Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Fendt představil svůj první vodíkový traktor

Zveřejněno: 2. 3. 2023

Bavorské státní ministerstvo hospodářství, regionálního rozvoje a energetiky uspořádalo 27. února 2023 vodíkový summit. Společnost Fendt zde poprvé představila prototyp vodíkového traktoru.

Fendt představil svůj první vodíkový traktor.

Na vodíkovém summitu ve Straubingu se v rámci otázky "Příležitosti a možnosti pro zemědělství a lesnictví" diskutovalo o technologických možnostech a praktickém využití vodíku v zemědělství a lesnictví. Účastníci pocházeli z oblasti vědy, politiky, spolkové činnosti i praxe.

„Vodík vnímám jako velmi důležité řešení problémů v zemědělství a lesnictví. Zemědělství a lesnictví mohou dodávat velké množství energie, kterou lze využít i k výrobě vodíku. Zemědělské fotovoltaické elektrárny nebo větrné elektrárny vyrábějí elektřinu na zemědělské a lesní půdě a využívají ji k výrobě vodíku. V úvahu přichází i vodík z bioplynových stanic nebo z lesních dřevních zbytků,“ vysvětluje Hubert Aiwanger, bavorský zemský ministr hospodářství, regionálního rozvoje a energetiky. „Korunu tomu ovšem nasadí samotní zemědělci, když budou vodík využívat pro své traktory nebo zemědělské stroje. Doufám, že Fendt bude ve vývoji tohoto prototypu pokračovat, protože tyto věci potřebujeme.“

Fendt se spolu s dalšími partnery podílí na projektu H2Agrar, který je zaměřen na výzkum vodíkové infrastruktury pro zemědělské využití a který probíhá v Dolním Sasku. V rámci modelového projektu budou poprvé v zemědělských podnicích pravidelně používány prototypy traktoru na vodíkový pohon. Za tímto účelem dodá společnost Fendt v dubnu 2023 své dva prototypy první generace do zemědělských podniků v Harenu (Emsland) v Dolním Sasku. Cílem projektu je výzkum a vybudování infrastruktury pro vodík v zemědělství v modelovém regionu Emsland. Projekt již získal cenu DLG Agrifuture Concept Award 2022.

Jedním z cílů výzkumného projektu je prozkoumat využitelnost a výkonnostní potenciál vodíku pro zemědělské stroje. Za tímto účelem vyvíjí společnost Fendt prototypy traktorů s vodíkovým pohonem a palivovými články. Ty budou po celou dobu trvání projektu používány v reálných podmínkách na dvou zemědělských testovacích farmách v regionu Haren. V rámci projektu bude zjišťována spotřeba vodíku u těchto traktorů. Současně budou zkoumány technické požadavky na vhodnou vodíkovou infrastrukturu pro zemědělství. Tato zjištění budou základem pro další výzkum v oblasti snižování emisí CO2 ze zemědělských vozidel.