Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Autonomní traktor od CNH Industrial

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Precizní zemědělství a automatizace strojů. Tyto dva faktory v současné době nabírají na stále větší důležitosti. Mnoho výrobců zemědělské techniky již představilo svůj autonomní stroj - stroj, který nepotřebuje řidiče. Nově se mezi tyto firmy řadí i koncern CNH Industrial. Na americké akci Farm Pro

CNH Industrial

Automatické řízení a telematika jsou již k dispozici ve skoro každém velkém traktoru. S autonomní technologií však výrobci stále jen koketují a do praxe se ještě ve velkém měřítku nedostala. 

Na Farm Progress Show nebyl představen jen futuristický koncept autonomního traktoru, ale i traktor klasické koncepce New Holland T8 NHDrive ™, který také demonstroval autonomii, ale s možností zasáhnutí lidské síly.

Autonomní traktor v barvách Case IH je postaven na základě modelu Magnum, dostal design, který používají traktory Optum. Traktor je vybaven všemi možnými pokročilými systémy a radary tak, aby zvládnul složité pracovní úkony. Traktor je především určen pro práci, kde se nevyžaduje složitý zásah obsluhy, což je právě setí, postřik či sečení. Stroj lze kontrolovat a ovládat prostřednictvím buď stolního počítače, nebo tabletu. 

Autonomní traktor je vybaven radary, lasery a videokamerami, které slouží pro sběr dat z okolí - traktor tak ví, kde jsou překážky a jak se jim vyhnout.

I když se jedná pouze o koncept, technologie použité v něm, mohou posloužit i konvenčním traktorům.

Autor: Milan Jedlička
Foto: CNH Industrial

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.