Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Zajímavé stroje na výstavě Agrokomplex 2015

Aktualizováno: 1. 12. 2016

Navštívili jsme výstavu Agrokomplex 2015 hned v první den konání, tedy 20. 8. 2015. Výstava se konala ve městě Nitra na Slovensku. Agrokomplex byl ve znamení 42. mezinárodní zemědělské a potravinářské výstavy a 10. Národní výstavy hospodářských zvířat. Do tohoto článku jsme vybrali šest strojů, které určitě zaujmou nejednoho návštěvníka výstavy, nejen svým technickým provedením. Na výstavě je samozřejmě mnoho dalších strojů, které stojí za povšimnutí!

JCB

Zetor Crystal 160

V obležení návštěvníků výstavy byla bez pochyb novinka od tuzemského výrobce traktorů Zetor. Byla představena novinka - Zetor 160 Crystal. Nový Zetor Crystal je po dlouhé době první traktor z portfolia značky, který disponuje šestiválcovým motorem o výkonu 144 a 163 koní. Nový model navíc vyniká jednoduchou obsluhou a nízkými náklady na údržbu a provoz. Představením nového traktoru dochází k rozšíření modelových řad značky Zetor ze tří na čtyři. Designovým specifikem Zetoru Crystal budou červená kola. Tento prvek následně plánuje Zetor postupně rozšířit na všechny své produkty.

Přehled technických inovací nového Crystalu:

• šestiválcové motory

• systém vstřikování paliva Common Rail

• prodloužený rozvor náprav na 2 840 mm

• přední odpružená hnaná náprava (na přání)

• širší rozchod kol

• otevírací střešní okno s nastavitelným šíbrem

• dodávka čerpadla hydrauliky 85 l/min

• hluk v kabině pouze 73 dB

• přední kola 540/65 R 28

• palivová nádrž 300 l + 30 l močoviny

• moderní design kapoty

• inovovaná přístrojová deska

• červená kola

Nálepka na dveřích "Legenda se vrací" upoutala nejednoho návštěvníka výstavy Agrokomplex.

JCB Fastrac 4000

Na výstavní ploše, kde jsou vystaveny stroje značky JCB, se pyšní i nový JCB Fastrac 4000Série 4000 má snadnější ovládání, vyšší provozní rychlosti, několik upevňovacích bodů pro nářadí a samozřejmě bezkonkurenční všestranné odpružení Fastrac s automatickým vyrovnáváním. Díky nezávislému odpružení obou náprav lze dosáhnout na poli větších rychlostí, než u konvenčních traktorů. Nový Fastrac disponuje jedinečným systémem řízení všech čtyř kol. K dispozici je pět okamžitě zvolitelných režimů řízení. Nově lze použít pneumatiky o rozměrech 600/70R30 a 540/65R34. Pro práci s těžkým návěsem či nářadím je nutný patřičný výkon. V sérii 4000 naleznete hospodárný nový hydraulický systém s funkcí Load Sensing. Axiální pístové čerpadlo dosahuje průtoku až 148 l/min pro vnější okruhy, pro systém řízení je pak vyhrazeno samostatné zubové čerpadlo. V novém Fastracu tepe nový šestiválcový motor AGCO o objemu 6,6 l, který poskytuje výkon až 235 koní (175 kW) a točivý moment až 950 Nm -  s technologií Active Traction (řídí hladinu točivého momentu), což je o 40 % více, a přes to je zachována nízká spotřeba paliva. Pro snížení emisí a spotřeby paliva je použit systém SCR. O přenos výkonu na podložku se stará hydromechanická převodovka. Vysoké rychlosti až 60 km/h se dosáhne při 1600 ot./min (v závislosti na pneumatikách). Obsluha bude trávit pracovní dny v nové kabině Command Plus. Tichá, prostorná a pohodlná, to jsou její klíčové vlastnosti. Sedadlo řidiče lze nově natočit až o 50 stupňů vpravo a o 20 stupňů vlevo. Sedadlo a sloupek řízení je možné pohodlně nastavit.

Deutz-Fahr Warrior 7250 TTV

Společnost Deutz-Fahr představila na veletrhu Sima 2015 v Paříži limitovanou edici 7250 TTV Warrior. Jeden takový opravdový krasavec je vystaven i na výstavě Agrokomplex. Jedná se o špičkový traktor s luxusní výbavou. Traktor byl sladěn do odstínů černých barev. Nechybí výfuk z nerezové oceli. Traktor je vybaven xenonovými světly a pro noční osvětlení jsou k dispozici LED světla. Uvnitř traktoru se nachází kožené sedačky. Traktor má záruku tři roky. Traktor je osazen motorem Deutz o výkonu 263 koní. K dispozici je variabilní převodovka TTV, která šetří palivo. V České republice je k mání posledních pár kusů. 

Valtra T234

Na výstavě Agrokomplex nemůže chybět značka Valtra. Seveřan je v líbivé černé barvě. Jedná se konkrétně o typ T234. Kabina traktorů T4 je pěti-sloupková s dobrým výhledem do stran, přetlaková a vybavená účinným LED osvětlením. V traktoru tepe šestiválcový motor AGCO Power o zdvihovém objemu 7,4 l. Motor má výkon 235k/170kW při 1900 ot/min. Maximální výkon při navýšení činí 250k/184kW při 1900 ot/min. Valtra T234 Versu plní emisní limit Tier 4 Final pomocí technologie SCR a DOC. Valtra typu Versu a Active je vybavena převodovkou Power Shift, firma ještě nabízí verzi Direct s plynulou převodovkou CVT. Standardem jsou u převodovek Power Shift plazivé rychlosti. K dispozici je 30 převodových stupňů vpřed a stejný počet vzad. Nosnost zadního tříbodového závěsu činí 95 kN, v případě předního závěsu 51 kN. Otáčky vývodového hřídele - 540/540E/1000.

Farmtrac 7100DT

Svým vzhledem nás upoutal polský traktor FARMTRAC 7100DT. Traktor je osazen motorem Perkins, kapalinou chlazeným. Jmenovitý výkon činí 74,5 kW (101 hp) při 2300 ot/min. Maximální točivý moment je 384Nm při 1400 ot/min. Traktor je vybaven převodovkou ZF T557 LS Power Shift. Polská firma vyrábí traktory od roku 2000 a rok od roku má stále větší poptávku. V traktorech využívají komponenty jak z Polska, tak od renomovaných světových firem ZF, Bosch, Perkins, Carraro a MITA. Aktuálně má v nabídce 20 druhů traktorů. Na výstavě Agrokomplex je k vidění pár kusů těchto zajímavých kompaktních traktorů, vhodných pro soukromě hospodařící rolníky. Záruka na všechny traktory je dva roky. 

Pneusej Optimus 600/800

Před vchodem na výstaviště poutá pozornost nový secí stroj Pneusej Optimus 600. Na výstavní ploše je vystaven model 800. Jedná se o novinku od slovenského výrobce. Optimus je výkonný a flexibilní přesný secí stroj, který je vyráběn v několika variantách podle toho, kolik má výsevních jednotek, nebo zda je s přihnojováním nebo bez. Základním prvkem je tažený zásobník o kapacitě 4600 litrů a je spojený s hydraulicky sklopným nosníkem diskových DXD výsevních jednotek se záběrem 6 - 8 metrů. Dále je k mání dalších mnoho možností provedení stroje. Secí stroj se standardně připojí do tříbodového závěsu traktoru a je dodáván s širokými koly.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.