Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Co musíte vědět o pícninářské technice SIP, která předvedla své schopnosti v podhůří Beskyd

Zveřejněno: 20. 8. 2021

V Hončově hůrce v podhůří Beskyd se v červnu uskutečnil dvoudenní Pícninářský den. Zaměřen byl primárně na techniku SIP a uskutečnil se pod záštitou společností NAVOS FARM TECHNIC a AGRI CS. Proběhly praktické ukázky techniky pro sklizeň pícnin – od žacích kombinací, přes největší rotorové obraceče a shrnovače až po pásové shrnovače. Většina strojů byla agregována s traktory značky Steyr.

V Hončově hůrce v podhůří Beskyd se v červnu uskutečnil dvoudenní Pícninářský den. Zaměřen byl primárně na techniku SIP ve spojení s traktory Steyr. Zdroj foto - Milan Jedlička

Jako první byl divákům předveden traktor Steyr Multi 4110. Řada Multi zahrnuje modely o výkonu od 100 do 120 koní, přičemž prezentovaný traktor byl osazen čtyřválcovým motorem o objemu 3,6 litrů. Zajímavostí je, že pro plnění emisní normy Stage V nepotřebuje EGR ventil – obejde se bez recirkulace spalin. Jde o model, v němž nacházejí oblibu především menší farmáři, lesní hospodáři a osoby poskytující služby v komunálním sektoru. Traktor má plně odpruženou přední nápravu a kabinu, což je v této výkonnostní třídě ojedinělé. Je to vlastně unikátní malé provedení velkého traktoru (s totožnými vlastnostmi). Zadní závěs disponuje kapacitou 5 400 kg a jeho hydraulické čerpadlo je k dispozici v provedení s průtokem 80 nebo 100 l/min. Traktor využívá robotickou převodovku umožňující automatický provoz. Pokud obsluha nechce řadit, zmáčkne tlačítko „auto“ a převodovka zahájí automatické řazení. Funkci lze využít jak při polních pracích, tak při jízdě po silnici. Převodovka se nachází v jedné rovině s motorem, tudíž nemá sestupný převod a je tak ideální pro provoz ve svažitých a kopcovitých podmínkách.

Traktor přijel s neseným diskovým žacím strojem se stranovým uchycením žací lišty SIP DISC 260. Jde o zástupce malých mechanicky odlehčených žacích strojů, které nalézají využití na malých výměrách a svažitých pozemcích. Pohon disků je řešen pomocí řemenů. Každý disk je jištěn střižnými kolíky – při kontaktu s překážkou jsou kolíky ustřiženy a disk vyřazen z činnosti, aniž by poškodil celou převodovou skříň. Všechny žací stroje SIP jsou vybaveny rychlovýměnným systémem nožů (jejich výměna se provádí jednoduše za pomocí páky).

Steyr Multi 4110 s žacím strojem SIP DISC 260. Zdroj foto - Milan Jedlička
Steyr Multi 4110 s žacím strojem SIP DISC 260. Zdroj foto - Milan Jedlička

Inovativní způsob zavěšení čelního žacího stroje

Další traktor přijel na akci se zadním žacím strojem SIP Silvercut Disc 800 RC s gumovými válci, žací lištou se střižnými kolíky, rychlovýměnným systémem nožů a mechanickou pojistkou proti nárazu na překážku.

Zadní žací stroj SIP Silvercut Disc 800 RC. Zdroj foto - Milan Jedlička
Zadní žací stroj SIP Silvercut Disc 800 RC. Zdroj foto - Milan Jedlička

Traktor měl vpředu také zavěšen čelní žací stroj téže značky, jehož předností je inovativní způsob zavěšení S-FLOW s hydropneumatickým odlehčením. Stroj je zavěšován na tři body (dva vpředu a jeden uprostřed), což mu umožňuje perfektní kopírování terénu. Pod rámem vzniká prostor, který dovoluje překonávat i velké nerovnosti na poli či louce. Další výhodou tohoto způsobu zavěšení je, že obsluha velmi dobře vidí dopředu, nic jí nebrání ve výhledu. Za zmínku také stojí počet otáček disků. Je to až 3000 otáček za minutu.

Čelní žací stroj se zavěšením S-FLOW s hydropneumatickým odlehčením. Zdroj foto - Milan Jedlička
Čelní žací stroj se zavěšením S-FLOW s hydropneumatickým odlehčením. Zdroj foto - Milan Jedlička

Traktor do lesa nebo autoškoly, konstrukčně jednoduchý nejmenší obraceč

Druhým předvedeným traktorem značky Steyr byl model 4055 Kompakt S. Disponuje sekundárním čerpadlem pro řízení a to znamená, že při zatížení hydraulického čerpadla nehrozí omezení jízdních vlastností. U malých rakouských farmářů je traktor oblíbený pro jeho poměr velikost versus cena. Nabízí motor o výkonu 55 koní, který vyhovuje emisní normě Stage V, nepotřebuje k tomu přitom AdBlue, ale pouze aktivní filtr pevných částic. U něj dochází po 50 motohodinách k samočinnému čištění, přičemž během tohoto procesu je možné traktor bez omezení používat – dokonce lze motor vypnout a po opětovném nastartování dojde k pokračování čištění.

Traktor je možné upravit pro provoz v lesním prostředí nebo v komunálním sektoru. Pro potřeby lesníků jej lze upravit přímo v továrně. Lesní nástavba je spojena s konstrukčními prvky traktoru. Výrobce tak může nabídnout traktor s největší průjezdností terénem s kvalitní ochranou podvozku a kabiny. Stroj je také často upravován pro potřeby autoškol. Unikátem na trhu je, že má homologované hned tři sedačky, z nichž jsou dvě plně pneumaticky odpružené. Třetí sedačka se nachází na levém blatníku.

Steyr 4055 Kompakt S a čtyřrotorový obraceč píce značky SIP SPIDER 455|4. Zdroj foto - Milan Jedlička
Steyr 4055 Kompakt S a čtyřrotorový obraceč píce značky SIP SPIDER 455|4. Zdroj foto - Milan Jedlička

Prezentovaný traktor měl vzadu zavěšen nejmenší čtyřrotorový obraceč píce značky SIP, model SPIDER 455|4. Jde o obraceč velmi jednoduché konstrukce. Na jednom rotoru má šest ramen, na nichž se nachází pružiny s pěti závity, takže jsou flexibilnější, mají delší životnost a přenáší vibrace do celého profilu závitů. Trubkový profil ramen byl výrobcem zvolen proto, že snese vysoké zatížení a namáhání. Obraceč je vybaven pouze hydraulikou pro skládání do přepravní/pracovní polohy. Rotory jsou také vyztuženy plechovým límcem pod rameny, což umožňuje stroji pracovat i v náročných podmínkách.

Největší obraceč

Publiku se představil také největší čtrnáctirotorový obraceč firmy SIP, model SPIDER 1500|14 T. Každý jeho rotor o malém průměru je umístěn na samostatném rameni, což mu poskytuje schopnost velmi dobře kopírovat terén. Charakteristická je pro tento obraceč obzvláště funkce „dvojitý zdvih“ – při otáčení na souvrati se zvednou i krajní rotory tak, aby nepoškozovaly travní drn. Ochranný rám je součástí vyztužení stroje, aby zvládal náročný provoz. Stroj je koncipován jako tažený a na svůj pracovní záběr 15 metrů je i poměrně krátký. Obraceč je vhodný už pro traktory o výkonu od 80 až 100 koní.

Publiku se představil také největší čtrnáctirotorový obraceč firmy SIP, model SPIDER 1500|14 T. Zdroj foto - Milan Jedlička
Publiku se představil také největší čtrnáctirotorový obraceč firmy SIP, model SPIDER 1500|14 T. Zdroj foto - Milan Jedlička

Traktor s plynulou převodovkou přijel s jednorotorovým shrnovačem

S dalším strojem k předvedení přijel druhý nejprodávanější traktor značky Steyr, model Profi. Je vybaven plynulou převodovkou CVT, kterou začal Steyr vyvíjet od roku 1992. Její jedinečnost spočívá v přenosu energie z motoru na kola – má dvě mechanické skupiny, které jsou plně plynule řazené pomocí technologie DSG. Přenos energie je účinný a má minimální ztráty. 80 % vyrobených traktorů Steyr odjíždí z rakouského závodu právě s touto převodovkou. Řada profi zahrnuje traktory se čtyřválcovým i šestiválcovým motorem o výkonu od 115 do 150 koní s možností navýšení na 175 koní.

Steyr Profi s jednorotorovým shrnovačem SIP STAR 470|13 . Zdroj foto - Milan Jedlička
Steyr Profi s jednorotorovým shrnovačem SIP STAR 470|13 . Zdroj foto - Milan Jedlička

Traktor přijel s jednorotorovým shrnovačem SIP STAR 470|13 vybaveným tandemovým podvozkem, který má za úkol kopírovat pozemek tak, aby nehrnul nečistoty do řádku. Shrnovač je mechanicky ovládaný z kabiny traktoru. Rotor shrnovače má výhodu v tom, že při nárazu na překážku a poškození několika hrabic lze jeho jednotlivé moduly demontovat a pokračovat v práci.

Nová řada traktorů a největší rotorový shrnovač

S největším rotorovým shrnovačem firmy SIP přijel traktor Steyr 6165 Impuls CVT se šestiválcovým motorem o objemu 6,7 litrů. Ani tento traktor nemá EGR ventil. Řada Impuls, do níž spadá, zahrnuje traktory střední třídy o výkonu od 150 do 180 koní s možností navýšení na 225 koní. Do České republiky tyto traktory přijíždí s výbavou zahrnující přední závěs, hydraulický třetí bod a s odpruženou přední nápravou. Základní výbava Exklusiv zahrnuje kožený volant, semišovou a odpruženou sedačku s odvětráváním, koberec v kabině, koženou loketní opěrku či ISOBUS monitor.

S největším rotorovým shrnovačem firmy SIP přijel traktor Steyr 6165 Impuls CVT. Zdroj foto - Milan Jedlička
S největším rotorovým shrnovačem firmy SIP přijel traktor Steyr 6165 Impuls CVT. Zdroj foto - Milan Jedlička

Shrnovač STAR 1250|50T zaujme svou robustností. Shrnovač je vybaven klasickými modulovými rotory, které jsou hydraulicky odpružené, a tak nepůsobí vlastní vahou na travní drn. Uchycení rotoru je řešeno přes křížový čep, což umožňuje 3D kopírování. Tandemový podvozek je variabilní a zajišťuje spolehlivé shrnování píce i v zatáčkách a výkrutech. Výška shrnování nad strništěm je hydraulicky nastavitelná. Stroj je mechanicky poháněný a je vhodný pro traktory o výkonu od 80 až 100 koní.

Pásový shrnovač a nejprodávanější mulčovač

Diváckou pozornost na sebe strhl i pásový shrnovač SIP AIR 500T s čelně nesenou shrnovací jednotkou AIR 300 F. Výhodou této koncepce je, že traktor nejezdí po posečené píci, a nedochází tak k její kontaminaci. Stroj dokáže nahrnout čistou a suchou píci do vzdušného řádku. Přední i zadní shrnovací jednotky mají vlastní hydraulický systém, aby nebyla při provozu zatěžována hydraulika traktoru. Shrnovací jednotky jsou variabilní (lze je umisťovat do různých poloh) a pracovní záběr lze nastavovat od 4 do 10 metrů. Lze také nastavovat rychlost a směr pásů. Prsty na shrnovacích jednotkách jsou otočené směrem dolů, aby nenabíraly kameny z píce. Jsou to stroje, které mají variabilní sběrací ústrojí k dokonalému přizpůsobení terénu.

Diváckou pozornost na sebe strhl i pásový shrnovač SIP AIR 500T s čelně nesenou shrnovací jednotkou AIR 300 F. Zdroj foto - Milan Jedlička
Diváckou pozornost na sebe strhl i pásový shrnovač SIP AIR 500T s čelně nesenou shrnovací jednotkou AIR 300 F. Zdroj foto - Milan Jedlička

Blízko výrobního závodu SIP se nachází také výrobní závod firmy Tehnos, jejíž mulčovače patří již čtvrtým rokem mezi nejprodávanější v České republice. Na akci v Hončově hůrce se předvedl univerzální stranový mulčovač vhodný pro mulčování příkopů, břehů potoků, svahů a krajů lesů. Zpracovat dokáže náletové rostliny do průměru 7 centimetrů. Mulčovač se vyznačuje jednoduchou konstrukcí a je osazen 20 kladivy a trojitým protiostřím. Od konkurence se odlišuje patentovaným uchycením kladiv na rotoru - rotor se může pohybovat při vyšších otáčkách při současném snížení vibrací. Na mulčovači se při plné zátěži udrží i sklenice s vodou.

Diváckou pozornost na sebe strhl i pásový shrnovač SIP AIR 500T s čelně nesenou shrnovací jednotkou AIR 300 F. Zdroj foto - Milan Jedlička
Diváckou pozornost na sebe strhl i pásový shrnovač SIP AIR 500T s čelně nesenou shrnovací jednotkou AIR 300 F. Zdroj foto - Milan Jedlička
Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.