu nebo iPadu. Systém MaxControl nabízí nové řešení dálkového ovládání pro použití v řadě odvětví včetně stavebnictví, demolic, zemědělství, terénních úprav, čištění, recyklace a manipulace s materiálem.

Novinka Bobcat MaxControl umožňuje operátorům ovládat kompaktní nakladače Bobcat na dálku prostřednictvím aplikace v iPhonu nebo iPadu.

Pro využití této nové funkce Bobcat MaxControl nepotřebují majitelé nakladačů Bobcat nejnovější stroje ani nákladné hardwarové aktualizace. Systém je kompatibilní se všemi nakladači s funkcí volitelného ovládání joystickem (SJC), která je k dispozici již od roku 2004. Bobcat MaxControl je nyní k dispozici na zařízeních se systémem iOS, brzy bude k dispozici i verze pro Android.

„Pracoviště budoucnosti je stále propojenější a zásadní roli v budoucím vývoji bude hrát gamifikace. Měnící se demografie a spotřebitelské preference posouvají naše odvětví do kategorií, které byly dříve nepředstavitelné nebo se jimi obor strojírenství dostatečně nezabýval. Zároveň se stala prvořadou potřeba řešit dopad na životní prostředí, bezpečnost a eliminaci všech prostojů,“ sděluje Vijayshekhar Nerva, vedoucí pro inovace a akceleraci u společnosti Doosan Bobcat EMEA.

„Náš inovační tým dodal řešení, které je komplexní, dostupné a snadno použitelné. Bobcat MaxControl se zrodil z těchto ideálů a měnících se preferencí uživatelů. Naším cílem je udávat směr v odvětví jak v „hardwarové“, tak i v digitální části našeho podnikání,“ pokračuje Nerva.

Dálkové ovládání Bobcat MaxControl vždy na dosah ruky

Systém Bobcat MaxControl zajišťuje, že možnost dálkového ovládání má obsluha vždy na dosah ruky, stačí jednoduše sáhnout po telefonu ve své kapse. Začít ovládat svůj kompaktní nakladač Bobcat na dálku může operátor během několika sekund, aniž by bylo nutné starat se o další přístroje. Ve formě aplikace lze snadno získat nejnovější funkce v okamžiku, kdy budou k dispozici.

Systém Bobcat MaxControl zajišťuje, že možnost dálkového ovládání má obsluha vždy na dosah ruky, stačí jednoduše sáhnout po telefonu ve své kapse.
Systém Bobcat MaxControl zajišťuje, že možnost dálkového ovládání má obsluha vždy na dosah ruky, stačí jednoduše sáhnout po telefonu ve své kapse.

Kombinací pracovních úkonů bez nutnosti nastupování a vystupování z kabiny nakladače poskytuje systém Bobcat MaxControl operátorovi novou zkušenost s vykonávanou prací, umožňuje mu provádět úkony na dálku a provádět celý postup opakovaně s maximálním pohodlím. Možnost ovládání mimo kabinu poskytuje jiný úhel pohledu, což může pomoci novým a méně zkušeným operátorům v oblastech s nedostatkem místa. Při zvedání a přenášení velkých břemen eliminuje použití systému Bobcat MaxControl slepá místa před břemenem a přispívá k lepšímu přehledu o okolním prostředí. Práce mimo kabinu také umožňuje osobní komunikaci s kolegy na pracovišti, což umožňuje rychlejší organizaci práce. Obsluhují pracovník nemusí nikdy vědět předem, kdy se mu dálkové ovládání bude hodit, pokud má však v kapse telefon s aplikací Bobcat MaxControl, je vždy připraven zvládnout jakékoli výzvy, které mohou nastat.

Vijayshekhar Nerva dodává: Bobcat má se systémem MaxControl mnohem rozsáhlejší plány. Snažíme se vytvořit jednoduché modulární řešení s jednou hardwarovou skříňkou pro zemní práce a připravit si prostor pro další funkce. Dálkové ovládání je první z funkcí; v budoucnu zvažujeme přidávání dalších, jako je vyhýbání se objektům a částečná autonomie strojů Bobcat.“

Nový způsob práce se systémem Bobcat MaxControl

Některé úlohy pro dvě osoby lze nyní zvládnout individuálně. Jde například o naložení nakladače Bobcat na podvalník s maximální přesností a bez nutnosti spoléhat na další pár očí. Obsluha může hloubit díry pro sloupky nebo montovat ploty, aniž by nastupovala a vystupovala z kabiny, a dokončit zasypávání, aniž by musela několikrát střídat různé stroje.

Bobcat MaxControl poskytuje pár rukou navíc, což šetří čas a peníze při jednoduchých každodenních úkonech, jako je otevírání a zavírání bran nebo nakládání balíků – za kratší dobu a s menší posádkou. Být mimo kabinu se také hodí, když pracujete v blízkosti hospodářských zvířat nebo když uklízíte v zemědělských budovách.

Kombinací pracovních úkonů bez nutnosti nastupování a vystupování z kabiny nakladače poskytuje systém Bobcat MaxControl operátorovi novou zkušenost s vykonávanou prací.
Kombinací pracovních úkonů bez nutnosti nastupování a vystupování z kabiny nakladače poskytuje systém Bobcat MaxControl operátorovi novou zkušenost s vykonávanou prací.

Bobcat MaxControl je nová hardwarová sada kombinovaná s aplikací pro systém iOS se snadnými dotykovými ovládacími prvky, které jsou určeny pro chytré telefony, takže dálkové ovládání pomocí systému je stejně intuitivní jako použití jakékoli aplikace v telefonu. Systém také umožňuje obsluze provádět dvě úlohy najednou – pomocí dálkového ovladače můžete pohodlně ovládat druhý stroj z kabiny. Například obsluha může sedět v rypadle a na dálku používat nakladač pro zasypávání.

Plná kontrola nad pracovištěm se systémem Bobcat MaxControl

Systém Bobcat MaxControl poskytuje operátorovi dokonalou kontrolu nad pracovištěm tím, že synchronizuje aplikaci s více stroji, plynule přepíná mezi nimi a dokáže zvládnout více práce s menším úsilím. Systém umožňuje uživatelům zůstat v pohodlí a bezpečí bez nutnosti nastupovat a vystupovat ze zařízení. Pomocí telefonu lze jednoduše poslat stroj do prašného nebo potenciálně nebezpečného prostředí, aby vykonal práci, zatímco obsluha zůstává v bezpečné vzdálenosti. Jednoduchost řešení plug & play, které umožňuje připojení za provozu, znamená, že v několika jednoduchých krocích může obsluha synchronizovat libovolný kompatibilní stroj s telefonem a během několika okamžiků se pustit do práce. Není zapotřebí žádné specializované vybavení ani servisní technik.

Funkce a specifikace systému Bobcat MaxControl

Systém Bobcat MaxControl používá signál Wi-Fi pro komunikaci se zařízením iOS zákazníka a má provozní dosah až 100 m. V odlehlých oblastech s nekvalitním připojením udržuje systém operátora přihlášeného po dobu 12 hodin provozu.

Další funkce sytému Bobcat MaxControl:

  • Diagnostika stroje pro komunikaci všech důležitých informací o nosném stroji.

  • Sdílení Peer-to-Peer – přístup ke stroji může mít více koncových uživatelů, což umožňuje rychlé vystřídání obsluhy podle případných požadavků zákazníka.

  • Chybové kódy – snadno identifikujte chyby pomocí servisních kódů, které se zobrazují přímo v telefonu.

  • Motohodiny – sledujte, kolik hodin byl stroj v provozu.

  • Možnost dodatečné montáže na všechny nakladače s ovládáním SJC v rámci řad strojů J až R.

  • Aktualizace softwaru – další funkce budou brzy dostupné.

Pozitivní zpětná vazba od zákazníků: „Je to jako řídit dálkově ovládané auto.“

Nový systém Bobcat MaxControl byl velmi dobře přijat prvními zákazníky po celé Evropě, včetně pilotních instalací ve Španělsku a Německu. První firmou ve Španělsku, která systém Bobcat MaxControl zakoupila, byla společnost Obras y Construcciones Corbera působící v oboru stavebnictví a zemních prací. V Německu pak pozitivní zkušenost s touto novinkou potvrdil dlouholetý zákazník Poth Garten + Landschaftsbau z Darmstadtu.

„Je to fantastické - sestavení, demontáž i použití jsou velmi snadné – je to jako řídit dálkově ovládané auto, ale vždy s velkou opatrností,“ říká Eduard Heredia, manažer společnosti Obras y Construcciones Corbera.

„Během několika hodin jsem se naučil ovládat nakladač přes svůj vlastní iPhone. Rozhodně bych vyzdvihl bezpečnostní aspekty. Systém Bobcat MaxControl je velmi užitečný a všestranný, protože jej mohu použít se lžící nebo s různými druhy příslušenství Bobcat k bezpečnému provádění různých úkonů, jako je čištění kartáčem nebo použití okružní pily. Momentálně vlastním pouze pásový nakladač Bobcat, ale v budoucnu se chystám zakoupit model se smykovým řízením. Se systémem Bobcat MaxControl pak budu moci pracovat s oběma stroji najednou,“ dodává Heredia.

„Nastavení systému Bobcat MaxControl je hračka“

Poth Garten + Landschaftsbau se specializuje na úklidové práce a výsadbu v parcích, hřbitovech a dětských hřištích. Markus Poth, majitel a generální ředitel společnosti, říká: „Nastavení je velmi intuitivní a pro operátora je to jako hračka. Zařízení jednoduše propojíte se strojem pomocí joystickového ovladače; na obrazovce chytrého telefonu se pak zobrazí palubní deska dálkového ovládání. Díky této flexibilitě může obsluha jednoduše stroj nastartovat, vytáhnout svůj mobilní telefon a ovládat stroj na dálku. A stejně rychle lze přepnout zpět na manuální řízení.“

Bobcat MaxControl nám dává pár rukou navíc, čímž šetří čas i peníze. Řeší problém neustálého nastupování a vystupování ze stroje při určitých pracích, jako je nakládání materiálů nebo jízda přes rampy. Snadno a intuitivně se používá a má dosah až 100 m. Velmi dobře si také dovedu představit použití systému Bobcat MaxControl v kombinaci s našimi Bobcat stroji při podpoře archeologických vykopávek," dodává Markus Poth, když vysvětluje možnosti využití dálkového ovládání.

„Hardware lze také snadno aktualizovat. Jedná se o slibný systém, který nabízí mnoho nových možností aplikace. To u ostatní výrobců nenajdete. Byl bych rád, kdyby se stal standardem pro všechny větší stroje,“ dívá se Markus Poth do budoucnosti.