Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Fortschritt RS09: Nenáročný traktor a nosič zemědělského nářadí

Zveřejněno: 26. 8. 2022

Fortschritt RS09 byl německý traktor a nosič zemědělského nářadí. Jedná se o jednoduchý stroj, který byl dodáván z tehdejší Německé demokratické republiky do států východního bloku, byl užíván i v Československu, stále ho ještě díky své nenáročnosti můžeme ojediněle vidět u českých soukromých zemědělců.

Fortschritt RS09 během testování.

První stroje Fortschritt RS09, které se vyráběly od roku 1955, měly vzduchem chlazený dvouválcový benzínový motor, od roku 1962 byla dodávána verze s dvouválcovým vznětovým motorem.

Konstrukce traktoru Fortschritt RS09 byla jednoduchá, v zadní části byl umístěn motor, převodovka, pohon kol brzdové ústrojí, a ovládací mechanismy.

Stroj Fortschritt RS09 byl bez kabiny, některé verze však měly ochranný rám, který mohl být opatřen i plachtou proti nepříznivým povětrnostním vlivům.

Střed stroje Fortschritt RS09 tvořil nosník (traverza), na který se daly zavěsit či umístit různé zemědělské mechanismy (např. kypřiče půdy, postřikovače). Na přední části nosníku byla instalována přední náprava s řízenými koly.

Po ukončení výroby a dodávek „er-e-sů“ a jejich náhradních dílů do Československa docházelo k úpravám těchto traktorů Fortschritt RS09, byly do nich např. instalovány motory domácí výroby zn. Zetor nebo Slavia.