Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Zemědělství se věnují téměř 30 let. Vsadili na slovinskou kvalitu a nyní mají již celou linku od značky SIP

Zveřejněno: 25. 10. 2021

Výběr strojů je jedním z nejdůležitějších kroků. Ať už se jedná o traktory nebo závěsnou techniku, mezi nejdůležitější požadavky patří kvalita a spolehlivost stroje a dostupnost servisu. Brávkovi se v roce 2017 rozhodli vyzkoušet žací stroj značky SIP a dnes nedají na všechny zakoupené stroje dopustit. Nejvíce oceňují robustní konstrukci a životnost strojů i opotřebitelných dílů. Velká přednost je skvělé kopírování a sečení i na rozrytých loukách po černé zvěři.

Se sekačkou SIP Brávkovi sečou přibližně 30-40 ha ročně, převážně jetele a vojtěšku, případně menší část v rámci služeb.

Nedaleko hradu Kámen na Pelhřimovsku se nachází malá vesnička jménem Brtná, která spadá pod obec Želiv. Kromě Klášterního pivovaru se zde nachází rodinná farma Brávkových. Hospodaření má v rodině dlouhou tradici. Už dědeček pana Ladislava Brávka staršího zde začínal obdělávat první pole a v roce 1993 převzali hospodaření do svých rukou právě pan Ladislav Brávek se svým synem.

V současné době se věnují zemědělství na výměře přibližně 40 ha. Pěstují obiloviny klasické skladby jako pšenici nebo ječmen, dále jetele a vojtěšku. Věnují se také pěstování konzumních a průmyslových brambor, které vozí do místní pelhřimovské škrobárny. Kromě rostlinné výroby se na rodinné farmě specializují i na chov hovězího dobytka plemene Charolais.

Žací lišta SIP Silvercut Disc 300 S FC s 3metrovým záběrem a prstovým kondicionérem.
Žací lišta SIP Silvercut Disc 300 S FC s 3metrovým záběrem a prstovým kondicionérem.

Prvním impulsem pro koupi strojů na zpracování píce SIP byla prezentace strojů na tradiční akci Case Den, kterou pořádá výhradní dovozce společnost AGRI CS a.s. V Kámeni si mohli stroje prohlédnout a vidět přímo v akci. Brávkovi se rozhodli si stroje vypůjčit a vyzkoušet ve vlastních podmínkách. Stroje se osvědčily svou prací a kvalitou více než konkurenční stroje, které v současné době vlastnili. Na základě dobré zkušenosti si pořídili první stroj značky SIP, a to žací lištu SIP Silvercut Disc 300 S FC s 3metrovým záběrem a prstovým kondicionérem. Hlavní předností vzadu nesené lišty je středové zavěšení. V kombinaci s plynulým hydropneumatickým odlehčením dochází k optimálnímu přizpůsobení konkrétnímu terénu. Žací lišta díky tomu precizně porosty vyseče a zanechá píci bez nečistot i na rozrytých loukách po černé zvěři, jak zmiňuje pan Brávek starší. Píce pro chovaný dobytek je čistší a kvalitnější. Stupeň hydropneumatického odlehčení lze navíc snadno a rychle měnit i během sečení.

S žací lištou SIP Silvercut Disc 300 S FC Brávkovi sečou přibližně 30 - 40 ha ročně, převážně jetele a vojtěšku, případně menší část v rámci služeb. Žací stroj pracuje v agregaci s traktorem Case IH CVX 160. Další předností sekaček SIP, kterou oceňují čeští zákazníci, je systém QCS neboli systém rychlé výměny nožů. Jedná se o velice snadný a časově úsporný systém. Veškeré nože jsou oboustranné a vyrobené z kvalitních materiálů. Pokud však dojde k opotřebení nebo poničení, stačí pouze jednotlivé nože vycvaknout pomocí ypsilonové páky a lehce vyměnit. „Protože jsou nože kvalitní, měnili jsme je po dlouhé době, vlastně až nyní po 4 letech užívání. Samotná výměna nožů je velice rychlá. Dále na sekačce oceňujeme robustní konstrukci, kopírování, a design je taky pěkný.“ dodává Ladislav Brávek ml.

U všech obracečů je důležitý rovnoměrný rozhoz pro rychlejší prosychání píce. SIP SPIDER ho díky rotorům o malém průměru a masivním trubkám zaručuje.
U všech obracečů je důležitý rovnoměrný rozhoz pro rychlejší prosychání píce. SIP SPIDER ho díky rotorům o malém průměru a masivním trubkám zaručuje.

Na základě dobré zkušenosti a přístupu prodejce Jana Semoráda z AGRI SYSTEM s.r.o. (autorizovaný dealer společnosti AGRI CS) si pořídili i obraceč SPIDER 600|6 ALP. „Máme také od stejné firmy obraceč, protože jsme nechtěli mít na dvoře spoustu strojů od jiných firem. Má záběr 6 m, což je dobré v kombinaci s 3m sekačkou. Máme obraceč zhruba stejně dlouho a prsty jsme ještě nevyměnili. Stroj je tichý, háže velice pěkně. Jednoduchá je i údržba, celkově se jedná o uživatelsky lehký stroj. Teď sice máme agregovaný velký traktor, ale nechá se krásně obracet i s menším. Další předností je, že má obraceč kopírovací kolečko. V podstatě se jednou nastaví, drží a neryje v zemi. To je také důvod, proč prsty tak drží.“ vysvětluje pan Brávek st.

U všech obracečů je důležitý rovnoměrný rozhoz pro rychlejší prosychání píce. SIP SPIDER ho díky rotorům o malém průměru a masivním trubkám zaručuje. Úhel rozhozu si můžete jednoduše nastavit od 12o do 18o, čímž zajistíte perfektní přizpůsobení terénu. Jak pan Brávek zmiňoval, vodicí vícestupňová kola umožňují nastavení pracovní výšky pro čistší a šetrnější rozhoz. To zároveň vede k šetrnějšímu chování k travním drnům, a především dlouhé životnosti jednotlivých prstů. 6rotorový obraceč SPIDER 600|6 ALP vyniká i přes svůj záběr dobrou manévrovatelností a snadnou obsluhou.

Kromě robustnosti a kvalitního zpracování jednotlivých komponentů nabízí shrnovač SIP mimořádně malý poloměr otáčení a mnohem lepší řiditelnost díky kyvnému čepu.
Kromě robustnosti a kvalitního zpracování jednotlivých komponentů nabízí shrnovač SIP mimořádně malý poloměr otáčení a mnohem lepší řiditelnost díky kyvnému čepu.

Na rodinné farmě Brávkových najdete i shrnovač SIP STAR 430|12, který doplnil kompletní linku na zpracování píce. Kromě robustnosti a kvalitního zpracování jednotlivých komponentů nabízí mimořádně malý poloměr otáčení a mnohem lepší řiditelnost díky kyvnému čepu. Ten umožňuje projíždění shrnovače přesně za traktorem. Na nerovných terénech, které trápí i Brávkovi, najde své využití patentovaný tandemový podvozek. Díky polohování nápravy kopíruje pozemek o 50 % rovnoměrněji než se standardní nápravou. I shrnovač STAR je stejně jako obraceč SPIDER vybaven vodicím kolem zajišťujícím postupné kopírování přednastavené pracovní hloubky. Výsledkem je šetrnost k drnům a čistá píce.

Kromě pícninářského programu SIP Brávkovi na své farmě používají traktor Case IH Puma CVX 150, přepravník na balíky PBS 12 000 a návěs AGRI MEGA 21 od českého výrobce pod vlastní značkou AGRI FARMING SOLUTIONS. V rámci služeb sklízí s kombajnem Case IH Axial-flow 6150.

Autor: Ing. Kristýna Poláková
Foto: Ing. Kristýna Poláková

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.