Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Jednonápravová nebo dvounápravová rozmetadla? V nabídce rozmetadel Jeantil EVR jsou obě verze

Zveřejněno: 10. 3. 2023

Společnost Jeantil má ve svém produktovém portfoliu jednonápravová a dvounápravová rozmetadla Jeantil EVR 18-14 a Jeantil EVR 23-16. Výhradním dovozcem těchto strojů do České republiky je společnost AgroKonzulta Žamberk spol. s r.o., která stroje prodává a servisuje prostřednictvím sítě regionálních partnerů rozmístěných po celé České republice.

Jednonápravové rozmetadlo Jeantil EVR 18-14.

Při rozmetání, ale i dalších polních činnostech, je důraz zpravidla kladen na minimalizaci utužení půd. To však umožňují jen stroje s adekvátní užitečnou hmotností ložné korby. Také u rozmetadel Jeantil jde proto logicky o vysoce sledovaný parametr, mimo jiné spjatý s hodnotou měrného tlaku, jímž stroj působí prostřednictvím pneumatiky na půdu.

V kategorii jednonápravových rozmetadel s maximálním celkovým zatížením 14 000 kg firma Jeantil nabízí model Jeantil EVR 18-14 s objemem korby 17,2 m3. Kategorii dvounápravových rozmetadel s maximálním celkovým zatížením 16 000 kg zastupuje model Jeantil EVR 23-16 s objemem korby 22,2 m3. Jednonápravová rozmetadla Jeantil jsou vybavena dvěma velkými koly a dvounápravové modely čtyřmi menšími. Ke korbě je integrována mechanicky odpružená oj. Tato koncepce zaručuje stroji nízké těžiště a nízkou nakládací výšku.

Oba zmíněné modely rozmetadel Jeantil EVR mohou být vybaveny rozmetacím ústrojím s vertikálně (EPAN 5) nebo horizontálně (EPAN 6) uloženými šneky nacházejícími se v zadní části ložné plochy. U šneků uspořádaných svisle je rozmetávaný materiál vrhán dozadu i do stran. Provedení s horizontálně uloženými šneky pak využívá dva disky navíc. Hraniční rozmetání ovládané hydraulicky z kabiny patří k volitelným prvkům výbavy. Rozmetací ústrojí je jištěno lamelovou spojkou s volnoběžkou. Obě verze rozmetacího ústrojí splňují požadavky zemědělců na rovnoměrné rozmetání hmoty, která je k těmto ústrojím dopravována mechanismy z ložné korby rozmetadla.

Obě rozmetadla mohou být vybavena rozmetacím ústrojím s vertikálně (EPAN 5) nebo horizontálně (EPAN 6) uloženými šneky nacházejícími se v zadní části ložné plochy.
Obě rozmetadla mohou být vybavena rozmetacím ústrojím s vertikálně (EPAN 5) nebo horizontálně (EPAN 6) uloženými šneky nacházejícími se v zadní části ložné plochy.

U obou provedení rozmetacího ústrojí rozmetadel Jeantil EVR jsou šneky osazeny přednastavenými HARDOX lopatkami pro různé druhy materiálu, jež slouží k drcení a optimální aplikaci rozmetaného produktu. Provedení EPAN 5 s dynamicky vyváženými šnekovicemi se nejvíce hodí k rozmetání dobytčího hnoje v nízkých i vysokých dávkách. Naproti tomu provedení EPAN 6 s rozmetacím stolem se dvěma disky se hodí i pro aplikaci kalů, drůbežího trusu, kompostů a vápence.

Rozmetací ústrojí rozmetadla Jeantil EVR byla testována a certifikována německou společností DLG a obdržela prestižní certifikát DLG Signum.

Součástí rozmetadel Jeantil EVR je nejen rozmetací ústrojí, ale i ložná korba a podlahový dopravník. Rychlost dopravníku lze ovládat elektricky přímo z kabiny řidiče, což umožňuje přesné nastavení aplikovaného množství. Jeho rychlost je přitom současně měnitelná přes proporcionální elektrický terminál BASIC nebo SMART, aby bylo možné seřizovat dávku.

Ložná korba rozmetadel Jeantil EVR je pevně spjata s podvozkem rozmetadla, s nímž tvoří jeden celek. Směrem dozadu se korba rozšiřuje, aby bylo zamezeno potenciálnímu ulpívání materiálu. Obě korby rozmetadla mají parabolický tvar a hladké stěny. Toto řešení také zjednodušuje údržbu a snižuje zatížení dopravníkového dna. Korba je proti deformaci na horní hraně zesílena trubkou o průměru 100 mm.