Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Akumulační vozík Krone BaleCollect s GPS technologií ukládá balíky do předem nastavených linií

Zveřejněno: 19. 5. 2022

Každý zemědělec nebo poskytovatel služeb zná situaci: po sklizni je třeba co nejrychleji naložit velké balíky. Pro výrazné zjednodušení tohoto postupu vyvinula společnost Krone systém ukládání balíků do akumulačního vozíku Krone BaleCollect řízeného pomocí GPS. To znamená, že balíky shromážděné na vozíku lze nyní ukládat automaticky a v pravém úhlu ke směru jízdy na linie zvolené obsluhou.

Akumulační vozík Krone BaleCollect s GPS technologií ukládá balíky do předem nastavených linií

Takto jednoduše funguje nové řešení Krone BaleCollect: při první jízdě po poli si řidič traktoru uloží až pět řádků A-B; všechny do té doby nasbírané balíky se pak při dalším zpracování automaticky ukládají na tyto řádky. Velkou výhodou této technologie je, že balíky jsou umístěny na vymezených liniích v pravém úhlu ke směru jízdy, a proto je lze nakládat velmi rychle a efektivně – bez většího manévrování po poli. Dalším kladem je, že se výrazně sníží pracovní zátěž traktoristy, který dříve musel ručně spouštět okamžik uložení balíků, což nezajišťovalo, aby byly balíky skutečně přesně v řadě.

Díky automatickému rozmístění balíků na předem nastavené pozice lze nyní výrazně zefektivnit i následnou logistiku, a tím snížit náklady. Podceňovat bychom neměli ani faktor bezpečnosti, protože díky přesně definovaným bodům umístění na poli je možné jezdit mnohem bezpečněji, zejména na klikatých polích nebo na souvratích. Rovněž není možné, aby byly balíky na velkých plochách přehlédnuty. V neposlední řadě má výrazné snížení počtu přejezdů pozitivní vliv také na utužení půdy.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Krone

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.