Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Hybrid mezi teleskopickým manipulátorem a vysokozdvižným vozíkem dostal elektrické varianty

Zveřejněno: 23. 4. 2020

Minulý rok na mezinárodní výstavě v Birminghamu firma JCB představila elektrický teleskopický manipulátor JCB Teletruk 35-22E o nosnosti 3,5 t. Tento model se připojil, k již vyráběnému elektrickému modelu 30-19E. Stroje byly prezentovány i na zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Elektrická verze teleskopického manipulátoru 35-22E/30-19E

Teleskopické manipulátory JCB Teletruk se využívají ve zpracovatelském průmyslu po celém světě již od roku 1997. Výhodou elektrických modelů je možnost využívání uvnitř skladů, distribučních center a továren. Ve srovnání s klasickým vysokozdvižným vozíkem je Teletruk schopen náklad umístit na určitou vzdálenost před sebe. Vysokozdvižný vozík to nedokáže a často dochází k tažení předmětů např. po podlaze – tím dochází k jejímu poškození. JCB zareagoval s modely Teletruk na požadavek trhu, zákazníci chtěli vysokozdvižný vozík se schopností rychle a bezpečně naložit širokou škálu dodávkových vozidel nejefektivnějším způsobem.

Stroje JCB Teletruk využívají teleskopické rameno. Samotný stroj se ale jak vzhledově, tak i rozměry přibližuje vysokozdvižnému vozíku.

Nový JCB 35-22E disponuje olověnou baterií, díky které dokáže na jedno nabití pracovat až osm hodin. Baterii lze snadno a rychle vyměnit, nachází se v zadní části stroje. Baterii je možné vyměnit třeba za pomocí jiného vysokozdvižného vozíku za přibližně dvě minuty. Nemusí se tak čekat na nabití baterie.

Všechny klíčové komponenty jsou chráněny, takže elektrický JCB Teletruk může pracovat i ve venkovním prostředí. Elektrické modely jsou standardně vybaveny telematickým systémem LiveLink, který umožňuje měření spotřeby energie v reálném čase a nabízet podrobnou analýzu využití stroje.

Podívejte se, jak vypadala výstavní plocha JCB na veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Přečtěte si také

Autor: pm, JCB
Foto: Archiv

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.