50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Jak se drtí pařezy? Nejlépe patentovaným drtičem z Estonska

Zveřejněno: 9. 2. 2021

Estonská společnost Dipperfox, která vyrábí příslušenství pro bagry, vyvinula efektivní drtič pařezů „Dipperfox Stump Crusher 850 PRO“. Inovativní součásti drtiče pařezů byly patentovány a ochranná známka Dipperfox platí v celé Evropské unii i USA.

Inovativní technologie je 10-15x efektivnější než většina stávajících možností. I kvůli tomu byly součásti drtiče byly patentovány, zdroj foto Dipperfox

Dipperfox Stump Crusher 850 PRO je nástavec pro bagry - používá se u strojů o hmotnosti od 14 do 30 tun. Řezací nože drtiče pařezu jsou poháněny hydraulickým motorem přes dynamickou převodovku. Zvládne rozřezat jakýkoli pahýl na své rozvětvené kořeny, a to na tenké proužky. Zcela nová generace pařezové brusky je schopna brousit 180 pařezů za pouhou 1 hodinu, což šetří čas i náklady.

Rozdrtí pařez, nepoškodí okolí

Brusku lze použít na místech, kde je nutné se zbavit pařezů v případě odlesňování, jako jsou lesní oblasti, hustě osídlené oblasti, stavby silnic a lehké dopravní cesty, v elektrických vedeních a oblastech obsluhujících železnice.

Dosud se většinou vše řešilo vykořeněním pařezů, což je náročné na pracovní sílu a čas a ve výsledku celá oblast bývá rozkopaná a ošklivá. S Dipperfoxem však lze pařezy čistě rozdrtit, aniž by došlo k poškození okolního povrchu. Tímto způsobem je možné rychle a snadno připravit lesní oblast na jakékoliv další práce.

Až 15krát efektivnější

Kromě toho je vyloučen nákladný proces odstraňování a likvidace vyvrácených pařezů. Vždy se můžete rozhodnout chemicky vysušit a vyčistit pahýly, tento proces je však velmi náročný časově. Bruska na pahýly Dipperfox zachovává přirozenou půdu kolem pahýlu a je zcela šetrná k životnímu prostředí.

„Výhodou tohoto drtiče je mimo jiné i řešení nám dobře známých problémů lesních infekcí a kůrovců, který se dnes řeší vrtáním pařezů. Pomocí drtiče je také možné zabránit šíření kořenové hniloby a houbové choroby, které způsobují hnilobu kořenů a stonků,“ informuje Václav Liška z online platformy merXu, která Dipperfox na českém trhu nabízí.

Díky nové technologii pomáhá Dipperfox svým uživatelům dosáhnout 10-15krát efektivnějších výsledků, které lze s přehledem měřit na ušetřeném čase a vynaložených finančních prostředcích.

Autor: Matouš Mareš
Foto: Dipperfox

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.