Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

AGCO Power uvádí na trh zcela novou řadu motorů. Počítá s alternativními palivy

Zveřejněno: 23. 5. 2023

AGCO Power je globálním výrobcem dieselových motorů pro světoznámých značek traktorů, jako jsou Fendt, Valtra, Massey Ferguson a dalších těžkých strojů. Nyní společnost AGCO Power vyvinula a vyrábí zcela novou řadu vznětových motorů s názvem CORE. Rodina motorů CORE je navržena s ohledem na alternativní paliva.

AGCO Power uvádí na trh zcela novou řadu motorů. Počítá s alternativními palivy.

Snížení emisí uhlíku je společným cílem všech výrobců strojů. Současné vznětové motory AGCO Power jsou plně kompatibilní s obnovitelnými palivy HVO, což je již nyní může přiblížit k uhlíkově neutrálnímu provozu. Alternativní paliva budoucnosti, jako je vodík a plyn, však vyžadují motor, který je od základu navržen tak, aby s nimi byl kompatibilní. Na nové řadě motorů AGCO Power CORE je přelomové to, že díky dalšímu vývoji budou motory s těmito palivy kompatibilní.

Zvláštností všech současných motorů AGCO Power je, že s velkou rezervou splňují i ty nejpřísnější emisní normy. „V současné době je hlavním úkolem vývoje produktů zbavit se fosilního uhlíku nebo ho alespoň radikálně snížit. Během posledních několika desetiletí se nám ve společnosti AGCO Power podařilo snížit emise nejškodlivějších pevných částic a oxidů dusíku na zlomek úrovně, na které byly před deseti lety,“ vysvětluje Kari Aaltonen z AGCO Power.

Po více než sto letech provozu jsou vznětové motory v mnoha aplikacích stále nejpraktičtější alternativou. Zatímco elektromobily berou silnice útokem, kapacita baterií prostě zatím není v aplikacích pro terénní stroje dostatečná – s výjimkou nejkompaktnějších strojů (méně než 50 kW). Vysoká energetická hustota nafty a vysoká účinnost motorů zajišťují, že tato technologie je stále konkurenceschopná.

Prvním motorem řady AGCO Power CORE je CORE75 – 7,5litrový agregát o výkonu 223 kW s vynikajícím točivým momentem, nízkou spotřebou paliva a spolehlivostí. Poprvé je použit ve zcela novém traktoru Fendt 700 Vario Gen7. „AGCO Power CORE75 dosahuje točivého momentu 1 450 Nm, což je nejvyšší hodnota ve své výkonové třídě. Motor je navržen tak, aby nabízel maximální točivý moment při 1 300 ot./min namísto typičtějších 1 500 ot./min. Tato koncepce nízkých otáček umožňuje dosáhnout nejlepší spotřeby paliva na současném trhu ve své výkonové třídě – 188 g/kWh,“ říká hrdě Kari Aaltonen.

AGCO Power CORE75 byl od základu navržen tak, aby byl extrémně robustní a zároveň měl méně dílů. Díky této zjednodušené konstrukci je motor spolehlivější a snadněji se servisuje.