VF TractorMaster Hybrid. Inteligentní pneumatika určená pro silnice, tvrdé i měkké půdy
Dnes je 29.9. – svátek slaví Michal

Co všechno nabízí nejoblíbenější model nakladače Thaler 5A?

Zveřejněno: 26. 6. 2024

Společnost MANATECH CZ na český trh dodává širokou škálu zemědělské, lesní a komunální techniky. Zastupuje německého výrobce manipulační techniky Thaler. Jedním z nejoblíbenějších modelů mezi zákazníky společnosti je Thaler 5A vyráběný ve čtyřech verzích. Rozdíly mezi modely si blíže představíme v tomto článku.

I tak malý nakladač jako je Thaler 5A dokáže nabídnout režim krabí chod.

Kompaktní kloubové nakladače Thaler 5A nachází uplatnění nejen v zemědělství, ale i v zahradnictví nebo v komunálním sektoru. Všechny stroje Thaler jsou vybaveny bezpečnostním rámem (dle norem ROPS a FOPS), nastavitelným sedadlem a bezpečnostním pásem. Díky vysoce stabilnímu kloubovému řízení každý stroj Thaler vyrovnává nerovnosti a udržuje všechna kola vždy v kontaktu se zemí.

Ochrannou patentovanou střechu FOPS/ROPS lze v případě potřeby hydraulicky snížit až o 25 cm, přičemž celá akce trvá jen několik sekund. Její ovládání probíhá jednoduše hydraulicky ze sedadla a nutno dodat, že ochranná funkce střechy zůstává po celou dobu zachována. Nakladač tak projede bez problémů i nízkými průchody.

Nakladače Thaler 5A pohání motor Yanmar o výkonu 48 koní a s dodatečným zpracováním výfukových plynů. Kromě recirkulace výfukových plynů a nejnovější technologie vstřikování common rail disponuje také oxidačním katalyzátorem a filtry pevných částic (DPF). Zajímavostí je, že ke svému provozu nepotřebuje kapalinu AdBlue. Motor s výše zmíněnými technologiemi zajistí minimálně 6 000 hodin bezúdržbového provozu.

Snadno přístupný motor u nakladačů Thaler.
Snadno přístupný motor u nakladačů Thaler.

Pohonná jednotka stroje se skládá z ovládání automobilového typu, hnacího hřídele a účinných planetových převodů. Těžká břemena lze snadno zvednout díky kombinaci velké zvedací síly a odpojení pojezdu prostřednictvím inching pedálu, který kombinuje odpojení pedálu a brzdění.

Patentovanou střechu nakladačů Thaler lze v případě potřeby hydraulicky snížit až o 25 cm, přičemž celá akce trvá jen několik sekund.
Patentovanou střechu nakladačů Thaler lze v případě potřeby hydraulicky snížit až o 25 cm, přičemž celá akce trvá jen několik sekund.

Nakladače Thaler 5A jsou dostupné ve čtyřech provedeních L, S, H a T. Modely typu Thaler L mají nízkou přední část a krátký výložník, nakladače v provedení S disponují standardním provedením přední části. Stroje Thaler označované písmenem H dosáhnou díky dlouhému výložníku dále a výše než modely Thaler v provedení L a S. Označení T je určeno pro stroje, vybavené teleskopickým výložníkem.

Nakladače Thaler jsou k dostání i s teleskopickým ramenem.
Nakladače Thaler jsou k dostání i s teleskopickým ramenem.

Nakladač lze pořídit i v pětiosém provedení. První čtyři osy připadají na čtyři řízená kola, pátá osa na středový čep (kloub). Kola navíc poskytují tři různé režimy řízení: vedle klasického řízení předních kol je možné řídit i všechna kola či využít praktický krabí režim, případně lze nastavit kombinovaný režim řízení současně s centrálním kloubovým řízením. Dodejme, že v kombinovaném režimu je vnitřní rádius zatáčení stroje snížen na pouhých pár desítek centimetrů. To oceníte zejména při pohybu kolem překážek, jako jsou sloupy, nebo kolem zdí a rohů při práci ve stájích. Stroj je koncipován jako univerzální, využití tedy nalezne nejen v zemědělství, ale i v lesnictví a komunálním sektoru.

Mazací místa jsou u nakladačů Thaler snadno přístupná.
Mazací místa jsou u nakladačů Thaler snadno přístupná.

Nakladače Thaler 5A mají šířku 166 cm, což v kombinaci s výkyvnou zadní nápravou propůjčuje stroji vysokou stabilitu, dokonce i pod úhlem zatočení kloubu 20°. S hmotností pouze 2 600 kg nakladač snadno naložíte na přepravní vozík.

Příslušenství lze u nakladačů Thaler měnit hydraulicky ze sedadla řidiče. Kromě lopat a paletizačních vidlí a jiného obvyklého příslušenství jsou k dispozici nástroje pro sečení trávy, zametání nebo odklízení sněhu. Sortiment je tedy široký a mimo jiné zahrnuje i drapákové vidle, vykrajovače siláže, kleště na balíky, mulčovače, pluhy a sekačky.

Díky vysoce stabilnímu kloubovému řízení každý stroj Thaler vyrovnává nerovnosti a udržuje všechna kola vždy v kontaktu se zemí.
Díky vysoce stabilnímu kloubovému řízení každý stroj Thaler vyrovnává nerovnosti a udržuje všechna kola vždy v kontaktu se zemí.