50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Jak probíhá čištění silně zanesených nádrží a jímek?

Zveřejněno: 1. 7. 2022

V zemědělských jímkách se nejčastěji skladuje kejda či digestát. Materiál v jímce může ztuhnout, není jej pak možné odčerpat. Jednou z možností je materiál vytěžit a jímku vyčistit.

Většina farem s živočišnou výrobou a kejdovým provozem má problémy s mícháním kejdy. Foto agriKomp Bohemia.

Mnoho českých zemědělských provozů má dostatečné skladovací kapacity pro uskladnění kejdy či digestátu. Většina farem s živočišnou výrobou a kejdovým provozem má problémy s mícháním kejdy. Provozují technické prostředky, které neumožňují kvalitně pracovat s kejdou. Navíc podniky většinou šetří a kejdu pravidelně nemíchají. Často tak můžeme vidět nádrže zanesené sedimentem. V extrémních případech je dokonce horní vrstva organické hmoty zarostlá kopřivami a náletem až tak, že lze po ní chodit. Vznik krusty je zpravidla způsoben úplnou absencí či nefunkčností instalované techniky, vysokou sušinou skladovaného média, neprováděním pravidelného servisu či chybnou obsluhou míchací techniky. Pokud zemědělský podnik neprovozuje účinné zařízení pro rozmíchání silného sedimentu i plovoucí vrstvy v kejdě, musí obrovské problémy s takto skladovanou kejdou řešit jinak.

Když už musí nastoupit těžká technika

Čištěním jímek se na Olomoucku zabývá společnost MS věžové jeřáby s.r.o. Vznikla v roce 2020 a je tvořena mladým kolektivem, který má zkušenosti s provozem věžových jeřábů nejen v České republice, ale i v zahraničí. Hlavní činností společnosti je pronájem, prodej a servis věžových jeřábů, jeřábového příslušenství a také čištění nádrží se zatuhlou kejdou, sraženou kukuřičnou krustou v odpadních bioplynových jímkách apod.

Pomocí věžového jeřábu a speciálního drapáku se těží materiál a vysypává se na místo předem určené zákazníkem v blízkosti jímky.
Pomocí věžového jeřábu a speciálního drapáku se těží materiál a vysypává se na místo předem určené zákazníkem v blízkosti jímky.

A jak se společnost MS věžové jeřáby dostala k čištění jímek? „Shodou okolností jsme se potkali s agronomem z nedalekého družstva, který se zmínil o ucpané plechové jímce, s kterou si nevěděl rady. Napadlo nás, že naše technika by na vyčištění jímky byla vhodná a chtěli jsme to vyzkoušet. Naše práce byla efektivní a rychlá a vedla k oboustranné spokojenosti,“ uvedl Jaromír Šmoldas ze společnosti MS věžové jeřáby.

Často můžeme vidět nádrže zanesené sedimentem.
Často můžeme vidět nádrže zanesené sedimentem.

MS věžové jeřáby k čištění jímky používají vlastní techniku. Jde o věžový jeřáb, čistící drapák, kontejner a malý nakladač na vnitřní čištění jímky. Na majiteli jímky je zajištění elektrického připojení jeřábu, nakládky a odvozu vytěženého materiálu od jímky. Materiál je většinou využit jako hnojivo. Vyčištění jímky běžné velikosti silně závisí na množství usazenin v jímce. Těžitelnost je zhruba 60 m3 a více za pracovní směnu. „Pomocí věžového jeřábu a speciálního drapáku se těží materiál a vysypává se na místo předem určené zákazníkem v blízkosti jímky. Následně si zákazník nakládá a odváží vytěžený materiál na hnojiště nebo na pole,“ popsal proces čištění Jaromír Šmoldas.

Často můžeme vidět nádrže zanesené sedimentem.
Často můžeme vidět nádrže zanesené sedimentem.